Naaien

Maxirok

Ik wilde al super lang een maxiskirt voor mijzelf. Een maxirok. Zo’n rok tot op de grond. Maar elke keer als ik ergens in de winkel zo’n rok paste, was ie tot mijn enkels. Ik ben nogal lang. Bijna één meter tachtig. En die rokken zijn dan gewoon vaak net wat te kort.

Ik zat wat op internet te kijken. Naar die rokken. Ik ga het zelf wel maken zo’n rok, dacht ik toen ik het zag. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Wat is het nou? Een lang stuk stof. Een stukje elastiek bovenop. Dat was het. Moet ik toch best zelf kunnen maken eigenlijk? Scheelde me een hoop zoekwerk en waarschijnlijk ook nog eens wat geld.

Dus vanmorgen ging ik met mijn meiden naar de stoffenwinkel hier in de stad. We zochten een leuk stofje uit, wat elastiek en, toen Mila ‘s middags ging slapen, gingen Emily en ik direct aan het werk. Ze hielp me onwijs goed met opmeten, spelden aangeven en vasthouden. Zo leuk vindt ze dat. Lief!

diy1

Ik had met een meetlint opgemeten hoe lang de rok moest worden. 110 cm. Hier deed ik vijf centimeter bij (voor het vastnaaien) en bij 115 centimeter knipte ik het af. Voor de breedte nam ik ook 115 cm en knipte het in een groot vierkant. Het elastiek deed ik om mijn middel, zette het vast met een speld waar hij vastgenaaid moest worden en deed, met een zigzagsteek, de uiteindes aan elkaar vast. Ik deed het twee keer naast elkaar, zodat ik zeker wist dat het goed blijft zitten.

diy2

Daarna was het tijd om de stof vast te maken aan het elastiek. Ik vouwde het stukje voor stukje dubbel (zie foto) en zette het vast met een speld. Zorg even dat je het precies redt. Soms moet je het even loshalen en opnieuw doen met wat grotere stukken ertussen, om precies uit te komen. Toen ik helemaal rond was (en uitkwam met de stof) naaide ik het vast aan het elastiek.

diy3

Eigenlijk was mijn rok er toen al bijna. Toen ik hem binnenstebuiten haalde, zag ik al helemaal hoe het ging worden en ik werd super enthousiast. Nu de afwerkingen nog, want hij hing nog open aan de zijkant en de onderkant was nog een afgeknipt rommeltje. Eerst de onderkant maar. De onderkant vouwde ik om, streek even tussen de spelden door, zodat het een mooie strakke lijn kreeg, en naaide het vast.

diy4

Onderkant klaar. Dan de achterkant nog, de uiteindes van het stof vastmaken. Stof binnenstebuiten halen, vastspelden en naaien tot de helft (knieholte). Vanaf de helft komt namelijk een split. Aangezien de stof niet echt rekbaar is en je dan niet echt lekker meer kan bewegen. Vanaf daar is het ook een randje omstikken, vanuit de split (zie foto) en dan strijken en naaien net zoals de onderkant van de rok. En klaar is kees. Rok gemaakt.

diy5

Het stelt niet zoveel voor. Stukje elastiek, stofje eraan zetten en klaar is de rok. Het was exact zoals ik dacht. Weinig werk, maar wel een super resultaat. En hoe het eruit ziet als je het aantrekt? Nou zo:

diy-maxirok

Ja ik ben helemaal happy! De split zit in het midden aan de achterkant. De rok is nog niet perfect, maar voor een eerste zelfgemaakte kledingstuk ben ik zeer tevreden. Klein tipje: Gebruik om te naaien bovenin, dus bij het elastiek, ook elastische garen. Heb ik dus niet gedaan. Beginnersfoutje. Nu krijg ik de rok wat moeilijk over mijn heupen heen, aangezien de garen niet meerekken. Niet over nagedacht dus.

Maar goed, minder goed rekbaar of niet, zodra ik hem aanheb zie je het niet. Ik ben super blij met mijn rok. Dat wil ik binnenkort zeker nog wel een keertje overdoen met een ander stofje. En dan wel met goede garen 🙂

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk