Dameskleren haken

Haak je eigen winterjas

Een tijdje terug wilde ik wat gaan haken. Ik wist alleen niet zo goed wat. En ik had eigenlijk wel heel erg veel zin om eens een keer een kledingstuk voor mijzelf te haken. Ik zat wat te zoeken op Pinterest en kwam een hele leuk jas tegen. Helaas was het alleen maar een foto en was er verder NERGENS een patroon van te vinden. Ja, ik heb een tijd zitten zoeken, maar er was echt niets.

Toch kon ik de jas niet uit mijn hoofd krijgen. Überhaupt het idee van een eigen jas haken. Dus ik ging naar de winkel, haalde wol en kwam thuis met een flinke stapel. Ik ga gewoon een winterjas haken. Voor mijzelf. Hoe? Geen idee nog. Maar ik verzin wel wat! Zonder patroon. Moet vast te doen zijn! En het is gelukt hoor! 

Na flink wat weekjes haken (steeds weer wol bij halen, want ik kwam vaak tekort), uithalen, weer in elkaar zetten, weer uithalen en ga zo maar door, maakte ik vandaag mijn jas af. En dit is het resultaat:

jas-haken

Sorry voor de waardeloze kwaliteit. De dagen zijn weer zo kort en voor ik het weet is het alweer donker. Misschien vervang ik de foto binnenkort voor een minder slechte foto, maar voor nu moeten jullie het even hiermee doen. Ik ben echt onwijs blij met mijn jas. Hij is echt SUPER warm en kan echt heel goed als winterjas.

Ennuh… voor de mensen die denken: “JAAAAA, dat wil ik ook maken”. Ik heb WEL een patroon bijgehouden en die deel ik ook gewoon. Gratis. Zodat jullie niet uren hoeven te zoeken of zelf iets moeten verzinnen. Dus, ik ga jullie proberen uit te leggen hoe je deze jas ook kunt maken. Maar naast het patroon vraagt het wel een klein beetje meetwerk en creativiteit van jullie zelf, aangezien iedereen anders gebouwd is natuurlijk. Dat moet wel goed komen toch? Zin in? Klaar voor? Oke, gaan we:

For English, click here!

Wat heb je nodig:

– 16 bollen wol (ik gebruikte Royal van de zeeman, kleur paars/roze, twee bollen tegelijk)
– haaknaald 4 (haakt echt verrot, maar daardoor wordt ie wel echt super stijf en stug, wat je wil voor een jas. Maar misschien kan een 5 ook).
– Meetlint
– Naald
– twee mooie knopen
– een minder bijzondere knoop
– draad
– Schaar
– Heel wat geduld (echt een uurtje of 30 gok ik) en een beetje creativiteit

Hoe maak je het:

Ik ga jullie eerst het patroon proberen uit te leggen. Het patroon is de hele jas hetzelfde, dus als je hem eenmaal doorhebt hoef je niks anders meer te doen dan dit. Scheelt he? Ik noem het patroon een blokje, omdat het er aan de achterkant uiteindelijk zo uitziet en ik ze ook tel als een blokje. Ik heb geen idee of het patroon ook echt bestaat, ik heb hem ergens van na geprobeerd te maken. Mocht ie niet bestaan dan noemen we het dus CreaChick-blokje. Dat snap je wel 😉

Blokje:

blokje-tekenpatroon

Hierboven staat hoe je het moet haken. Mocht het niet duidelijk zijn zo, hieronder laat ik je in een filmpje zien hoe je de steek moet haken:

De achterkant:

jas-haken-meten

Nu gaan we dan beginnen met het haken van de jas. Meet eerst even een paar dingen op. De afstand van schouder tot schouder aan de achterkant. Bij mij was dat 35 cm. De lengte die je wil voor je jas. Ik koos voor 80 cm. Meet van oksel tot oksel aan de achterkant. Bij mij was dit 40 cm. De hoogte van je nek tot aan waar je oksels zitten. Bij mij was dit 20 cm. En vervolgens de breedte die je aan de onderkant van de jas wil hebben. Ik koos voor 55 cm. Als je eenmaal alle maten voor jezelf hebt kan je beginnen met haken. We beginnen onderaan de jas. Pak twee bollen wol. De hele jas wordt gehaakt met een dubbele draad.

jas-haken-1

1. Zet een aantal lossen op, totdat je op de gewenste breedte van de onderkant uitkomt. Zorg dus dat het deelbaar is door vijf en dat het vijf centimeter langer is dan je gewenste breedte, want door het patroon wordt het iets kleiner.
2. Haak dan 3 l (dit is je eerste stokje), sla 7 steken over, haak een blokje (maar dan met 3 st ipv 4). *Haak een blokje*. Herhaal het gedeelte tussen de sterren tot einde van de rij. Meet voor de zekerheid nog even op of je breedte nog steeds klopt met wat je had opgemeten. Maak anders je aantal lossen met vijf groter of kleiner als dat niet het geval is. Klopt het wel, dan ga je nu vrolijk verder, want dan gaat het helemaal goed komen.
3. Haak 3 l. Haak een blokje (maar dan met 3 st ipv 4). *Haak een blokje*. Herhaal het gedeelte tussen de sterren tot einde van de rij. Ga zo een aantal rijen door totdat je op bij je heupen aankomt. Vanaf daar ga je minderen. Bij mij was dit na 12 rijen.
4. Het minderen doe je door aan de zijkant de blokjes steeds met één stokje te minderen. Je kan het heel netjes samen haken, ik heb gewoon een stokje minder gehaakt. Uiteindelijk zie je daar met het vastnaaien van de onderdelen helemaal niks meer van. Op de heenweg minder je de ene buitenkant, op de terugweg minder je de andere kant. Daarna haak je een rij zonder te minderen. Zo ga je door tot je bij de breedte uitkomt die je hebt opgemeten onder je oksels.
5. Haak nu gewoon weer rechte rijen met blokjes, totdat je bij je oksels aankomt. Bij mij waren dit nog 8 rijen.
6. Nu gaan we de armsgaten maken. Haak 1 l, 5 v, 3 l, Haak een blokje (maar dan met 3 st ipv 4). *Haak een blokje*. Herhaal het gedeelte tussen de sterren, maar stop bij het één na laatste blokje.

jas-haken-2
7. Haak nu gewoon weer rechte rijen met blokjes, totdat je bij de lengte aankomt van je jas. En klaar is de achterkant van je jas.

De voorkant:

1. Klap de achterkant dubbel. Dit is de vorm die je gaat haken. Neem dus nu de helft van het aantal lossen dat je hebt opgezet voor de achterkant, plus tien extra. Zorg nog steeds dat het deelbaar blijft door vijf. Mocht het net niet uitkomen, rond dan naar boven af.
2. Haak weer blokjes heen en weer, net zoals bij de achterkant. Haak evenveel rijen recht omhoog als bij de achterkant.
3. Begin met minderen (net zoals bij de achterkant) op hetzelfde punt waarbij je bij de achterkant ook begon te minderen. Minder nu alleen aan één kant, omdat het midden van de jas gewoon recht moet blijven. Bedenk je dus goed of je de linker- of rechterkant aan het maken bent. Je mindert één keer per drie rijen aan steeds diezelfde kant. Leg hem af en toe even op de dubbel geklapte achterkant om te controleren of het nog in dezelfde vorm gaat. Als het goed is wel.
4. Op het punt waarbij je bij de achterkant weer rechte rijen met blokjes ging haken, haak je hier ook weer recht, totdat je bij het armsgat aankomt.
5. Voor het armsgat haak je vijf halve vasten aan de kant waar je steeds hebt geminderd. Haak vervolgens 1 v, 3 l en dan haak je de blokjes weer door.
6. Haak nu rechte rijen naar boven toe. Haak dit net zolang door totdat je bij je sleutelbeenderen uitkomt.
7. Omdat je de jas niet in je gezicht wil hebben zitten, haken we nu een vorm in de voor nek. Begin hiervoor aan de rechte kant van de jas (oftewel wat in het midden zit). Ga met halve vasten (zorg dat je ze heel losjes doet, zodat het niet gaat trekken) drie blokjes overslaan. Haak vervolgens 3 l, en haak de rij verder af met blokjes.
8. Haak nog 3 rechte rijen met blokjes. Hecht af.

Haak nog een voorkant helft. Die kan je precies hetzelfde doen, zorg alleen dat hij in spiegelbeeld gemaakt wordt. Als je klaar bent heb je dan dit voor je liggen:

jas-haken-4

Naai de linkerzijkant en de rechterzijkant aan het achterstuk (tot aan het armsgat) vast met een lange draad en een grote naald. Doe dit aan de binnenkant van het werk.

jas-dichtnaaien

Je kan nu je jas al passen. Het ziet er nog wat “lomp” uit, dat komt omdat er geen mouwen aan zitten. Maar de pasvorm zou nu al moeten kloppen. Tevreden? Mooi, dan gaan we verder!

De mouwen:

Begin aan de onderkant van de mouw. Haak 35 l.
1. Haak 7 rijen lang rechte rijen met blokjes.
2. Ga na 7 rijen meerderen. Maak steeds een stokje extra aan de buitenkant. Doe op de heenweg de ene buitenkant, op de terugweg de andere buitenkant. Ga zo door tot rij 19.
3. Haak vervolgens tot rij 31 gewoon weer recht omhoog. We komen nu bij de oksel aan. Mochten ze voor jou te lang zijn zo, haak dan wat minder rijen recht omhoog. Mochten ze nog langer moeten, haak dan nog even een paar rijen recht door.
4. Haak 7 hv, 1 l. Haak 7 blokjes. 3 l.
5. Minder elke rij met 2 st aan de buitenkant. Op de heenweg de ene buitenkant, op de terugweg de andere buitenkant. Haak zo 6 rijen. Hecht dan af.

Haak nog een mouw op precies dezelfde manier.

mouw-haken

Omdat het een mouw is, en het natuurlijk rond moet, gaan we hem dichtnaaien. Klap het dubbel (binnenstebuiten) en naai met een lange draad en een naald vanaf de pols tot de oksel samen en hecht af. Haal je mouw terug, zodat het niet meer binnenstebuiten zit, en naai vervolgens de mouwen aan de armsgaten van de al in elkaar gezette jas. Doe dit door de mouw er iets doorheen te steken en aan de binnenkant van de jas vast te zetten met spelden. Naai vervolgens weer met een lange draad en een naald dit vast. Doe hetzelfde met de andere mouw.

jas-haken-zonder-kraag

Kraag

Nou kan je je jas zo al laten. Op zich is het al heel mooi en deftig zo. Ik miste alleen nog een kraag. Ik ben echt een kragentype. Maar mocht je het zo al mooi vinden staan, dan zou ik het zo laten. Anders nog een kraag eraan zetten, wat op zich het werk niet is.

1. Leg de jas met de buitenkant naar je toe. Je werkt vanaf het rechter voorstuk, achterlangs naar het linker voorstuk toe. Hecht de draad aan. Haak 3 lossen en ga vervolgens de blokjes haken zoals je het overal hebt gedaan. Op sommige plekken kan je niet heel lekker je garen kwijt (omdat er geen vasten zitten), maar zorg toch dat je hier steeds een blokje op maakt. Alleen in deze rij is het lastig, daarna heb je er geen last meer van.
2. Als je aan het einde komt keer je om. Haak in totaal 4 rijen recht met blokjes. Hecht af. Klaar is de kraag.

Werk alle draden weg op de jas, mocht je dat nog niet gedaan hebben.

De achterband

Maak een ketting van 20 l.  *Haak 19 v. 1 l keer om*. Herhaal het gedeelte tussen de sterren 4 rijen en hecht af. Trek de jas aan en meet waar de band moet komen te zitten. Precies in je taille is het mooiste. Zet hem vast met spelden en naai het op de jas vast. Naai ook op beide uiteindes een mooie knoop, om het af te werken. Wat de functie ervan is? Niets. Het staat gewoon mooi 🙂

jas-haken-achterkant

Om de voorkant van de jas te sluiten, naai je aan de binnenkant van de rechter voorkant een knoop, in de taille. Deze gaat aan de achterkant dicht, zodat ie niet zichtbaar is. Gewoon door een gaatje, dat al in je jas zit van het patroon. Niet een super geweldige oplossing. Mocht je hier iets anders voor willen maken, kan dat natuurlijk ook. Dat vond ik uiteindelijk het mooiste en het beste toen ik hem aanhad.

Een aantal uur verder ben je inmiddels, maar je jas is nu klaar! Ik zat in het begin te denken deze jas te gaan voeren, maar ik ben blij dat ik het niet gedaan heb. Zoals je nu waarschijnlijk zelf wel merkt is de jas al onwijs warm en heeft het totaal geen voering nodig. Mocht je dit wel willen, kan dat natuurlijk altijd. Ik heb er alleen voor gekozen het niet te doen.

jas-haken

Ik hoop dat ie bij jou net zo gaaf is geworden als bij mij. Ik ben er onwijs blij mee in ieder geval!

Heel veel liefs!

Maris

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, kijk eerst even of je antwoord er bij de veel gestelde vragen tussen staat. Ook kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk