Amigurumi

Elsa haken

Al meer dan een jaar geleden haakte ik voor Emily een Elsa. Weten jullie dat nog? Het was mijn allereerste poppetje ooit en ik besloot, omdat er geen patroon was, toen zelf maar wat te verzinnen. Super blij was ze ermee. Is ze nog steeds overigens, want elke dag wordt er nog mee gespeeld en geknuffeld.

Inmiddels ben ik alleen een stuk meer ervaren in het haken van popjes. Ik kon toen ook niet echt vertellen hoe ik het nou had gemaakt, omdat ik zelf eigenlijk geen idee had wat ik had gedaan. Maar nu kan ik dat wel. En omdat Mila de laatste tijd vaak vroeg om ook een eigen Elsa, besloot ik er weer één te gaan maken en dit keer ook een patroon bij te houden om te delen.

Mila is er trouwens HE-LE-MAAL blij mee. Maar goed, het patroon. Die heb ik dit keer voor je. En ik deel hem hier. Dus mocht je een dochtertje, nichtje, buurmeisje, kleinkind of wat dan ook heel blij willen maken… Hier dus het patroon. Komt ie:

Wat heb je nodig?

 • Huidskleur garen (Catania 0263) (kan ook Phil Coton 3, 062).
 • Witkleur garen (Carina 818)
 • Donkerblauw garen (Phil Coton 3, 060)
 • Lichtblauw garen (Phil Coton 3, 039).
 • 2 veiligheidsoogjes blauw transparant 8 mm
 • Fiberfill
 • Haaknaald nr. 2,5
 • Stopnaald
 • Schaar
 • Naald en draad
 • Stukje lichtblauw doorzichtig stof

Hoofd en lijf:

Begin boven aan het hoofdje met huidskleur. Haak 2 l. Toer 1: Haak 6 v in de 1e l. Toer 2: 2 v in elke v (=12 v). Toer 3: 2 v in elke 2e v (=18 v). Toer 4: 6x (1 v, 2v in de volgende v, 1 v) (=24 v). Toer 5: 2 v in elke 4e v (=30 v). Toer 6: 6x (2 v, 2 v in de volgende v, 2 v) (=36 v). Toer 7: 2 v in elke 6e v (=42 v). Toer 8: 6x (3 v, 2 v in de volgende v, 3 v) (= 48 v). Toer 9 t/m 15: 48 v. Bevestig de veiligheidsoogjes tussen toer 12 en 13 aan de andere kant van het hoofdje dan waar je elke toer begint, met een tussenruimte van 10 steken. Toer 16: 6x (3 v, 2 v samenhaken, 3 v) (=42 v). Toer 17: Haak elke 6e en 7e v samen (=36 v). Toer 18: 6x (2 v, 2 v samenhaken, 2 v) (=30 v). Toer 19: Haak elke 4e en 5e v samen (=24 v). Toer 20: 6x (1 v, 2 v samenhaken, 1 v) (=18 v). Vul het hoofdje op. Toer 21: Haak elke 2e en 3e samen (=12 v). Toer 22 t/m 23: 12 v. Toer 24: 2v in elke v (=24 v). Toer 25: 2 v in elke 4e v (=30 v).  Toer 26: 30 v. Ga nu verder met lichtblauw. Toer 27: 6x (2 v, 2 v in de volgende v, 2 v) (=36 v). Toer 28. 36 v. Vul het nekje op. Ga verder met donkerblauw. Toer 29: 6x (3 v, 2 v in de volgende v, 3 v) (=42 v). Toer 30: 42 v. We gaan nu de borsten van Elsa maken. Omdat we misschien de ogen op een andere plek hebben vastgezet, kan deze rij wat anders zijn. Zorg er in ieder geval dat de 3 v (wat de borsten worden) onder de ogen zitten. Toer 31: 16 v, 3 v in de volgende v, 7 v, 3 v in de volgende v, 17 v (=48 v). Toer 32: 46 v. Toer 33: 16 v, haak de volgende 3 v samen, 7 v, haak de volgende 3 v samen, 17 v (=42 v). Toer 34: Haak elke 6e en 7e v samen (=36 v). Toer 35: 6x (2 v, 2 v samenhaken, 2 v) (=30 v). Toer 36 t/m 37: 30 v. Toer 38: Haak elke 4e en 5e v samen (=24 v). Toer 39 t/m 40: 24 v. Toer 41: 24 v, maar haak alleen in de achterste lussen. Toer 42: 6x (1 v, 2 samenhaken, 1 v) (=18 v). Vul het lijfje op. Toer 43: Haak elke 2e en 3e v samen (=12 v). Haak alle v 2 aan 2 samen (=6 v). Hecht af. Haal de draad door de overige 6 steken en trek aan. Werk de draad weg.

elsa-haken-hoofd

 

De benen: 

Begin onderaan het been met lichtblauw. Haak 2 l. Toer 1: 6 v in de 1e l. Toer 2: 2 v in elke v (= 12 v). Toer 3: 2 v in elke 2e v (=18 v). Toer 4: Haak 18v, maar alleen in de achterste lussen. Toer 5 t/m 6: 6 st, 12 v. Toer 7: Haak de 6 st samen, 12 v (=13 v). Toer 8: 2v in elke 2e v, maar alleen in de voorste lussen (= 18v). Eindig met een hv in de 1e v van het begin van de toer. Hecht af en werk de draad weg. Ga verder met huidskleur. Hecht de draad aan in de 1e overgebleven lus van toer 8. Houd hierbij de schoen naar jezelf toe. Toer 9: 12 v aan de lussen. Vul de voet. Toer 10 t/m 24: 12 v. Vul been, maar hou het bovenin een beetje leeg, zodat het niet een heel stevig been wordt. Vouw het haakwerk dubbel en haak de steken samen met 5 v. Hecht af en houd een lang stuk draad over voor het aanhechten. Haak nog een been. Bevestig de benen aan het rompje, net onder toer 41 van het lijf.

Nu zie je Elsa er wat gek uit. Deed het bij mij ook. Maar daar ga je nooit meer echt wat van zien, want we gaan nu de rok ervoor overheen haken. Gaat helemaal goed komen.

elsa-haken-benen

Rok: 

Haak met donkerblauw. Hecht de draad aan in de 1e overgebleven lus van toer 41 van het lijf. Houd hierbij het poppetje van je af. Toer 1: 24 v in de lussen. Toer 2: 24 v. Toer 3: 2 v in elke 4e v (=30 v). Toer 4: 30 v. Toer 5: 6x (2 v, 2 v in de volgende v, 2 v) (=36 v). Toer 6: 2v in elke 6e v (=42 v). Toer 7: 42 v. Toer 8: 6x (3 v, 2 v in de volgende v, 3 v) (=48 v). Toer 9 t/m 23: 48 v. Toer 24: 2 v in elke 8e v (=54 v). Toer 25: 2 v in elke 9e v (=60 v). Toer 26 t/m 27: 60 v. Eindig met een hv in de 1e v van de toer. Hecht af en werk de draad weg.

Nu zal je, als je het maakt voor iemand die je thuis hebt, even pauze moeten nemen, want grote kans dat je popje nu gejat wordt en al mee gespeeld wordt. Althans, zo ging het hier.

elsa-haken-knuffelen

Rechterarm: 

Begin onderaan het handje met huidskleur. Haak 2 l. Toer 1: 6 v in de 1e l. Toer 2: 2 v in elke v (= 12 v). Toer 3: Meerder in elke 4e v (=15 v). Toer 4: 15 v. Toer 5: Haak voor de duim een bobbel als volgt: haak 5 st in dezelfde v, maar maak de steek steeds niet helemaal af (sla de laatste doorhaling over). Je hebt nu 6 lussen op de naald. Sla de draad om de naald en haal deze in één keer door alle 6 lussen, 14 v. Toer 6: 15 v. Toer 7: Haak elke 4e en 5e v samen (= 12 v). Ga verder met lichtblauw. Toer 8 t/m 19: 12 v. Vul het armpje op. Ga verder met huidskleur. Toer 20: 12 v. Vouw het haakwerk dubbel en haak de steken samen met 5 v. Hecht af en houd een lang stuk draad over voor het aanhechten.

Linkerarm:

Haak deze zoals de rechterarm t/m toer 4. Toer 5: 7 v, 1 bobbel van 5 st, 7 v (=15 v). Haak verder zoals de rechterarm vanaf toer 6. Werk de draden weg. Hecht de armen aan zodat de kleuren van de jurk en de huid kloppen.

elsa-haken-rok

De sleep:

Knip dit van een stukje stof dat je ervoor wil gebruiken. Meet het stukje op van de linkerborst naar de rechterborst, maar dan achterlangs via de rug. Knip een stuk stof uit op de maat en zorg dat het naar onderen toe wat breder afloopt aan beide kanten. Sla het stofje aan de bovenkant twee keer om en bevestig dit met naald en draad aan het popje.

elsa-haken-sleep

Ik had meerdere stukjes stof gepakt, omdat ik niet kon kiezen. Maar vond uiteindelijk doorzichtig alleen het leukst, dus heb de lichtblauwe weggelaten.

De haren:

Gebruik hiervoor de witkleur. Pak een boek of een doosje en wikkel daar je garen flink wat keren om heen. Je gaat de haren als franjes aanbrengen aan het hoofdje (lees hier hoe je franjes maakt). Zorg ervoor dat de draden dubbelgeklapt dus ongeveer net zo lang worden als het hele popje, want je gaat dit nodig hebben voor een mooie vlecht. Begin met de haarlijn aanbrengen bij het voorhoofd. Van oor tot oor. Dit gaat dus in een halve vierkant vorm. Maak in dezelfde vorm nog een rij erachter zodat het goed dik is en je geen gaten ziet. Maak een zij-scheiding naar de rechterkant en zorg dat je die scheiding ook tot aan de midden van het hoofd aanzet met franjes. Zowel naar de rechterkant  als naar de linkerkant. Doe dit weer 2 rijen. Vlecht vervolgens het haar zoals je het zelf mooi vindt (ik heb het ingevlochten, omdat ik weet dat uit ervaring dit langer blijft zitten als er kleine kindjes mee gaan spelen). Zet het haar vast met een klein wit draadje. Knip het haar aan de onderkant recht af. Klaar.

elsa-haken

En tadaa! Daar is je Elsa. Ik hoop dat diegene voor wie jij hem maakt er net zoveel plezier van heeft als mijn dochtertje. Want die is er helemaal weg van. Veel succes en plezier met het haken!

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk