DIY voor kinderen

WC-rol-pietjes maken

Vorige week wilde Emily iets knutselen. Pal voor het avondeten, toen ik wilde gaan koken. Prima, maar toen ze eenmaal bezig was had ze heel veel zin om lekker een pietje in elkaar te knutselen. Het wilde alleen niet echt lukken zoals ze het had bedacht en ze werd er helemaal verdrietig van. Omdat ik aan het koken was kon ik haar niet helpen ermee. Ik beloofde haar een andere keer samen een pietje te gaan maken.

Vandaag kwamen er drie extra kindjes mee vanuit school. Een mooi moment om dan maar eens met z’n allen een pietje te gaan maken. Dus de tafel werd gevuld met knutselspullen, ik bereidde me dit keer goed voor en die middag gingen we aan de slag. En ze zijn zo leuk geworden. Hun pietjes. En wat is Emily blij met dit pietje. Hij staat al vol trots op haar kamer op een plankje. Hier lees je hoe je jouw kindjes helemaal tevreden kan maken met deze simpele, maar toch leuke, pietjes. En de meeste spullen hiervoor heb je waarschijnlijk gewoon al in huis (en anders even een ritje Action doen, want daar komt bijna alles vandaan). 

Wat heb je nodig:

 • Oude krant
 • Oude (zwarte) panty
 • Lege wc-rol
 • Schaar
 • Lijm
 • Nietmachine (met nietjes, uiteraard)
 • Wiebel-oogjes
 • Crêpepapier (kleuren naar keuze, maar wel wit voor de kraag)
 • Vlechtstroken (kleuren naar keuze)
 • veer
 • Rood papier
 • Versiersels (eventueel)

Hoe maak je het:

 1. Maak van stukjes krant een prop. Dit wordt het hoofdje van de piet. Maak het zo groot als je wil, plaats op het de lege wc-rol om te kijken of je het in verhouding vindt. Knip een stukje van een oude panty af, stop je prop erin en knoop de onderkant van de panty goed dicht. Houdt het hoofdje nog even apart van het lichaampje, zodat die eerst versierd kan worden.pietje-maken
 2. Laat de kinderen een stuk crêpepapier uitzoeken voor het pietenpakje en knip een vierkant uit van ongeveer 15 cm. Smeer de wc-rol in met lijm en rol het vierkante stukje crêpepapier om de wc-rol heen. Stop de stukjes die overblijven vanaf boven en onder er gewoon in.
 3. Knip een lange strook wit crêpepapier voor de kraag. Vouw deze strook over de lengte dubbel. Breng een lijmlaagje aan op de bovenkant van het lichaampje en plak hier het strookje op. Doe dit niet in één keer recht erop, maar probeer het een beetje te vouwen terwijl je het plakt. Het crêpepapier zuigt snel vast aan de lijm, dus dit blijft snel goed zitten. Stop eventueel uitstekende stukken aan de bovenkant gewoon weer naar binnen.
 4. Versier het lichaampje verder naar keuze.
 5. Laat de kinderen twee kleuren vlechtstroken uitkiezen en ga muizentrapjes maken voor de armen. Mocht je niet weten hoe dat moet, muizentrapjes maken, hier een duidelijk filmpje. Niet met de nietmachine de armen in het midden van de wc-rol vast.
 6. Laat ze op dezelfde manier de beentjes maken. Niet deze met de nietmachine aan de onderkant van de wc-rol vast, zodat het lijkt alsof het pietje zit.
 7. Plaats nu het hoofdje op het lichaampje door het gewoon erin te zetten.
 8. De oogjes kunnen met lijm op het hoofdje worden aangebracht.
 9. Knip uit een rood papiertje een klein mondje en plak dit op het hoofdje.
 10. Laat de kindjes een kleur vlechtstrook, een kleur crêpepapier en een kleur veer uitkiezen voor het pietenmutsje. Meet met de vlechtstrook om het hoofdje totdat het goed een rondje maakt. Zet een nietje op het punt waar ze elkaar weer tegen komen en knip de rest van de vlechtstrook af. Knip weer een vierkant stukje van 15 cm uit het crêpepapier.
 11. Smeer de binnenkant van de strook in met lijm. Duw het crêpepapier er een beetje doorheen en zorg dat het vastplakt aan de rand. Knip aan de onderkant de rest van het crêpepapier weg.
 12. Niet de veer eraan vast of steek hem gewoon door het hoedje heen, wat je wil.
 13. Zet met wat lijm het hoedje vast aan het hoofdje en klaar is je pietje.

pietje-maken2

Leuk hè? Met zoveel naast elkaar staan ze nog schattig ook! Lekker een middagje knutselen dus! Je kindjes zullen er blij mee zijn!

Tip: Leuk is het nog om een broekje te maken bij dit pietje. Mijn knutselgroepje had er alleen de tijd niet meer voor vandaag, dus we hebben hem zo gelaten. Maar maak dat gewoon van een stukje gekleurd papier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk