Tips & tricks

Hoe maak je een spoelbak schoon?

Als ik ergens blij van word, is het van een schone wasbak in de keuken. Hoe vaak ik wel niet bij mensen in de keuken kom en daar van die bruine wasbakken zie en verstopte putjes. Nou ben ik echt niet zo’n schoonmaakfreak hoor, het valt best wel mee, maar ik vind dat de wasbak toch wel het belangrijkste is van de keuken. Iets dat gewoon schoon moet zijn. Dus hier wat tips. Hoe maak je zo’n spoelbak nou goed schoon? Of beter gezegd, hoe doe ik dat nu?

1. Leeghalen
Begin met de wasbak leeghalen. En dan vooral het putje en het zeefje. Alle etensresten en andere dingetjes die er niet thuishoren, gooi ze in de prullenbak. Probeer ze niet door het putje heen te prakken, want dat zorgt er alleen maar voor dat je putje verstopt raakt.

2. Schoonmaken met schuurmiddel

spoelbak-schoonmaken

Maak de wasbak schoon met een schuurmiddel. Ik gebruik gewoon een huismerk schuurmiddel met een schuursponsje. Maak niet alleen de bodem schoon, ook de zijkanten en vooral de randjes (die worden snel bruin). Ook goed in het putje zelf. Neem ook het zeefje van je putje mee. Spoel de wasbak goed na, zodat al het schoonmaakspul weg is. Neem het nog even af met een schone vaatdoek.

3. Maak het zeefje schoon
Leg het zeefje van je spoelbak in een apart schaaltje met kokend water. Doe daar een klein beetje baking soda in (te koop bij de Toko) en vul de rest aan met schoonmaakazijn. Vul het tot het zeefje helemaal onder staat. Je zal zien dat het meteen begint te bruisen op het moment dat je het azijn erbij doet. Dit blijft best een tijdje door gaan. Haal het zeefje er pas uit als het klaar is met bruisen. Je zeefje is meteen weer helemaal schoon en ruikt ook weer lekker fris. Doe dit zeker één keer per week.

4. Bleek in de putjes

bleek-in-putjeVul in de tussentijd het putje met bleek. Doe niet alleen het putje in de bodem van de spoelbak, maar ook het putje dat bovenin zit. Iets dat vaak vergeten wordt, maar waar wel veel bacteriën en vieze geurtjes verzamelen. Spoel het na een minuutje weg met water. Ook in het putje erboven (even met een klein bekertje doen). Ruikt het weer helemaal lekker!

5. Ontstoppen

gootsteen-ontstoppen

Deze stap hoef je niet elke keer te doen, maar zeker wel eens per maand. Je putje ontstoppen. Je kan dit doen met baking soda, schoonmaakazijn en kokend water, net zoals je het zeefje schoongemaakt hebt. Toch vind ik dat dit niet goed genoeg ontstopt. Ik werk liever met deze korrels die ik haal bij de Big Bazar. Beetje in je putje gooien, kokend water erop (pas op dat je er niet pal boven staat), maar daarna is je putje weer geurloos en SUPER goed ontstopt.

6. De kraan!

kraan-schoonmaken

Vergeet je kraan (en vooral de randjes onder de knoppen) niet. Haal hier even goed een vaatdoekje overheen (eventueel met wat schoonmaakmiddel) en poets hem op met een theedoek. Haal door de rest van de wasbak ook nog even een vaatdoekje.  Plaats het zeefje weer terug die inmiddels wel klaar is met bruisen.

spoelbak-schoon
En tadaa. Een heerlijke schone, glanzende wasbak, waar je weer veilig je groenten in kan wassen. Haal vanaf nu gewoon één a twee keer per dag even een schoon vochtig vaatdoekje erdoorheen (en over de kraan). En maak er een gewoonte van elke dag even schuurmiddel in te gooien en wat bleek in de putjes. Kost je echt maar een minuutje per dag. Misschien twee. Meer niet. Scheelt je veel boen en schoonmaakwerk, hij wordt nooit meer bruin en je werkt altijd in een frisse omgeving als je gaat koken. Ook wel fijn toch?

Nog wat kleine tips:

  1. Hang je vaatdoekje ergens op. Laat het niet in je wasbak liggen. Sowieso omdat er dan heel snel bacteriën vormen, maar ook omdat het doekje ervan gaat stinken. Hang hem desnoods over de kraan. Ik hang hem altijd aan de vaatwasser, waar hij aan het handvat helemaal uit hangt.
  2. Vervang je schuursponsje vaak!
  3. Vul een spuitflesje met schoonmaakazijn. Dan spuit je dat snel even op de kraan als je het (tussendoor) schoonmaakt. Glanst ie meteen weer mooi!
  4. Pak elke ochtend een nieuw vaatdoekje en gooi die ander in de was.
Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk