Accessoires haken

Chevron deken

Ik wil al heel erg lang een Chevron deken. Zo’n grijs/witte deken met van die zigzagstrepen. Ik vond het een mooi moment om daar eens aan te beginnen, aangezien ik heel erg veel zin had om weer eens aan een groot project te beginnen, waar ik een tijdje mee vooruit kon. Ik nam de meiden mee naar de stad, we scoorden bij de Wibra wat bollen wol en thuis ging ik meteen aan de slag.

Ik kende de steek nog niet, maar ik vond een handige uitleg in dit filmpje. Met deze uitleg maakte ik een hele deken breed. Alleen ging het niet helemaal zoals ik wilde. De deken ging aan de zijkant scheef en werd steeds een stukje breder. Niet de bedoeling. Dus ik bedacht iets om die zijkant mooi recht te houden. Door goed te tellen en door af en toe wat meer samen te haken.

Ik heb het uitgewerkt. Ja echt. Deze haakanalfabeet heeft een patroon geschreven. Wees dus niet te kritisch op mijn uitwerking (mijn tekenskills laten ook wat te wensen over), maar ik hoop dat het nu duidelijk is wat ik precies gedaan heb:

chevrondekenpatroon

Zoals je ziet ben ik begonnen met een rij lossen. Ik ben begonnen met 174 steken (1.25 meter breed). Ik wilde eigenlijk 1.60 meter breed (wat hij was toen ik de 174 steken had opgezet), maar door de vorm is het uiteindelijk 1.25 meter geworden. Niet erg, voor op de bank is dat alsnog groot genoeg. Maar als je dus je lossen opmeet in het begin, hou er dan rekening mee dat hij niet die maat gaat worden, maar een stuk kleiner. Als je wel een deken van 1.60 meter wil, maak hem dan een meter of 1.90 als je de lossen opzet en opmeet.

Nou goed, bij rij 2 begin je met twee lossen en vervolgens sla je twee lossen over, voordat je begint met haken van de zes stokjes. Dan ga je de deken door met het patroon. Het gedeelte tussen de sterretjes herhaal je de hele breedte van de deken. Aan het einde van rij 2 haak je vijf stokjes en vervolgens haak je de laatste twee samen. Begin rij 3 weer hetzelfde als rij 2 en eindig weer hetzelfde. Als je het op die manier doet blijft de zijkant van de deken mooi recht.

En dat was dat. Zo ga je de hele deken door. Ik heb hier per vier rijen gewisseld van kleur. Ik wilde echt een chevron deken krijgen. Dus met twee kleuren, allebei de rijen telkens even groot en om en om. Niks meer, niks minder. Je kan het natuurlijk ook een heel andere vorm geven door per rij of per twee rijen te wisselen van kleur en door meerdere kleuren te gebruiken. Ik ben nooit zo van de bonte dekens, maar het kan natuurlijk altijd.

chevrondeken

En als je dan tien bollen aan elkaar hebt geknoopt met je haaknaald, flink doorgewerkt hebt en inmiddels geen stokje meer kan zien, dan heb je als het goed is dit resultaat. Een chevron deken voor op de bank.

chevrondekenbank

Ik ben blij met het resultaat. Ook al is hij echt niet perfect. Ik heb namelijk best wat foutjes gemaakt over de deken verspreid, aangezien ik soms niet zes stokjes deed tussen de zigzagsteek, maar wel zeven of vijf. Ik geef Breaking Bad de schuld hiervoor. Het was te spannend. Ik zat te diep in mijn Breaking Bad serie en daardoor dus niet goed op te letten. En vaak kwam ik er pas drie rijen later achter en had ik echt geen zin om het weer helemaal los te halen.

Maar goed… niet perfect of wel perfect, je ziet het eigenlijk niet eens als hij af is. En ik ben er net zo blij mee! Dus, mocht je de fout in gaan, herstel het dan gewoon in de rij daarna en ga niet alles weer loshalen, want dat kost onwijs veel tijd en uiteindelijk zie je het amper. Hoe dan ook, wij gaan deze winter weer heerlijk genieten van de nieuwe deken voor op de bank. Eindelijk, mijn zelfgemaakte chevron deken. Het is gelukt! Me so happy!

Miladeken

Tip1: Goed tellen dus. De hele deken door. Of gewoon goed opletten op hoe je vorm eruit ziet. Maar in ieder geval blijven opletten.
Tip2: Eindig zoals ik in mijn tekening heb gedaan. Ik ben zelf geëindigd met een steek naar boven toe (vraag me niet hoe), maar dat is dus helemaal niet handig, want dan moet je aan de ene kant gaan samenhaken en aan de andere kant gaan meerderen en dat is heel verwarrend. Zorg dat beide eindes eindigen met een steek naar beneden toe.

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk