Dameskleren haken

Omslagdoek haken

Hee! Ik haakte deze week een omslagdoek. En ik kreeg veel vragen om het patroon, dus bij dezen dat ik het even uitwerk hier voor de mensen die ook deze doek willen haken.

Omslagdoek (haakniveau gemiddeld)

Allereerst, wat heb je nodig?
– 6 bollen wol (die van mij is van de zeeman, merk Julia, kleur oudroze)
– Haaknaald 4
– Een schaar
– Geduld (toch zeker wel een uurtje of 12)

Welke steken moet je kennen:
– lossen
– vasten
– stokjes

omslagdoek-haken3-650x650

Legenda:
Schelp: 2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes
(B) Begin elke rij Ananas patroon: schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, 4 lossen, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp
(E) Eind elke rij Ananas patroon: schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, 4 lossen, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, 3 lossen, keer om.
(UB) uitzondering begin (dit gebruik je als je een ananas gaat toevoegen, altijd voordat je in de ananas zelf 3 bogen gaat maken): schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, 4 lossen, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, 2 lossen, 2 stokjes in dezelfde 2 lossenboog.
(UE) Uitzondering eind (dit gebruik je altijd in combinatie met de UB, want er worden aan beiden kanten een ananas toegevoegd): schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, 2 lossen, 2 stokjes in dezelfde 2 lossenboog, 4 lossen, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, 3 lossen. Keer om.

Opzet:
Haak 3 lossen.
Rij 1: In de 1e losse een stokje. *1 losse en 1 stokje in de eerste losse* herhaal 5x. Trek aan. 3 lossen. Keer om.
Rij 2: 2 stokjes in de eerste lossenboog, *2 lossen, 2 stokjes in de volgende lossenboog* herhaal 3x. 3 lossen. Keer om.
Rij 3: Maak een schelp (zie uitleg hierboven, die is het hele patroon hetzelfde) in de eerste 2lossenboog, *2 lossen, schelp in de volgende 2lossenboog * herhaal 2x. 3 lossen. Keer om.

Ananas patroon Shawl *begin (B) en eind (E) van elke rij beschrijf ik hierboven, omdat die elke rij, afgezien van 1 uitzondering op het begin (UB) en op het eind (UE), het hele patroon lang hetzelfde is*:
Rij 4: B, 3 lossen, E.
Rij 5: B, 2 lossen, 3 stokjes in de 3 lossenboog van de vorige rij, 2 lossen. E.
Rij 6: B, 2 lossen, 2 stokjes in de 2 lossenboog van de vorige rij, 3 stokjes op de stokjes van de vorige rij, 2 stokjes in de 2 lossenboog van de vorige rij, 2 lossen. E.
Rij 7: B, 2 lossen, 2 stokjes in de 2 lossenboog van de vorige rij, 7 stokjes op de stokjes van de vorige rij, 2 stokjes in de 2 lossenboog van de vorige rij, 2 lossen. E.
Rij 8: B, 3 lossen, *vaste in het stokje van de vorige rij, sla 1 stokje over, 3 lossen* herhaal 5x. E.
Rij 9: B, 3 lossen, *vaste in de 3 lossenboog van de vorige rij, 3 lossen* herhaal 4x. E.
Rij 10: UB, 3 lossen, *vaste in de 3 lossenboog van de vorige rij, 3 lossen* herhaal 3x. UE.
Rij 11: B, 3 lossen, schelp in 2 lossenboog van de vorige 2 stokjes, 3 lossen, *vaste in de 3 lossenboog van de vorige rij, 3 lossen* herhaal 2x. Schelp in 2 lossenboog van de vorige 2 stokjes, 3 lossen, E.
Rij 12: Herhaal rij 5 zonder E, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, 3 lossen, *vaste in de 3 lossenboog van de vorige rij, 3 lossen* herhaal 1x. Schelp, herhaal rij 5 zonder B.
Rij 13: Herhaal rij 6 zonder E, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, 4 lossen, sla de ananas over en maak een schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp. Herhaal rij 6 zonder B.
Rij 14: Herhaal rij 7 zonder E, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, 3 lossen, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, herhaal rij 7 zonder B.
Rij 15: Herhaal rij 8 zonder E, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, 3 lossen, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, herhaal rij 8 zonder B.
Rij 16: Herhaal rij 9 zonder E, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, 3 lossen, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp herhaal rij 9 zonder B.
Rij 17: Herhaal rij 10 zonder UE, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, 3 lossen, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, herhaal rij 10 zonder UB.
Rij 18: Herhaal rij 11 zonder E, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, 3 lossen, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, herhaal rij 11 zonder B.
Rij 19: Herhaal rij 12 zonder E, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, 3 lossen, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, herhaal rij 12 zonder B.
Rij 20: Herhaal rij 13 zonder E, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, (nu begin je op de plek van de oude ananas weer een nieuwe) 2 lossen, 3 stokjes in de 3 lossenboog van de vorige rij, 2 lossen, schelp in de 2 lossenboog van de vorige schelp, herhaal rij 13 zonder B.

Patroon alleen de Ananas, voor de mensen die het handig vinden om dit alleen te zien:
Rij 1: 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen
Rij 2: 2 lossen, 2 stokjes in de 2 lossenboog van de vorige rij, 3 stokjes op de stokjes van de vorige rij, 2 stokjes in de 2 lossenboog van de vorige rij, 2 lossen.
Rij 3: 2 lossen, 2 stokjes in de 2 lossenboog van de vorige rij, 7 stokjes op de stokjes van de vorige rij, 2 stokjes in de 2 lossenboog van de vorige rij, 2 lossen.
Rij 4: 3 lossen, *vaste in het stokje van de vorige rij, sla 1 stokje over, 3 lossen* herhaal 5x.
Rij 5: 3 lossen, *vaste in de 3 lossenboog van de vorige rij, 3 lossen* herhaal 4x.
Rij 6: 3 lossen, *vaste in de 3 lossenboog van de vorige rij, 3 lossen* herhaal 3x.
Rij 7: 3 lossen, *vaste in de 3 lossenboog van de vorige rij, 3 lossen* herhaal 2x.
Rij 8: 3 lossen, *vaste in de 3 lossenboog van de vorige rij, 3 lossen* herhaal 1x.

En ga zo door dus vanaf rij 20. Ik denk dat je het patroon nu wel begrijpt als je ermee bezig bent. Elke keer als je dus aan een nieuwe rij begint waarin je bij de Ananas zelf aankomt bij rij 7, dat je dus 3 boogjes gaat maken, meerder je aan het begin en aan het eind van die rij. Alleen daar. Je gaat pas de ananas in het midden naar boven halen als je weer begint met de onderste 3 stokjes van de Ananas (rij 1).

hakendoek

Als je helemaal klaar bent en je hebt de lengte die je wil hebben (die van mij is 10 ananasjes breed), dan kan je aan de onderkant nog franjes hangen (lees hier hoe je franjes maakt). Hoeft natuurlijk niet, hij is ook prachtig zonder. Ik hou er altijd wel van. Hou er rekening mee dat je hier zeker nog 1 bol wol voor nodig hebt.

En dit is dan dus je resultaat:

omslagdoek-haken3-650x650

Ik hoop dat het zo duidelijk is. Mocht het toch niet duidelijk zijn, dan vraag het me maar. Misschien kan ik dan nog helpen. En mocht je het graag met filmpje zien, deze vrouw legt het ook goed uit (hier heb ik het patroon ook vandaan). Alleen dan is het in het Engels en het is net even iets anders dan mijn doek, maar als je daar meteen mee begint maakt het niets uit.

Nou, hoe dan ook, haakse!! O, en mocht je deze omslagdoek ook hebben gemaakt, dan zie ik graag een foto 😀 Tag me even op Instagram of deel een foto op mijn Facebookpage.

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, kijk eerst even of je antwoord er bij de veel gestelde vragen tussen staat. Ook kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk