DIY voor kinderen

Adventskalender maken

Elk jaar kopen wij een adventskalender voor onze meiden. Wel eens een hele simpele, met gewoon in elk vakje een chocolaatje. Soms van Playmobil, met achter elk vakje een stukje speelgoed, zodat met kerst de hele set bij elkaar gespaard is over de dagen verspreid. Super leuk vinden onze kindjes het altijd, maar het kost nogal wat. Als je het met speelgoed gevuld wil hebben dan.

Ik bedacht me vorig jaar al dat ik het gewoon zelf wilde maken. Kan ik het ook nog helemaal vullen met wat ik leuk vind ook en volgens mij is het dan ook nog een stuk goedkoper. Omdat we in de verhuizing zaten toen heb ik het nog maar even achterwege gelaten, maar dit jaar ging het dus er echt van komen. Een eigen adventskalender maken. En wat vind ik het geslaagd al. Als je hem ook wil maken, dat kan. Hier komt ie:

Wat heb je nodig?

 • (Pallet)hout
 • Zaag
 • Schuurpapiertje
 • Schroefboor
 • Klein houtboortje
 • Schroeven
 • Ophanghaak
 • Sisal touw
 • Ster
 • Dubbelzijdig tape
 • Knijpers
 • Cadeautjes (of iets anders wat je erin wil doen)
 • Inpakpapier
 • Plakband
 • Schaar
 • Versiersels

Hoe maak je het?

hout-kerstboom-maken

 1. Koop hout (of sloop een pallet uit elkaar) en zorg dat je één lange plank hebt en zes kleinere plankjes. Leg de plankjes neer zoals je ze wil hebben (zie foto).
 2. Ga de vorm van een kerstboom uittekenen op de plankjes. Begin in het midden bovenin en leg een lange liniaal (of plank) naar de hoek onderin. Trek over alle plankjes een rechte lijn door. Doe ditzelfde de andere kant op, totdat je de vorm van een kerstboom hebt staan zoals jij hem mooi vindt.hout-kerstboom-zagen
 3. Zaag vervolgens de plankjes op maat.
 4. Schroef de planken via de achterkant vast aan de middelste lange plank. Zorg ervoor dat je de gaten eerst voor boort met een klein houtboortje. Anders gaat je hout splijten. Zet elke plank met twee schroeven vast.hout-kerstboom-touw
 5. Nu gaan we de touwtjes vastmaken. Op elke plank komt er één. Doe dit door een knoop te leggen in het sisaltouw. Schroef de schroef precies in de knoop, aan de achterkant van de plank. Doe dit aan de andere kant van de plank hetzelfde. Zorg dat het touw mooi strak zit.
 6. Schroef bovenin de lange plank een haak. Zodat je hem kan ophangen aan de muur. Mocht je hem willen neerzetten, denk er dan aan om een voet te maken voor de kerstboom. Dit kan je doen door een plankje te zagen en die aan de onderkant van de lange plank te schroeven.
 7. Plak met een stukje dubbelzijdige tape de ster aan de top van de boom.hout-kerstboom-cadeautjes
 8. Nu komt het leukste gedeelte. Ga de cadeautjes maken. Je kan het vullen met wat je wil. Snoepjes. Kleine cadeautjes. Wat je leuk vindt. Wij hebben op marktplaats een hele leuke Playmobil-set gescoord die we over 25 zakjes gaan verspreiden. Niet te duur dus op deze manier, maar wel iets waar ze heel blij mee zijn. Omdat onze cadeautjes nogal wat groot waren, heb ik besloten het gewoon met inpakpapier te doen en ze zo op te hangen. En de hele grote dingen, die niet aan de boom pasten, heb ik gewoon in het huis verstopt. Die kunnen ze dan zoeken aan de hand van een briefje in het cadeautje. Mocht je iets heel kleins erin doen elke dag, dan is het ook erg leuk om er kleine doosjes aan te hangen (of kleine geschenkzakjes). Hoe dan ook, maak het zoals jij het wil en zoals het het beste aansluit bij wat je geeft. Wel een tip voor als je een cadeau-set geeft: zorg dat het in een leuke volgorde gegeven wordt. Vaak vinden kinderen het leuk om eerst iets groots te krijgen om mee te spelen en later pas alle attributen voor erbij. Bedenk dit eerst even goed uit.
 9. Versier de zakjes eventueel nog wat naar wens.
 10. Hang de cadeautjes op met (leuke) knijpers en klaar is je eigen adventskalender.

DIY-advent-kalender-hout-maken

Simpel eigenlijk toch? Maar zo staat het bij ons in de woonkamer. Gezellig hè? Maak je nog maar niet druk hoor, de versiering ligt er puur voor de foto en ligt inmiddels alweer in de doos op zolder. We wachten nog braaf tot de sint weer uit het land is, voordat de kerstversiering erin komt. Maar de kalender laten we al wel hangen. Kunnen we er nog even van genieten dat ie vol is, voordat ie straks halfleeg in de woonkamer hangt. Plus, daar beginnen ze de eerste van december al mee.

Ik ben heel benieuwd wat onze dames ervan gaan vinden, maar het kan bijna niet anders dan dat het helemaal een succes gaat zijn! Want mama weet tenslotte al wat erin zit 😉

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk