DIY

Trap make-over

Toen wij vorig jaar verliefd werden op dit huis, moesten we wel door veel dingen heen kijken hoor. Het was geen huis dat helemaal af was. Waar je zo in kon trekken. Maar dat vonden wij ook niet erg. Sterker nog, we zijn zelfs in huizen wezen kijken die wel helemaal “af” waren, maar daar hadden wij gek genoeg heel weinig mee. Het was al te af. Had te weinig ruimte over voor onze eigen inbreng. Dat voelde voor ons niet goed. Dit huis was qua sfeer heel goed. En de ruimte ook. En we zagen er wel wat in. Wat we ervan konden maken. Dus we kochten het.

Maar goed. Genoeg te doen dus. We hebben afgelopen tijd ook niet stil gezeten hoor. De achtertuin en de voortuin zijn inmiddels aangepakt (zal ik ook nog eens over bloggen) en we zijn wat bezig in de gang. Ik was al een tijdje geleden begonnen met behangen en het schilderen van de voordeur. Maar zo zag onze gang eruit toen we hier net woonden. Toen we er nog niets aan gedaan hadden:

gang-helemaal-voor

Tja. Niet moeders mooiste gang. Totaal geen sfeer ook. Dat behang, met paardenbloemen erop, vond ik echt afzichtelijk. Om maar te zwijgen over de trapbekleding (heb daar helemaal niks mee, vloerbedekking op trappen) en de vloer die erin lag. Maar goed… Kleine veranderingen die dit gangetje heel mooi konden maken, dus ik lag er niet wakker van.

Wat ik wel heel mooi vond aan deze gang, is de trap zelf. Dus niet zoals ie er nu uitziet, maar de vorm. De trap is heel breed en hij staat heel centraal in de gang. In ons vorige huis was hij heel erg weggestopt tussen muren. Hier is het echt een eye-cather van de gang. Ik zag bij de bezichtiging hier al helemaal onze dochters naar beneden lopen in hun mooie gala-jurk, terwijl ik eronder sta te filmen (ja, ik heb teveel high-school films gekeken). Maar… dan moet ie er wel mooi uit zien. De trap dus!

Tijd om de die eens onder handen te nemen dacht ik vorig weekend. We hadden nog trap-renovatie overwogen. Vind ik altijd zo mooi als ik dat in van die programma’s zie. Maar toen ik zag hoeveel geld je daar weer voor kwijt was (en hoeveel werk het alsnog is om het er zelf mooi op te krijgen), besloot ik het eerst maar eens zelf te gaan proberen door te gaan schilderen. De renovatie kan dan altijd nog als het niet lukt.

trapbekleding-eraf-halen

Toen ik de vloerbedekking eraf trok (wat super simpel ging trouwens) had ik eigenlijk ook al meteen bedacht dat trap-renovatie helemaal niet nodig was. De trap eronder was nog onwijs mooi. Gewoon niks aan gedaan. Uiteraard zat er lijm op (en honderd nietjes), maar voor de rest was het gewoon nog onbehandeld hout. Ik begon een mooi trapje te zien daar. We waren nog blijer verrast toen we op de kale trap naar boven liepen en de trap helemaal niet bleek te kraken (wat hij in het vorige huis helaas wel deed toen ie kaal was). Mooi! Hoeft er dus eigenlijk niet eens iets op gelegd te worden.

We haalden een grote pot Albastine lijmafbijt en gingen met het stinkspul aan de slag om alle lijmresten te verwijderen. Naar klusje altijd, maar het hoort erbij. En het is beter dan het op een andere manier te moeten krabben. Flink opschuren nog even en daarna konden we dan EINDELIJK aan de slag met het opknappen, in plaats van het slopen. Het leukere gedeelte vind ik (vindt Rick niet).

trap-treden-beitsen

De trap zou twee kleuren krijgen. Er kwam goede stootvaste binnenbeits (van CetaBever, kleur schors) op de bovenkant. 4 lagen in totaal. Lijkt hier nog een bende, maar het komt goed. Ik beloof het! Voordeel van de bovenkant beitsen in plaats van lakken is dat je er weer snel op kan lopen. Na een uur is het al droog en kan je er weer opstaan om de volgende lagen aan te brengen. Gaat het lekker snel.

trap-afplakken

Vanmorgen kon ik dus al verder. Het beitsen was gedaan en de stoottreden en de rest van de trap kon in de lak gezet worden. Om ervoor te zorgen dat de traptreden een beetje netjes bleven heb ik ze afgeplakt. Met bakpapier. Tja… Ik had niks ander in huis haha! Kan dus gewoon met folie, maar wie geen zin heeft om naar de winkel te rijden moet creatief zijn toch? Het werkt prima overigens.

trap-schilderen1

Na een eerste laklaag zag het er zo uit. Ik gebruik trouwens RAL 9010 zijdeglans verf op waterbasis. Vroeger had ik echt iemand voor gek verklaard. Om een trap te gaan verven op waterbasis. Maar echt, ik heb het sinds kort ontdekt en ik ben helemaal om. Het stinkt niet, het is supersnel droog. En als je verf haalt dat stoot- en krasvast is, dan is het nog sterker dan verf op terpetinebasis. Het wordt ook een stuk matter dan op terpetinebasis en… het belangrijkste van alles. Het verkleurt dus niet. Normaal wordt witte verf echt supersnel geel. Op waterbasis dus niet! Wat zeg ik? Hier word je toch enthousiast van. En ja, ik heb het al op meerdere plekken getest in huis, het is echt SUPERSTERK en krast dus echt niet! Who knew?!

Na een uurtje kon ik dus al laag twee doen en toen was ik alweer klaar. Gaat zo snel op deze manier. Heerlijk! De spijlen, de zijkant en de trapkastdeur kregen dus ook meteen een laagje. Want die waren zo geel naast mijn mooie witte trap.

Toen ik mijn tape eraf trok, had ik wel wat hobbelrandjes. Vind met tape werken ook nooit zo fijn. Krijg nooit mooie strakke lijnen. Gelukkig was het maar een beetje. Met een laagje acrylkit heb ik de traptreden stuk voor stuk netjes afgewerkt en toen… na een weekendje hard werken… was DIT het resultaat:

trap-schilderen

Nou. Het mag er zijn. Of niet dan? Hier kunnen onze dochters wel in een prachtig jurkje op naar beneden komen! Ik ben er ZOOOO blij mee. Dit is echt mijn droomtrap. Ik kan geen mooiere trappen bedenken dan deze. Nog een voor/na foto:

voor-na-trap-make-over

Man man. Wat een trap wel niet doet voor je gang hè? Zie je maar hoe belangrijk het is. Binnenkort maar eens een andere vloer erin knallen en de muren nog een kleurtje geven (ik ben het niet helemaal eens met die kleur grijs) en dan herken je deze gang niet meer terug!

O en het mooie hieraan trouwens: Het heeft nog geen eens 100 euro gekost! Daar heb je geen nieuwe trap voor dacht ik zo! Een mooi resultaat en met een mooi budget. I love it!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk