Accessoires haken

Gehaakte poef

Ken je die poefjes voor in de woonkamer? Die gehaakte, of gebreide, poefjes voor op de grond? Ik vind ze dus echt geweldig. Ze staan hier al een jaar op de wenslijst. Vorig jaar kon ik nog niet haken, dus toen keek ik er wel eens voor rond, maar jeetje… wat zijn die dingen prijzig. Diegene die ik wilde was rond 75 euro. En ik wilde er ook meteen twee, dus ja… “Dat komt wel een keer, als we ooit eens geld teveel hebben” zei ik elke keer maar weer. Nooit dus. Van de week bedacht ik me ineens dat ik ze nu misschien best zelf kan maken.

Bij de Action verkopen ze van die dikke textielgaren voor maar 6 euro per pakje (inclusief haaknaald), dus daar kon ik het wel mee proberen. Ik bedacht me dat ik hem dan wel kon vullen met een deken. Geen idee of het ging lukken, maar het was te proberen. Ik had nog wel een oude deken over van onze kinderen (die uiteraard al in een vuilniszak zat om weggegooid te worden. Gelukkig was ik nog net op tijd met het bedenken en kon ik het er nog uit vissen. Wees gerust, de vuilniszak was schoon).

poefhaken1

Gisteravond begon ik. Ik had nog geen idee hoe, maar het moest vast goed komen. Na twee uur zat ik nog steeds met een bol garen op de bank, aangezien ik het alweer vier keer losgehaald had, omdat ik niet tevreden was. Daarna ging hij gelukkig goed en zoals ik wilde.

Na vier uur bezig te zijn geweest (omdat ik dus zo vaak opnieuw begon) had ik lamme polsen. Met zulke dikke garen werken is echt een sport. Ik legde het weg en ging vanmorgen verder. Gelukkig ging het toen een stuk sneller en twee uur later was ik bijna bij het einde. Toen mijn wol op was. NOOO! Snel kleedde ik de kindjes aan, racete naar de stad en scoorde nog snel een kleine variant van de wol voor 2 euro nog wat.

poefhaken2

Thuis vulde ik de poef met de deken, haakte de laatste randjes dicht en klaar was ik. Met de poef. En ik ben er ZO blij mee. Dit was precies wat ik wilde. Wat ik AL die tijd al op mijn wenslijstje had staan. Ligt nu zomaar bij mij in de woonkamer. ZO BLIJ! Nu wil ik er dus nog eentje maken. Ik heb de wol al klaar liggen, maar moet nog even verzinnen hoe ik hem dan vul (aangezien ik geen dekens meer heb liggen). Maar dit is dus het resultaat van een oude deken prakken in een hoes van dikke garen:

poefhaken4

Super toch? En het mooiste: In totaal kostte het me dus 8 euro nog wat. De deken was anders toch naar het grof vuil gegaan, dus die reken ik lekker niet mee. Scheelt me toch mooi even een heleboel eurootjes. En ik ben er nog blijer mee ook. Zelfgemaakte spullen zijn altijd leuker dan gekochte spullen.

En, omdat ik graag goedkopere ideetjes deel hier op het internet (het gewone leven is al duur genoeg): Zo heb ik het gedaan:

Allereerst, wat heb je nodig?

  • 2x textielwol van de Action (een grote van 5,99 euro en een kleine van 2.79 euro)
  • Haaknaald 10 (die zit al bij de textielwol van 5,99)
  • Een 1 persoonsdekbed

Hoe doe je het?

Tour 1: haak 5 lossen en sluit met een halve vaste tot een ring
Tour 2: Haak 12 stokjes in de ring
Tour 3: Haak 2 stokjes in iedere steek (24 steken in totaal)
Tour 4: Haak 1 stokje en meerder in iedere tweede steek (36 steken in totaal)
Tour 5: Haak 2 stokjes en meerder in iedere derde steek (48 steken in totaal)
Tour 6: Haak 3 stokjes en meerder in iedere vierde steek (60 steken in totaal)
Tour 7: Haak 4 stokjes en meerder in iedere vijfde steek (72 steken in totaal)
Tour 8: Haak 5 stokjes en meerder in iedere zesde steek (84 steken in totaal)
Tour 9-11: Haak 84 stokjes
Tour 12: Haak iedere 6e en 7e steek samen (72 steken in totaal)
Tour 13: Haak iedere 5e en 6e steek samen (60 steken in totaal)
Tour 14: Haak iedere 4e en 5e steek samen (48 steken in totaal)
Tour 15: Haak iedere 3e en 4e steek samen (36 steken in totaal)
Tour 16: Haak iedere 2e en 3e steek samen (24 steken in totaal)

Knip de deken open en zorg dat de inhoud mooi rond wordt. Vouw de deken helemaal dicht tot een grote bal en sla het overige deel van de deken om de bal heen. Stop de bal in de hoes en trek de hoes er goed strak omheen. Ga dan verder met de laatste tour.

Tour 17: Haak 12 steken samen
Dan nog: Afhechten en klaar

Dus. Heb je nog een oude deken in huis? Dan kan je dus voor een paar euro een geweldig poefje haken! Als dat geen besparing is? Succes 🙂

Tip 1: Als je hem in een andere kleur maakt dan wit of beige, ga dan even op zoek naar een hoeslaken in de kleur van de poef. Anders zie je het witte er zo doorheen. Dat is zonde.
Tip 2: Haak de stokjes niet door de hele steek, maar alleen door de achterste lus. Daardoor krijg je dat mooie patroontje over je poef heen.

Update:

Ik ben begonnen met poef nummer twee, met dezelfde garen van de Action, maar dan in een andere kleur (taupe). Ik deed al een rij minder dan dit patroon (zodat het een iets kleiner poefje wordt) en kwam net over de helft van de hele poef. Blijkbaar wisselt de lengte heel erg, aangezien het echt op gewicht gaat (en het gewicht dus wisselt per kleur). Ik kan dus in ieder geval zeggen dat die beigekleur die ik heb gebruikt (dat was dun linnen garen, niet rekbaar) het wel redt tot bijna het einde. Met de andere kleuren geen zekerheid dus.

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk