DIY

DIY kerstdorp platform

Mijn dochters zijn gek op de Intratuin met kerst. Wie niet? Wij komen er ook maar al te graag. Maar het mooiste dat ze daar altijd vinden is dat enorme kerstdorp dat elk jaar weer op een geweldige manier wordt uitgestald. Ik vind het ook prachtig. Lijkt me ook heel leuk om daar thuis wat van te hebben. Maar ja… Die prijs! Het kost wat allemaal. Zo’n dorpje. En ik vind het leuk hoor, maar zo leuk nou ook weer niet.

Laatst liep ik in het dorp te winkelen en kwam ik voor maar 6 euro huisjes, popjes, boompjes en lichtjes tegen (dank je wel Big Bazar). Het zijn uiteraard niet zulke mooie als bij de Intratuin, maar het effect is uiteindelijk wel hetzelfde. Ik nam het gewoon mee. De meiden waren meteen blij ermee. Rick raakte ook enthousiast. Zelf mijn schoonouders, die meteen met een treintje voor erbij aan kwamen zetten. Dus eergisteren besloten Rick en ik er een platform voor te gaan bouwen. Want dat maakt het wel extra leuk toch? Als het ook echt in een mooie omgeving staat en niet los op de kast.

diy-kerststad-uittekenen

We hadden nog wat MDF-platen van de kerststal over. Die konden mooi gebruikt worden. Er moesten wel twee platen aan elkaar gemaakt worden ervoor, anders paste de rails er net niet op.

Diy-kerststad-tunnel

We begonnen met de tunnel. Gemaakt van een dikke rol die we nog hadden liggen in de garage. Een klein stukje eraf snijden en stuk voor stuk vastlijmen met een lijmpistool.

diy-kerststad-huisjesplaatsen

Het lastigste gedeelte vond ik dit. Het uitdenken waar en hoe je de huisjes wil hebben. Ik wist zeker dat ik een berg wilde. Daarvoor maakten we de tunnel al. Zodat de trein door de berg kan rijden. Maar hoe komen de huisjes dan? En hoe redden we dat met het lichtslangetje dat erbij zit? Uiteindelijk besloot ik er nog een lichtslang bij te pakken. Die hadden we nog over. Een kleintje met 10 lampjes eraan. We hielden daardoor wel wat lichtjes over, maar ik vond het wel leuk om boven en onder aan de berg huisjes te hebben, en niet alleen maar op de berg. Dat zouden we later wel oplossen.

Met drie doosjes in verschillende hoogtes bouwden we het platform voor de huizen op de berg. Met kleine gaatjes stopten we de lichtjes erdoorheen die via de onderkant van de doosjes naar de achterkant van de berg liepen.

Diy-kerstad-papier-mache

Daarna was het klieder tijd. Met wat behanglijm een berg papier-mache-en (is dat een woord?). Je kent het vast nog van de voetbal-surprises van vroeger. Maar nu geen voetbal, maar een berg dus. Gewoon dikke proppen maken, neerleggen en afwerken met een goed laagje lijm-krant. Ook over de tunnel. Kan niet zoveel fout gaan.

Diy-kerstad-papier-mache2

Zo was het toen we klaar waren met kliederen. Vet bewogen foto. Had ik helemaal niet door. Zag ik net pas toen ik het aan het bewerken was. Sorry, maar jullie geloven het vast.

diy-kerststad-schilderen

Na een dagje drogen (en een beetje extra föhnen) kon het leukste gedeelte beginnen (vind ik dan. Rick vindt van niet). Het schilderen! Ik begon met het bevroren meertje, onder aan de berg. Blauw geschilderd (in meerdere tinten blauw), een rommelig laagje vershoudfolie eroverheen voor het glanzende bevroren effect, afgewerkt met wat witte schaats-streepjes op de bovenkant.

Vervolgens was de berg aan de beurt. Eerst de huisjes plaatsen en dan gewoon maken zoals je zelf mooi vindt. Met paden, gras, hegjes, boompjes, wat sneeuw hier en daar. De extra lampjes heb ik trouwens op paaltjes gehangen, als verlichting bij de schaatsbaan. En een paar in de tuinen van de huisjes, als tuinverlichting. En zo was ie toen ik klaar was met schilderen en plakken:

diy-kerststad

diy-kerststad2

kerstdorp

kerstdorp3

kerstdorp2

Leuk toch? In totaal heeft het hele project ons maar een paar euro gekost. Een goedkoop kerstdorpje dus, maar met een heel leuk resultaat (al zeg ik het zelf). Het staat onwijs gezellig op tafel.

De kinderen zijn nu bij opa en oma logeren, dat wilden ze heel graag in de vakantie, maar ik ben heel benieuwd wat ze ervan vinden als ze thuiskomen. Ze vonden het al super toen het alleen nog maar een natte krantenbende was met een rijdende trein, dus ik gok dat het een succes gaat zijn. Het voelt in ieder geval alsof we een heel klein beetje Intratuin in huis hebben gehaald. En we zijn er blij mee.

PS. Ik denk niet dat ik nog een blogje schrijf voor de feestdagen, dus bij dezen wil ik jullie allemaal een hele fijne kerst toewensen ♥

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk