Dameskleren haken

Muts breien en haken

Het wordt koud buiten. Dus ik wil mutsen gaan dragen. Alleen heb ik altijd moeite met een muts vinden in de winkel die ik goed vind zitten. Ik ben nogal kieskeurig qua hoofddeksels denk ik. Misschien als ik het zelf maak, dat het dan meer is wat ik moest hebben. Dus ik ben aan de slag gegaan met een nieuwe muts. Een combinatie van breien en haken. En ik heb weer een patroon voor jullie, mocht je hem leuk vinden. Komt ie: 

Wat heb je nodig:

  • Breinaalden maat 5
  • Haaknaald maat 4
  • 1 bol garen (ik gebruikte Royal rood van de Zeeman)
  • een stompe naald
  • twee knopen
  • naald en (rood) draad

Hoe maak je het?

Begin met breien:
Zet 72 steken op. Ga een boordsteek breien. Brei hiervoor 2 recht, 2 averecht. Elke rij. Zorg dat als je recht op de heenweg doet, je op de terugweg op die steek averecht doet. En andersom precies zo. Brei in totaal 10 rijen en hecht af (doe dit wat losjes, anders gaat het knellen om je hoofd). Zorg dat je een lange draad overhoudt als je afknipt.

Naai het nu aan elkaar vast zodat het een cirkel wordt. Doe dit door een klein stukje te overlappen. Pas hem in de tussentijd wel even om je hoofd zoals je hem wil gaan dragen en hou hem dicht waar hij precies lekker zit. Gebruik een stompe naald, haal de draad erdoorheen en naai de uiteindes aan elkaar vast. Hecht af en werk de draad weg.

Pak twee knopen en bevestig die met naald en draad op het uiteinde. Laat nog net een stukje uitsteken van de overlapping. Zo lijkt het net alsof het vast zit met de knopen.

Ga nu verder met haken:
Begin waar je was geëindigd met het breien. Maak je draad vast en haak 2 l. Sla 1 steek over. Maak vier stokjes in die steek, maar maak ze steeds niet af. Haal maar één keer je naald er doorheen. Als je klaar bent met de vier stokjes, zitten er nog vijf lusjes aan je naald. Pak dan nog een keer de draad en trek die in één keer door alle vijf de lusjes heen. Haak 1 l. En ga zo door tot het einde. Eindig met een halve vast in de 2e l van het begin.

Zo haak je 14 rijen door. Alleen sla je dan niet een steek over, maar haak je de bolletjes steeds in de ruimte ertussen. Mocht je je muts nog meer naar beneden willen hebben hangen, dan ga je nog wat langer door. Ik wilde hem niet zo heel erg groot hebben, dus ik ben daar gestopt. Hecht je werk af, maar houd weer een lange draad over. Pak je stompe naald, haal die door alle vasten van de laatste rij en trek je draad aan. Als het goed is trek je hem nu helemaal dicht en hou je een klein rondje over. Haal je muts nu binnenste buiten, klap het kleine rondje dubbel en naai met dezelfde draad en dezelfde naad deze steken samen. Hecht af en werk de draad weg.

Klaar is je muts! En zo is ie dan als je klaar bent:

muts-haken-breien2

Nou vind ik mezelf helemaal geen muts type, ook al zegt iedereen dat het wel altijd leuk staat. Maar ik ga toch aan deze proberen te wennen, want hij is wel erg leuk geworden. Al vind ik nog wel dat er een matchende sjaal bij hoort. Wat vinden jullie?

Hoe dan ook, mocht je de muts gaan maken, veel succes. En mocht je er niet uitkomen, dan geef maar een gil.

Btw. Mocht je andere maten naalden willen gebruiken, gewoon doen. Ik brei en haak vrij los, dus ik gebruik nooit zulke dikke naalden.

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk