Accessoires haken

Kaarshouder haken

Ik hou van haken. Dat weten we volgens mij inmiddels wel. Dat is niks nieuws. Maar echt, het is echt zo mijn ding. Ik kan me ook niet voorstellen dat ik het ooit niet heb gekund. Bij zoveel dingen die ik tegenwoordig zie liggen in de winkel denk ik: “O, dat haak ik zelf wel”. Dingen die ik vroeger kocht, voor altijd veel te veel geld, zoals sjaals, mutsen, gehaakte vestjes, weet ik veel wat dan ook, maak ik tegenwoordig zelf (en honderd andere dingen die ik helemaal niet nodig heb, maar gewoon leuk vind om te maken).

Zo ook van die kaarshouders. Van die glaasjes met een gehaakt wolletje eromheen. Ken je die? Ik vind ze echt geweldig. Vooral in de winter ergens tussen een kaarsenplateau. Zo heerlijk winterachtig en knus zien ze eruit. Ik vind ze echt lief. En ze zijn vaak niet eens zo heel duur hoor als je ze nieuw koopt, maar toch weer een paar euro per kaarshoudertje. En waarom geld uitgeven als je het gewoon zelf kan maken? Zonder dat het je echt iets kost? Ja toch? Hoppa! Besparen… weer een reden om te mogen haken… Wat wil Oma Maris nog meer?

Dus ik ging aan de slag. Ik zocht in de garage naar een lege pot. Enige die ik vond was een lege pot van de honing. Ik had, heel toevallig, net van de week het glas allemaal weggegooid. Dat is dus echt toevallig. Nou ja, eigenlijk niet. Zo gaat het altijd. Ik spaar duizenden potjes op (gewoon, omdat ik te lui ben om het weg te brengen), totdat het uitpuilt in de garage en dan besluit ik het weg te gooien (want ik doe er toch niets mee en het moet weg). En altijd dan, ALTIJD DAN, bedenk ik iets dat ik wil doen met die potten. Als ze net weggegooid zijn. Gaat altijd zo. Ik weet niet wat het is. Ik heb het niet alleen met potten. Ook met knopen, bolletjes wol, oude kleding. Alles dat ik na jaren EINDELIJK besluit weg te doen, heb ik een paar dagen daarna INEENS nodig. Waarom is dat toch? Nu dus ook. Ik had potten nodig. Was alles natuurlijk weg. Maar gelukkig stond er alweer één potje. Dankzij onze, dol op honing-zijnde, kindertjes. Een pot. Voor mij. YES!

honingpot

Snel het potje wassen, etiket laten weken in warm water, beetje afschuren met een schuursponsje, afdrogen en mijn potje was klaar om een hoesje te krijgen. Ik deed wat inspiratie op via Pinterest (I love you Pinterest), ik ging meten wat handig zou zijn bij dit potje, haakte een uur en klaar was het. En super blij wat ik met het resultaat. Het stomme honingpotje was omgetoverd tot een super lief, warm, winterachtig, knus en vooral gezellig kaarshoudertje. Precies zoals ik wilde. Quanta costa? Geen drol. En kijk nou:

kaarshouder-haken

Helemaal leuk, toch? Ik deelde het op Instagram en er werd meteen gevraagd om een patroon. Nou verschillen potten natuurlijk van maat, dus een patroon maken die voor elke pot zomaar past is dan best lastig (of jullie moeten natuurlijk nu allemaal deze bloemenhoning gaan kopen om het patroon te kunnen gebruiken). Maar ik ga toch proberen uit te leggen hoe ik het gedaan heb en hoe je het kan toepassen voor kleinere of grotere potten.

Wat heb je nodig:

  • Een lege pot dus
  • Haaknaald 3
  • Dunne gladde haakgaren (wit of een kleur naar keuze)
  • Een naald

Hoe doe je het:

Tour 1: Maak een magische ring (voor de mensen die het niet kennen, even googlen. Vind je genoeg tutorials). Haak 6 vasten in de ring en trek de ring strak.
Tour 2: Meerder in elke steek. Ga rond tot het einde (12 steken in totaal)
Tour 3: Haak 1 vaste en meerder in de 2e. Herhaal dit tot het einde (18 steken in totaal)
Tour 4: Haak 2 vasten en meerder in de 3e. Herhaal dit tot het einde (24 steken in totaal)
Tour 5: Haak 3 vasten en meerder in de 4e. Herhaal dit tot het einde (30 steken in totaal)
Tour 6: Haak 4 vasten en meerder in de 5e. Herhaal dit tot het einde (36 steken in totaal)
Tour 7: Haak 5 vasten en meerder in de 6e. Herhaal dit tot het einde (42 steken in totaal)
Tour 8: Haak 6 vasten en meerder in de 7e. Herhaal dit tot het einde (48 steken in totaal)
Tour 9-11: Haak 48 vasten
Tour 12 – 22: Haak 4 lossen. Dit is je eerste stokje met twee lossen. *Sla 2 steken over en haak een stokje. Maak nog een stokje in de steek erna. Haak 2 lossen*. Herhaal het stukje tussen de sterren. Aan het einde doe je een halve vaste aan de bovenkant van het eerste stokje.
Tour 23: Haak op de stokjes een vaste. Haak in de lossenboog 1 vaste (42 steken in totaal)
Tour 24: Haak 42 vasten
Tour 25: Haak vijf lossen, sla een steek over en haak een vaste. Herhaal dit tot het einde. Afknopen, draadje wegwerken met de naald en klaar is je kaarshouder.

Mocht je potje nou kleiner zijn, kijk dan of je bij tour 5 of 6 al kan eindigen. En ga dan met die hoeveelheid steken tour 9-11 doen. Mocht je potje groter zijn dan 48 steken (dat zie je als je het gehaakte rondje aan de onderkant van de pot houdt en merkt dat de pot groter is dan het rondje), ga dan verder met het patroon. Haak dan 7 vasten en meerder in de 8e etc, net zo lang tot je de gewenste grote hebt. En ga dan ook 9-11 uitvoeren met het aantal steken dat je bent geëindigd. Uiteraard kan de hoogte ook verschillen. Zorg daarvoor gewoon dat je eerder aan tour 23 begint.

En dat was dat. Zo haak je een kaarshouder om een gratis potje dat je anders had weggegooid 🙂 Leuk, voor de donkere dagen die komen!

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk