Tips & tricks

36 tips om je huis snel te verkopen

Binnenkort je huis verkopen? Hier wat tips die ons hielpen snel het huis verkocht te krijgen.

1. RUIM OP!

Dat is toch wel het allerbelangrijkste. Ruim je huis op. Gooi weg wat weg moet. Open inloopkast? Haal de helft eruit, stop het tijdelijk in een koffer achter een schot of in de berging, zodat het rustig en opgeruimd oogt. Ruim losse onderdeeltjes, speelgoed, papierwerk en alles wat je kan vinden op.

2. Laat goede foto’s maken

Heel belangrijk. De foto’s zijn de binnenkomer. Pas daarna gaan mensen de advertentie lezen. De foto’s moeten er realistisch uitzien. Niet te groot, niet te klein. Je wil vooral kunnen zien hoe het huis in vorm is, hoe groot de kamers zijn. En het belangrijkste, wat voor sfeer het uitstraalt. Laat goede foto’s maken, door een fotograaf. Tenzij je zelf echt prachtige foto’s kan maken, dan kan je het wel zelf doen. Maar ik raad aan, geef hier even tweehonderd euro aan uit. Dat haal je er echt weer uit als je het verkoopt.

Dus niet zo:

Maar zo:

Ja, deze huizen zijn even groot, zelfde omgeving, even duur. Welke zou jij gaan bezoeken? Die bovenste of die onderste? Precies!

3. Maak schoon

Ruim niet alleen alles goed op, maak ook schoon. En dan niet je wekelijkse rondje door het huis, maar maak even de dingen schoon die je normaal snel overslaat. Je raamkozijnen van binnen bijvoorbeeld. Doe je deur eens open en kijk een hoe de drempel of de randjes waar je hordeur over heen gaat eruit ziet. Zit er weer op je zonnescherm, haal het eraf. Haal schimmel in de badkamer weg en verzorg de kitrandjes eens extra goed. Maak je dak schoon, je dakgoot even blaadjes vrij. Maak een keer even goed schoon, overal in het huis.

4. Spam je huis op alle social media

Je kan het niet vaak genoeg doen. En plaats het niet alleen op je eigen Facebook, vraag mensen het te delen. Deel het ook eens in groepen. Misschien een groep gevonden op Facebook die huizen wil delen die te koop staan in een bepaald gebied? Ik spamde ons huis ook in de Marktplaats Almere groep. Hoppa, weer een enorm bereik erbij. Gratis reclame mensen! Gebruik van maken!

5. Neem een scherpe vraagprijs

Laat je huis even goed taxeren door een makelaar. En, ook al willen we allemaal dik verdienen aan ons huis, zorg toch voor een beetje een scherpe prijs. Tegenwoordig hoef je niet meer perse zo ver er boven te gaan vragen, want de biedingruimtes zijn niet meer per definitie zo groot. Neem een prijs waar je het wel voor weg kan krijgen en waar je zelf ook redelijk mee uit de voeten kan. Want als je later moet gaan zakken in prijs, heb je grote kans dat je aan het einde van de rit hierdoor lager eindigt dan dat je anders had gedaan als je het in één keer goed doet.

6. Breng sfeer aan met decoraties

Geef elke ruimte een ‘wauw-effect’. Ga op zoek naar wat hetgene is dat die ruimte uit moet stralen en zorg dat je dat voor elkaar krijgt met decoraties, als het niet al van zichzelf die wauwfactor heeft. Ga eens op Pinterest kijken voor wat ideetjes en probeer dat na te maken met wat decoratiespullen die je voor een paar euro haalt bij de Action. Wil je bijvoorbeeld graag dat je badkamer dat rustige, luxe, saunagevoel uitstraalt. Leg dan witte handdoeken neer. Die nog nieuw ruiken. Plaats twee luxe flesjes badzeep en wat houten accesoires. Speel ermee. Voor je slaapkamer bijvoorbeeld die twintig kussens op het bed, met die sprei op het einde. Doe dit voor elke ruimte.

7. Werk af

Heb je nog ergens een lelijk plekje op de muur, haal dan even de roller eroverheen. Nog ergens een stuk plint dat mist, plak het even. Het zijn vaak kleine dingetjes, maar kopers vallen erover. Die zien hierdoor werk. De meeste mensen komen het liefst in een huis wonen met een warme sfeer, waar weinig aan gedaan hoeft te worden. Zorg dat je dit voor ze hebt gedaan, of moffel het weg met iets als het kan, maar zorg dat het niet opvalt.

8. Veel licht

Licht verkoopt. Haal daarom je vensterbanken leeg. Trek je gordijnen zo ver mogelijk open. Zeem je ramen elke keer goed. Laat zoveel mogelijk licht naar binnen komen. Heb je ergens een donker hoekje, zonder veel licht, zet daar dan een lampje aan. Ook hier geldt, speel ermee. Loop even een keer door je huis om te kijken wat je opvalt qua licht. Zorg dat je het zo licht mogelijk kan maken. En als je hebt gevonden wat werkt, schrijf het op of onthoud het, zodat je het elke bezichtiging weer zo kan doen.

9. Loop om je huis

Niet alleen de binnenkant van je huis verkoopt, niet alleen de buitenkant van je huis, maar ook alles eromheen. Loop er eens een groot rondje omheen. Ga eens vanaf een afstandje kijken. Wat valt je op? Misschien vieze vlekken ergens? Rommel? Ruim het op. Kijk hoe het oogt. Mensen rijden vaak rond in een bepaalde buurt, op zoek naar een huis. Dat is de indruk die ze krijgen. Wat is die indruk? Probeer te kijken zoals de kopers doen.

10. Maak je tuinen netjes

Uiteraard. En vooral de voortuin. Dat is de binnenkomer. Zorg dat het netjes is. Wat onkruid weg. Wat alg wel. Wat nieuwe bloempjes in een mandje. Beetje omspitten. Dat doet allemaal al wonderen. Hoeft niet veel werk te zijn. Hoeft niet veel te kosten.

11. Houd de voordeur schoon

Ook dit is een eerste indruk van het huis. Vaak staan de kopers wat langer stil voor een voordeur, omdat de makelaar nog open moet doen of omdat hij er nog niet is. Veel tijd dus om rond te kijken. Zorg dat de voordeur netjes is. Even een doekje eroverheen, eventueel een lakje en het is goed.

12. Verwijder ook het onkruid van de buurman

Niet alleen jouw tuin doet ertoe, die van de buren ook. Heb je buren die het druk hebben, maak dan even voor hen ook het tuintje onkruidvrij. Mensen wonen graag naast buren die hun huis en tuin netjes verzorgen. Kleine moeite om het even mee te nemen, grotere kans voor verkoop.

13. Laat je foto’s vervangen per seizoen

Heb je foto’s laten maken in de winter, is het inmiddels al voorjaar en is je huis nog niet verkocht? Vervang je foto’s dan. Een tuin in bloei verkoopt sneller dan een stelletje stokken en kale planten. Foto’s binnen hoeft niet perse, tenzij je hele grote veranderingen hebt aangebracht.

14. Geurpsychologie

Geuren verkopen. Je kan een appeltaart bakken, dat is toch wel het meest bekende trucje. Ik heb daar zelf geen gebruik van gemaakt. Ik vind het namelijk altijd erg stinken in huis, aangezien onze oven altijd een beetje verbrand ruikt. Wat ik heb gedaan is koffie opengezet. Die koffiebonen gaven een heerlijke geur in de keuken en woonkamer. Niet te overheersend, maar wel lekker. In de wc en badkamer heb ik geurstokjes gezet van de Action, die lekker fris roken. Gaf een erg schoon gevoel en droeg bij aan het ‘sauna-effect’ dat ik wilde bereiken. Ook schijnt citroensap op de deurmat druppelen goed te werken. Citroengeur doet mensen denken aan een ‘schoon’ huis.

15. Dweil een dag van te voren

Niet op de dag zelf. Een dweil ruikt altijd een beetje muffig. Als je het al een dag van te voren hebt gedaan, dan ruikt het gewoon weer lekker naar die koffie of die taart, in plaats van naar muffe vloer.

16. Ramen open

Zet lekker die ramen open. Tenzij je aan een busbaan, trainspoor of drukke straat woont. Dan wil je dat effect ervan natuurlijk niet benadrukken. Wij hebben aan de voorkant een busbaan, dus ik heb alleen aan de achterkant van het huis de ramen open gezet. Hoorde je alleen maar vogeltjes en rust.

17. Alle foto’s en andere persoonlijke spullen weghalen

Klinkt logisch, maar loop toch maar even goed door je huis. Er staat toch vaak meer dan je zelf denkt. En vaak niet eens alleen fotolijstjes. Denk ook aan tandenborstels bijvoorbeeld. Of shampooflesjes en borstels. Een speentje van je kindje. Jassen in de gang. Schoenen op de deurmat. Haal het allemaal weg. Dit geeft mensen helemaal geen prettig gevoel en daarbij voelt het dan echt alsof ze in JOUW huis lopen en niet in HUN huis.

18. Haal niet alles weg

Zorg ook weer niet ervoor dat je huis te leeg is. Teveel opruimen is ook weer niet goed. Het moet wel sfeer uitstralen. Ga een beetje op zoek naar die balans. Wanneer oogt het rommelig en wanneer oogt het leeg? Als je het zelf niet meer zo goed ziet, omdat je natuurlijk al jaren daar hebt gewoond en er gewend aan bent, vraag het dan eens aan iemand die niet vaak komt.

19. GEEN knusse hoekjes

Hoe leuk knusse hoekjes ook voor jezelf zijn, voor andere mensen ogen ze druk en rommelig. Vermijd knusse hoekjes. Creëer liever wat grote open ruimtes en kale stukken vloer dan knusse hoekjes. Kijk eens of je wat kan schuiven. Haal eventueel een kleed weg als het daardoor minder ‘knus’ is. Haal de boekenkasten en boekenplanken leeg en zet er alleen leuke vaas in/op of een plantje.

20. Hang gordijntjes voor open schappen

Schappen, in de schuur of garage, ogen al snel rommelig. Mocht je geen zin hebben om alles netjes in dichte bakken te stoppen, dan kan je ook kijken of je ergens gordijnen voor kan hangen. Dat je het niet meer zo ziet. Hoe minder rommel je ziet staan, hoe beter het verkoopt.

21. Haal alle dierentroep weg

Als mensen een mand voor de hond zien staan, of etensbakjes, zijn ze al sneller geneigd te letten op ‘vieze geurtjes’. En mocht je mensen hebben die helemaal geen fan zijn van dieren, dan heb je hierdoor de kans dat ze je huis niet eens meer willen kopen daardoor. Als je het weghaalt, zien ze het niet. Ruiken ze het meestal ook niet eens.

22. Stofzuiger fris

Zorg ervoor dat je stofzuiger lekker fris ruikt. Vooral als je huisdieren hebt. Anders ruikt je hele huis naar hond. Zuig eens wat waspoeder op. Ruikt het heerlijk!

23. Regel een goede makelaar

Mensen vinden het niet prettig om in een huis te kijken terwijl je zelf erbij bent. Ze doen dit liever met een makelaar, zodat ze alles rustig kunnen opmerken en zeggen. Ga zelf ook gewoon lekker van huis en laat een makelaar alles regelen. Het kost misschien wat geld, maar je haalt dit er ook weer met gemak uit aangezien het beter verkoopt.

24. Was wegwerken

Was kan vies ruiken. Zorg dat het gewoon weggewerkt is. Krijg je het niet op tijd weg, smijt het dan gewoon even achterin de auto. Ruikt het washok tenminste niet muf en is het ook nog eens netjes. Laat ook geen was hangen of slingeren. Haal de wasrekken ook even weg. Dit geeft meer ruimte, meer licht.

25. Speelgoed opruimen

Tja, het lijkt bijna overbodig, toch zeg ik het nog eens. Ruim op. Speelgoed ook. Doe het netjes in bakken en mandjes. Zoek het uit en stop de helft al in dozen als het niet gebruikt wordt. Zorg dat hun kamer opgeruimd oogt. Net zo opgeruimd als jouw eigen kamer. Een speelgoedje op een tafel kan heel leuk zijn, dat geeft sfeer. Maar honderden knuffels overal is een rommel en overbodig. Haal in de woonkamer alles van de kinderen weg. Geen tafeltjes, geen speelgoed. Dat is niet wat mensen willen kopen.

26. Organiseer een open dag

Sommige makelaars organiseren dit al uit zichzelf, dan hoef je er alleen maar aan mee te doen. Anders organiseer het zelf. Een open huis. Dat mensen gewoon even mogen komen kijken. Is wat laagdrempeliger. Zet wat lekkers neer en zorg dat je huis weer tip-top is.

27. Verschoon de bedden

Ruikt lekker. Ziet er netjes uit. Geeft super veel lekkere geur aan de kamer. Gewoon doen. Voor elke bezichtiging (tenzij er natuurlijk maar een dag tussen zit), even je bedden verschonen. En natuurlijk zorgen dat je het gewassen hebt en weggewerkt. Of dat het weggemoffelt is ergens 😉

28. Ruim het aanrecht op. 

Haal je waterkoker weg. Dat is meestal niet zo’n mooi ding zo op het aanrecht. Een keukenrolhouder kan ook wel weg. Zorg dat het zo leeg mogelijk is en dat je zoveel mogelijk aanrechtblad ziet. Dat oogt groot. En schoon. En opgeruimd. Een messenblok, een frisse fruitschaal en een mooie pot waar de koffie in zit geeft wel weer sfeer, dus dat kan je laten staan. Haal de rest weg.

29. Maak je keuken goed schoon

Mensen vinden het nodig om bij een bezichtiging de keuken goed te bekijken. De meeste mensen vinden dit heel belangrijk. Er zit natuurlijk ook een hoop om te bekijken. Ze trekken meestal de lades open, de koelkast, de oven en de vaatwasser. Zorg dat die schoon zijn. En niet muf ruiken. Even een doekje door je koelkast en alles recht zetten doet al wonderen.

30. Creëer rust in huis

Heb je apparatuur dat veel herrie maakt? Zet het even uit (behalve de koelkast natuurlijk). Een klok die heel hard tikt? Haal hem weg. Mensen houden van rust. En zoeken vaak rust. Geef ze die rust.

31. Ga voor neutraal

Heb je drukke muren? Drukke kleuren? Denk er anders even over na om die te schilderen. Gewoon wit is prima. Hoe kaler de muren qua drukte en kleur, hoe beter. In neutrale kleuren kunnen de meeste mensen zich vinden. Hou je accessoires ook zo neutraal en nietszeggend mogelijk.

32. Bloemen op tafel en in huis

Kies hiervoor wel voor een neutrale kleur. Wit bijvoorbeeld. Witte bloemen stralen ook heel veel luxe en warmte uit, maar zijn niet zo smaakgevoelig. Iedereen vindt witte bloemen mooi. Mannen en vrouwen. Jong of oud. Ga niet voor teveel roze of paars.

33. Let op wat de makelaar zegt

Vallen de kopers steeds weer over die kleine tuin, die donkere hal of die kleine slaapkamer? Slechte afwerking hier of daar? Kijk eens of je hier dan iets aan kan veranderen? Anders inrichten? Anders verlichten? Misschien andere kleuren geven. Hier en daar wat kitten? Speel hier wat mee. Let op wat de makelaar steeds aangeeft en probeer voor een volgende bezichtiging dit voor te zijn.

34. Ruimte achter bank en bed

Schuif je bed en bank iets van de kant. Nou denk je dat je hierdoor dan minder ruimte hebt, maar gek genoeg oogt het daardoor groter. Omdat er dan schaduw achter de bank of het bed komt. Tipje van onze vriend Jan des Bouvries.

35. Werk met groepjes van drie

Heb je wat spulletjes, maar vind je het rommelig ogen? Zet het eens bij elkaar in een groepje. Liefst een groepje van drie. Ineens lijken het niet meer gewoon spulletjes en troepjes, maar samen een geheel. Dit kan je ook doet met veel verschillende soorten potten in de tuin. Zet ze lekker bij elkaar in een groep. Oogt het direct netjes.

36. En de laatste, bekijk de makelaarsopties goed

De ene makelaar is de andere niet. En voor de één betaal je zoveel meer dan voor de ander. Bekijk je opties goed. Kijk vooral eens naar aanbieders die je huis goed onder de aandacht kunnen brengen. Dus die ook je huis kunnen verkopen op goed vindbare sites. Hoe meer mensen je bereikt, hoe sneller je het verkoopt. Je kunt bijvoorbeeld zelf je huis verkopen via Jaap. En kijk eens naar aanbieders zoals Woningbieder die beloven dat je binnen 24 uur een bod hebt of die zonder makelaarskosten je huis snel verkopen.

Dit was het denk ik wel een beetje. De tips die ik je kan geven. De tips die hier hebben geholpen in ieder geval. Voor de rest is het ook een beetje mazzel hebben. Dat je net die mensen vindt die jouw huisje zoeken op het moment dat jij het aanbiedt. Maar, als je al zoveel mogelijk doet, kan er zo min mogelijk overblijven om over te vallen! Succes!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk