DIY

Raamfolie-huisjes maken

Joepie, het is alweer november. Dat betekent dat de feestdagen er alweer bijna aankomen. En ik heb er zo’n zin in. Elk jaar weer eigenlijk. Ik heb van de week ook al stiekem wat kerstdingetjes gekocht. Ze staan nog niet in huis hoor, maar moet wel zeggen dat ik niet kan wachten ze uit de kast te toveren.

Maar o ja, eerst komt het sinterklaasfeest nog. Niet mijn meest favoriete feest. Vooral omdat ik niet zo fan ben van Sinterklaasversieringen. Doe daar dan ook eigenlijk nooit aan. Maar, om dit jaar daar eens verandering in te brengen, en omdat ik vind dat dit ook leuk staat zonder dat er een feestdag bij hoort, maakte ik van raamfolie wat huisjes. En ik deel hem vandaag ook met jullie:

Wat heb je nodig:

 • (Statisch) raamfolie (ik gebruikte geen statische, want dit had ik toevallig nog in huis, maar mijn voorkeur gaat toch altijd uit naar de statische variant)
 • Potlood
 • Papier
 • Schaar
 • Stanleymes
 • Snijplank
 • Liniaal
 • Theedoek

Hoe maak je het?

 1. Maak je raam goed schoon en meet op hoeveel raamfolie je nodig hebt. Knip je raamfolie af in de juiste maat.
 2. Ik heb zelf mijn huisjes max 22.5 cm gemaakt. Dat was namelijk precies tweemaal de breedte van de folie. Hierdoor kon ik de folie netjes doormidden knippen, zodat ik meteen een lang stuk had zonder veel te hoeven verspillen.huisjes-ontwerp
 3. Bedenk hoe je je huisjes wil. Zoek eventueel wat voorbeeldjes op op Pinterest. Ik had eerst even wat uitgetekend voor mijzelf zodat ik ongeveer wist wat ik wilde gaan maken.huisjes-uittekenen
 4. Teken de huisjes uit op de folie. Je kan aan de bovenkant van de folie werken, ook aan de onderkant, waar het papier zit. Wat je het prettigst vindt. Mocht je gewoon aan de bovenkant willen werken, je kan het potloodwerk heel makkelijk weg gummen.huisjes-uitsnijden
 5. Als je vindt dat je huisjes goed erop staan is het een kwestie van knippen en snijden. De deuren en de omlijning heb ik allemaal geknipt. De ramen heb ik uitgesneden.
 6. Eenmaal klaar met knippen is het alleen nog maar het folie eraf trekken en op het raam plakken. Met zelfklevende folie kan je het zo eraan plakken, met statische moet je het eerst nog even goed natspuiten met een plantenspuit. Maar bij allebei raad ik aan om de huisjes goed glad te strijken met een theedoek.
 7. Klaar! Je huis is alweer een beetje sinterklaasproof gemaakt. En het staat nog gezellig ook!

huisopraam

huisopraam2

Je kan de huisjes natuurlijk nog veel uitgebreider maken. Met latjes in de ramen en versieringen overal. Of nog met pietjes op het dak. Wat je wil! Ik heb besloten het heel simpel te houden. Maar goed, leef je uit zou ik zeggen! Veel succes!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk