Make-overs

Buffetkast make-over

Ik denk dat ik dit inmiddels al zeven jaar roep: “Ik wil een oude buffetkast scoren ergens, voor echt een prikkie, en dan zelf helemaal opknappen tot een “nieuwe”, mooie buffetkast”. Dat idee komt eigenlijk, omdat ik gewoon heel graag een mooie, grote buffetkast in mijn keuken wil hebben staan. Alleen, tja… die prijs die je betaalt voor zo’n nieuwe kast… Serieus. Mooie, grote, goed stevige buffetkasten zijn gewoon niet goedkoop (om het maar zachtjes uit te drukken). En ik zie ze wel eens tweedehands voorbij komen, maar dan nog zijn ze gewoon goed prijzig.

Inmiddels wonen we een stuk groter. We hebben absoluut de ruimte voor een paar van die enorme buffetkasten in ons huis. En jaaaa… ik wil dat nog steeds heel graag. En eigenlijk vanaf het begin dat we hier wonen roep ik weer: “Ik ga er eentje scoren binnenkort voor een prikkie en ik ga hem zelf helemaal opknappen tot precies de buffetkast die ik zoek”. Tijd om er maar eens wat mee te gaan doen! 

Van de week besloot ik dus eens wat rond te gaan kijken op marktplaats. Kon alleen niet echt iets vinden. De meeste oudere buffetkasten zijn toch al snel vrij verouderd. Ook al zou je zo opknappen met een likkie verf, je zou blijven zien dat het een oude, opgeknapte kast was. Vooral door de vorm ervan. Pompeuze rondingen en verouderd glaswerk.

Maar….

Donderdagavond stond er ineens een kast op, net een kwartiertje, die qua model precies was wat ik zocht. En ze vroegen er HEEL weinig geld voor. En wat bleek, het adres was ook nog eens in een dorpje iets verderop. Oftewel, DAT MOEST HEM WORDEN! Ja toch? Kan toch bijna niet anders? Wat mailen, vragen of ik hem mocht hebben, en een paar uurtjes later stond de advertentie op gereserveerd. VOOR MIJ!

Zaterdagmiddag gingen we die kant op. We hadden nog geen idee hoe we die kast eigenlijk gingen meenemen. Die kasten van vroeger zijn namelijk nog zo gemaakt dat je ze echt niet normaal uit elkaar kunt halen. Nou hebben we een redelijk grote auto, dus we gingen het erop gokken dat het zou gaan passen. Helaas. De kast was echt te groot. Het onderstel ging er wel in, het bovenstuk ging echt niet passen. Gelukkig mochten we de auto van mijn schoonvader even lenen en daar paste ie wel perfect in. Met twee auto’s reden we terug naar ons huis en ja hoor… het begin was er. De kast stond er. Ik was zo blij. Ook al was ie oud en echt toe aan een opknapbeurt. Ik was nu al helemaal happy. Want hoe lang wilde ik dit al wel niet doen?

Voordat we de auto terug gingen brengen, haalden we eerst nog even alles wat we nodig hadden. Verf, kwasten, nieuwe greepjes, nieuwe planken voor in de kast. En die avond gingen Rick en ik meteen aan de slag. Hij begon met schuren, ik met schilderen. En de volgende dag gingen we verder. Terwijl hij nieuwe planken aan het maken was voor in de kast, schilderde ik de kast verder af.

In totaal zijn we er, zonder het ophalen, negen uurtjes (gok ik) mee bezig geweest. Nog best wat werk, maar oooooo… wat een resultaat. Hij stond nog maar half in de keuken en ik was al helemaal verliefd. En toen hij later in elkaar stond wist ik niet wat ik zag. Die kast, die we voor zo weinig geld hadden opgehaald, leek ineens wel honderden euro’s duurder. Maar echt. Wat een verschil een lakje kan doen eigenlijk al. Kijk dan hoe die geworden is:

O ja wacht, moet ik natuurlijk wel eerst laten zien hoe die was, anders heb je dat blown-away gevoel een stuk minder. Helaas heb ik niet echt een goede voorfoto, aangezien we hem thuis niet eerst in elkaar in de keuken hebben gezet, maar meteen zijn gaan schilderen. Maar ik heb wel een foto gemaakt toen ie nog op Marktplaats stond. Gelukkig, want ik vind het altijd zo leuk om die voor-na-foto’s terug te kijken.

Zo was ie dus toen ik hem op Marktplaats kocht. Ja, toen vond ik hem al prachtig. Vooral omdat ik zag dat ik daar wel wat van kon maken. Maar oke, laten we eerlijk zijn, het is gewoon niet echt een luxe, mooie buffetkast meer. Beetje verouderd, vooral door dat drukke hout en die glasplaten erin. Maar wat een verschil toch? Kan bijna niet geloven dat het diezelfde kast is.

Die mensen vroegen ook nog (omdat ik daar natuurlijk alweer helemaal enthousiast aan het vertellen was wat ik van plan was met die kast) om een nafoto. Dus ik mailde ze die avond erna deze foto. Kreeg ook terug dat ze moesten toegeven dat die kast wel echt prachtig was geworden. Maar ze krijgen hem mooi niet meer terug 😉

Ja, ik ben echt heel blij! Ik vind de kast echt zo’n toevoeging aan onze keuken! Binnenkort gaat deze oude vloer eruit en komt er ook een nieuwe vloer in, en dan ook eindelijk plinten. En dan herken je deze keuken echt niet meer terug met hoe wij het kochten een half jaar geleden.

Zodra de nieuwe vloer er ligt zal ik nog wel met een hele keuken-make-over blog komen. Goed? Voor nu ga ik heel erg genieten van mijn nieuwe kast! Daar ga ik nog wel heel wat jaren plezier van hebben. O, en voordat de vraag komt. In totaal hebben we nu 150 euro uitgegeven voor deze kast. Alles bij elkaar (planken, verf, en dit keer goede, dure verf van Flexa, geen bezuinigingen meer hierop, de kast zelf, greepjes, gereedschap etc). En dan hebben we zelfs nog flink wat verf over om nog meer moois te kunnen maken. Koop je het niet nieuw voor dacht ik zo!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk