DIY voor in huis

Dromenvanger maken

Vorig jaar sliepen onze meiden niet zo goed. Niet dat ze aan het spoken waren de hele nacht, maar elke nacht werd er wel één wakker van een nachtmerrie. Vooral Emily had hier veel last van. Eigenlijk altijd al wel gehad. Zelfs als klein baby’tje al. En ook al was een knuffel en een kusje al genoeg om haar weer lekker te laten slapen, toch was het wel vervelend. Vooral voor haar. Steeds van die nare dromen.

Met Sinterklaas kocht mijn schoonmoeder twee dromenvangers voor in de zak als cadeautje. Voor allebei de meiden één. “Dan dromen ze misschien niet meer zo naar” zei ze erbij. Ik heb ze diezelfde avond nog opgehangen in hun klamboe. Ik vond het wel lief staan. Ik moet wel eerlijk zeggen, ik geloofde er niet zo in. In dromenvangers. Alsof dromen gevangen worden in de lucht. Alsof een droom en een nachtmerrie naar binnen komt waaien. Dat is toch gewoon verwerking van je hersens? Een droom. Wat kan zo’n dromenvanger daar nou aan veranderen? Nuchter als ik ben, dat is hoe ik dacht. Maar goed, toch hing ik ze op. Het kan immers geen kwaad. Toch?

Maar, of ik er wel of niet in geloof, er gebeurde sindsdien iets bijzonders. Onze kindjes hebben NOOIT meer een nachtmerrie gehad. Allebei niet. Gewoon niet eens meer één keer. Ik besefte het me een paar maanden terug pas. Dat onze meiden al maanden niet meer huilend wakker waren geworden ‘s nachts. En dat het eigenlijk gestopt is sinds… die dromenvangers er hangen. Tja. Kan je heel nuchter gaan zitten zijn hier. Met: het werkt niet of wel. En ik geloof er wel of niet in. Blijkbaar heeft het toch iets veranderd. Iets gedaan.

Zoals jullie weten, ben ik nou ook niet echt een beste slaper. Sowieso vind ik slapen moeilijk. In slaap vallen dan vooral. En daarnaast ben ik erg onrustig ‘s nachts. Niet in woelen, ik lig namelijk doodstil als ik slaap. Het woelen laat ik wel over aan Rick. Nee, ik droom vaak onrustig. Ik word ‘s ochtends vaak uitgeput wakker, van mijn vreselijke actieve droom. En als dat het niet is, schrik ik vaak wakker van een nachtmerrie of huil ik mezelf wakker van een vervelende droom. En soms kan ik zelfs maanden lang elke nacht dezelfde nachtmerrie dromen.

Ja, slapen is daardoor gewoon echt niet mijn hobby. Gisteravond kwam ik weer moeilijk in slaap. En vannacht had ik, uiteraard, weer een vervelende droom. Dus ik besloot er nu eens iets aan te gaan doen. Iets te doen dat bij onze kindjes ook hielp. In de hoop dat het ook bij mij gaat helpen. Een dromenvanger ophangen.

Ik ging op zoek naar iets om het mee te maken. Ja, ik ga het natuurlijk niet kopen. Zoiets wil ik zelf maken. Leek me wel leuk om te doen en volgens mij kon het niet al te moeilijk zijn. Ik ging op zoek naar iets van een ring, om mee te beginnen. Het was even zoeken, bedacht me later dat een armband eigenlijk groot genoeg is. Ik vond een oude armband die ik kon gebruiken. Pakte ook wat wol, wat lint, twee oude oorbellen waar veertjes aan zitten en ging aan de slag.

armbandinwikkelen

Je kan de armband nog inwikkelen met wol, als het niet zo’n mooie armband is. Maar ik vond dit koperen effect wel erg leuk zo, dus ik heb het zo gelaten. Ik ben gewoon op de armband zelf begonnen met het ‘web’. Allereerst maak je een knoopje. Zorg dat je een lang draadje overhoudt, zodat je hem daar straks aan op kunt hangen. Vervolgens wikkel je de wol om de armband heen. Hoeft niet heel strak, ook niet te los. Hou het tegen met je vinger en zorg dat er overal evenveel afstand is. Ga door tot je bij het begin bent.

armbandinwikkelen2

Voor de volgende rondes haal je gewoon de wol door het andere lusje van de vorige ronde. Doe de wol er voorlangs doorheen en haal het er aan de achterkant uit. Herhaal dit steeds tot je weer bij het einde bent en ga zo door tot je in het midden een klein rondje overhoudt die jij klein genoeg vindt.

knoop

Maak nu gewoon een knoopje achterin. Knip het draadje even lang af als het draad aan de bovenkant. Knoop die samen vast en je hebt meteen een ophangsysteem.

versieren

Dan ben je er al bijna. Versier hem vervolgens naar wens. Ik had niet zo heel veel (meer) in huis aan lintjes, dus ik heb het met dezelfde witte linten gedaan. En mijn oorbellen er dus aan gehangen, die ik er gewoon aan vast kon klemmen. Je kan ook draadjes eraan hangen waar je kraaltjes aan rijgt. Wat je wil. Wat je zelf leuk vindt.

dromenvangerdiy

Klaar! Dromenvanger gemaakt. Niet moeilijk, toch? Wel een leuk resultaat! Hij hangt al boven mijn bed. En vangt ‘s morgens ook de zon, zodat de ‘nare dromen’ verbrand kunnen worden. Nu maar hopen dat het gaat werken. Dat ik vanaf nu beter ga slapen, net zoals onze meiden dat sindsdien doen. Dat zou ik heel fijn vinden!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk