Tips & tricks

Hoe houd je je huis netjes?

“Wat is jouw huis altijd netjes” zeggen mensen wel eens tegen me. Nou vind ik dat zelf wel meevallen, want er wordt hier in huis wel geleefd met een heel gezin en regelmatig vind ik het hier gewoon echt een rommel. Maar, ik geef toe, negen van de tien keer is het hier inderdaad wel netjes. En zeker als ik het wel eens vergelijk met andere huizen.

Nou hou ik ook echt van een opgeruimd huis. En ik doe er ook wel mijn best voor het zo te houden (lees: veel opruimen). Maar… ondanks dat, heb ik ook wel wat handige tips die ervoor zorgen dat het makkelijk netjes te houden is.  Hier heb ik er een paar voor je. 

 1. Zorg dat ALLES in huis een (handig) plekje heeft
  Dat is vaak de reden van de troep. Dat iets geen plek heeft en het zomaar ergens wordt neergelegd. En opruimen ervan is dan niet fijn, want je weet eigenlijk niet waar je ermee naartoe moet. Maar als alles een eigen plek heeft in huis, en vooral een fijne plek heeft in huis, dan hoef je het niet op een andere plek terug te leggen, want dan is de plek waar het normaal ligt net zo fijn. En eigenlijk voorkom je daarmee al dat het een rommel wordt. Spelletjes op zolder die vervolgens maanden beneden blijven slingeren als ze een keer gepakt worden liggen daar dus op zolder niet handig. Kijk eens of je daar wat aan kan veranderen.
 2. Bakjes, mandjes, lades!
  Een opgeruimd huishouden kan niet leven zonder bakjes, mandjes en lades! En het liefst de lades weer opgedeeld in bakjes en vakjes, zodat niet alles door elkaar heen raakt. Bakjes geven overzicht. En het ruimt makkelijk op. Zorg dat je FLINK wat bakjes en mandjes gaat aanschaffen. Geloof me, hier kan je NOOIT teveel van hebben.
 3. Maak een “Ik heb geen zin om dit nu op te ruimen” mand
  Dit vind ik echt ideaal. Een grote mand waar ik alles in smijt als ik het huis een keer snel opruim. Van die spulletjes die ik even niet weet waar ik ze moet leggen. Of waar ik nog op dat moment geen plekje voor heb. Zoals bellenblaas, een micro sd-kaartje, een snoertje. Dat soort dingen. Omdat het in één mand zit, ziet het er niet rommelig uit. En dan kan ik op een rustig moment dat eens een keer uitzoeken, zonder dat het in het zicht blijft slingeren.
 4. Maar… Maak er niet meer dan één per verdieping/ruimte
  Anders ga je er teveel gebruik van maken en dan zit je weer met die rommel. Beperk het tot één mand per ruimte. Als die vol is word je gedwongen dat eindelijk eens uit te zoeken. Zit het nou echt binnen no time vol, dan weet je dat je een oplossing moet gaan verzinnen voor die troepjes. Denk aan een extra plank, mandjes, bakjes, extra kastje.
 5. Neem een postvakje bij de voordeur
  Er komt zoveel post binnen. En bij zoveel mensen zie ik de post slingeren op tafels, dressoirs en andere kasten. Logisch, want vaak moet je het nog betalen of iets mee doen, dus je wil het niet opruimen, want dan wordt het vergeten. Hang in de gang gewoon een goed postvak op. Wij hebben er eentje met twee vakken. Bovenin stoppen we meteen de post die binnenkomt. Onderin stoppen we de post dat nog ‘geregeld of betaald’ moet worden. Opgeruimd, overzichtelijk en super handig!
 6. Ga de hoogte in

  huis3

  In mijn dochters kamer de hoogte in, waar ze knutselwerkjes van school kwijt kan. Dat slingerde eerst steeds op haar bureau.

  Heb je niet zo’n groot huis? Maar wel veel spullen? Kijk dan eens omhoog in je huis. Vaak heb je daar nog zoveel ruimte die je totaal niet benut. Maak eens gebruik van planken met bijvoorbeeld manden erop. Vaak in de gang is daar nog wel wat ruimte voor. Handig voor handschoenen, mutsen en sjaals die in de zomer niet eens nodig zijn.

 7. Houd je aanrecht leeg
  Zet je vieze vaat niet op het aanrecht, maar meteen in de vaatwasser. Het is een kleine moeite, maar een aanrecht met vaat ziet er al meteen zo rommelig uit. Houd voor de rest je aanrecht zo leeg mogelijk. Geen limonadeflessen, andere flesjes en troep erop. Zet alles achter je kastjes en hou het gewoon lekker leeg. Heb je genoeg ruimte om te kunnen werken en het oogt fris en opgeruimd.
 8. Maak een plantenspuit met schoonmaakmiddel
  Gewoon 50% schoonmaakmiddel, 50% water. Zet dit lekker in een kastje in de keuken. Kan je af en toe even op je aanrecht spuiten, of op de tafel. Hoef je niet elke keer helemaal een sopje te maken om schoon te maken, maar maakt het toch even lekker snel schoon. Handig voor als je ineens spontaan bezoek krijgt. Ruikt het ook meteen fris!
 9. Leg overal een (fris) vaatdoekje neer
  Niet alleen bij je wasbak in de keuken, maar ook in de badkamer. Dan kan je als je daar bent even snel een doekje over je wasbak halen, zodat het er altijd fris uitziet. Kleine moeite, maar veel resultaat.
 10. Leg onder de douche standaard een schoonmaakdoekje
  Vaak sta je onder de douche toch altijd even te staan. Even te niksen. Mooi moment om even snel die douchedeur of muur schoon te maken. Even een doekje erlangs, eventueel wat schoonmaakmiddel als je zin hebt. Scheelt een hoop geboen, want je hebt minder last van kalk en het is een kleine moeite.
 11. Sorteer je spullen zo nu en dan en ga er flink met de bezem doorheen
  Plan hier gewoon een dag per maand voor in. Het kost je hooguit een uurtje, maar je zal zien dat je elke maand wel met een auto vol naar het grof vuil gaat. Rommel die je anders maar allemaal in je huis hebt rondslingeren. Pak gewoon een grote vuilniszak en ga ruimte voor ruimte af. Controleer je voorraadkast, het speelgoed van de kinderen, de lades en mandjes, de stiften. Alles dat incompleet is, leeg is, stuk is, overdatum is, al maanden ligt stof te happen of wat dan ook… gooi het lekker weg. Het zal je goed doen.
 12. Leer je kindjes speelgoed opruimen en sorteren
  Ik weet het. Kinderen kunnen er een vreselijke bende van maken. Maar… kinderen kunnen ook zeker wel leren opruimen. Het kost wat moeite voordat ze het opruimen zoals je wil en je zal het vaak moeten herhalen, maar het is fijn als het gebeurt. Leer ze hun speelgoed goed sorteren. Dat scheelt al een heleboel opruimwerk.
 13. Geef speelgoed een goede plek en zorg dat het niet zo in het zicht is

  huis4

  Dit is onze speelgoedkast. Al wordt alleen de onderkant daarvoor gebruikt. De bovenste vakken zijn voor decoratie en mijn wol. PS. Linksbovenin zie je onze “ik weet niet waar ik het moet opruimen” mand.

  Want laten we eerlijk zijn. Speelgoed oogt rommelig. Zelfs als het in een bak in de hoek van de kamer staat. Probeer hier eens wat voor te verzinnen. Een kast van de Ikea (zie foto hierboven) vind ik echt een succes hiervoor. Grote manden erin, eventueel deurtjes ervoor kopen en je ziet er niks van, terwijl het toch voor kinderen zo te pakken is. Kijk wat in jouw woonkamer mogelijk is. Eventueel een klein ladekastje waar heel veel speelgoed in ligt is al een optie.

 14. Niet al het speelgoed hoeft in de woonkamer te liggen
  Kijk eens waar nou het meest mee gespeeld wordt. Vaak is dat niet zo veel. Meestal spelen kinderen altijd met hetzelfde en ligt de rest er maar om rommel mee te maken. Ruim dat speelgoed eens op. Gewoon in grote bakken ergens op zolder of op de kinderkamer. En zo nu en dan rouleer je het speelgoed. Scheelt HEEL veel rommel, uitzoekwerk en je kind zal er misschien nog wel lekkerder door spelen ook.
 15. Kapstokjes in slaapkamers
  Als iets veel rommel geeft, dan is het kleding wel. Het is ook zo makkelijk om kleren overal neer te smijten en overheen te gooien. Kinderen kunnen er ook zeker wat van. Hang daarom overal kapstokjes op. En het liefst op de plek waar je normaal dus altijd je kleren uit doet en ze neergooit. Kapstokje vol? Eerst opruimen, voordat je er weer aan kan hangen, anders blijft het niet hangen. Zorgt ervoor dat je het wat sneller opruimt. Vermijd dus ook een stoel in de slaapkamer. Dat is vragen om stapels kleren erop 😉
 16. Doe elke dag wat
  Bijhouden kost minder tijd dan uitgebreid schoonmaken. Probeer het dus ook bij te houden. Als je het een hele week laat verslonzen dan is alles aangekoekt, opgestapeld en tien keer zo zwaar om te doen. Probeer een vast moment te maken, elke dag, waarop je even wat doet. Al is het maar even overal een doekje overheen. Alle beetjes helpen.
 17. Neem elke keer wat mee als je ergens naartoe gaat
  Ga je naar boven? Neem meteen even die wasmand mee die nog op de tafel staat. Je loopt toch al die kant op. Ga je naar keuken? Neem meteen de bekers van de tafel mee. Je bent toch al onderweg. Ga je naar de gang en heb je iets voor boven? Leg het even op de trap. En neem dit later mee als je toevallig toch naar boven loopt. Maak hiervan een gewoonte. En niet alleen voor jezelf, ook voor de rest van het gezin. Het kost totaal geen extra moeite, want je was toch al onderweg. Ondertussen ruim je iets op, zonder dat je echt aan het opruimen bent. Leer jezelf dit aan!
 18. Plaats geen spullen op plekken die er niet voor bedoeld zijn
  Soms kom ik wel eens bij mensen thuis en dan zie ik bekers, schoenen, speelgoed en van alles op bijvoorbeeld het televisiemeubel staan. Dat is toch totaal geen plek daarvoor? Hou dat gewoon leeg. Een beker zet je op de salontafel. Als die leeg is neem je hem mee naar de keuken en zet je het meteen in de vaatwasser. Schoenen horen gewoon in de schoenenkast, speelgoed in de speelgoedbak. Zorg dat je meubels die niet bedoeld zijn voor troep ook niet ervoor gebruikt.
 19. Zet iets groots op de plek waar troep verzamelt
  Blijf je toch maar troep gooien op dezelfde plek omdat het een gewoonte is geworden en vind je het moeilijk om hiermee te stoppen? Zet er gewoon iets neer. Een plant, een dienblad met kaarsen, een lamp, wat dan ook. Dan kan je het er niet neerleggen en word je gedwongen om er een andere plek voor te zoeken. Tip: Maak dan meteen een plek waar het niet een rommel lijkt. Oftewel, geef het een goede plek!
 20. Koop een lekker geurtje voor in het stopcontact
  Wat dit te maken heeft met een opgeruimd huis? Nou, niet zozeer dat het er netjes is. Maar wel dat het er lekker ruikt. Want de geur van een schoon huis, geeft ook het gevoel dat het er schoon en netjes is. Beetje geurpsychologie.
 21. Sorteer je boeken op kleur en grootte
  Dat geeft rust en oogt minder rommelig. Misschien kan je ook  meteen de boeken eens uitzoeken. Een hele kast vol met boeken blijft druk ogen. Je zou ook eens kunnen kijken of je wat lege plekken kan creëren. Kan je er een leuk vaasje of fotolijstje erin zetten. Oogt ook opgeruimd.
 22. Koop een swiffer
  Vaak is een huis ook rommelig door allerlei kleine snippertjes, kruimeltjes, zand en andere dingetjes die op de grond slingeren. En met kleine kinderen ligt je huis binnen een klein kwartiertje alweer vol met die onrustige dingen op de grond. Neem een swiffer en zet die gewoon ergens in een hoekje van de keuken of gang. Dan veeg je het zo op een hoopje en hoef je niet elke keer helemaal je stofzuiger ervoor te pakken.
 23. Beperk je accessoires
  Accessoires voor in huis zijn leuk, maar koop er niet teveel. Een huis waarin overal wel wat staat voor de sier is ook rommelig. Zeker als je er ook nog in leeft en hier en daar wat neerzet als een beker of wat dan ook. Plaats het liever in groepjes bij elkaar. Op een dienblad bijvoorbeeld. En beperk het gewoon. Neem liever een grote plant of een vaas met bloemen. Geeft net zoveel gezelligheid als accessoires, maar oogt niet rommelig.
 24. Los slingerende tijdschriften, dekens, kussens, boekjes, wat dan ook… Gooi ze in een mand of dienblad!
  huis2
  Alles staat beter in een mand of in een dienblad. En je kan best een paar manden in de woonkamer of waar dan ook op de grond hebben staan met kussens en dekens. Sterker nog, het maakt je woonkamer nog gezellig ook! En wat dienbladen op tafel  met wat tijdschriften net zo.
 25. Vol = Vol!
  Zitten alle speelgoedmanden van de kinderen vol? Alle kasten puilen uit? Alle mandjes stromen over? Ga dan niet nog meer manden, kasten en bakken aanschaffen. Er komt ook een punt dat het gewoon genoeg is. Zitten alle speelgoedbakken vol? Dan gaat er eerst iets uit voordat er iets nieuws in komt. Kledingkast vol? Eerst iets weggooien voordat er iets nieuws aan de hanger mag. Maak een grens voor jezelf en houd je daaraan. Dwing jezelf om het zo nu en dan op te moeten ruimen en het bij te houden!

huis1

Kortom, kijk gewoon naar de rommel in je huis. En wat je eraan kan doen. Probeer het patroon in je troep te zien. Altijd weer die post overal? Koop dus een goed postvak. Rondslingerende kunstwerken van kinderen? Maak een mooie plek hiervoor ergens aan de muur. Speelgoed overal? Regel die speelgoedkast! Voor alles is wel een oplossing. Van elk huis is een net en opgeruimd huis te maken. En te houden!

Succes! Ik hoop dat deze tips je wat kunnen helpen!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk