DIY voor in huis

Tekstbord maken

Toen ik van de week een mood board aan het maken was voor ons nieuwe huis, haalde ik een leuk bordje voor aan de muur van de Leen Bakker site af. Een klein bordje met tekst erop. Ik had hem in mijn moodboard alleen wat groter gezet dan hij in het echt was, maar ik vond het zo leuk staan. Ik wilde best wel zo’n groot bord aan de muur met tekst erop.

Ik zat wat op internet te kijken en degene die ik vond, die dicht in de buurt kwam van de maat die ik wilde, was direct alweer twintig euro. En dan niet eens in het wit, maar in het donkerhout. Was dus nog niet eens exact wat ik wilde. En twintig euro, dat vind ik veel geld voor een stukje hout met een stom tekstje erop. Dat moet goedkoper kunnen, dacht ik. Dus… Daar ging ik weer!

DIYtekstbord1

Op naar de Praxis. Waar ik een MDF plaatje haalde. De dunste. De goedkoopste. Van 122 cm x 61 cm. Was 3,99 euro. Ik liet hem bij 35 cm steeds afsnijden, dus ik haalde er drie platen uit (en nog een klein overig strookje). Dat kwam goed uit, want ik heb namelijk nog plannen met de andere twee platen (als dit tenminste een succes zou worden). Thuis haalde ik een kwast en een pot verf uit de garage dat er nog stond en ik lakte de plaat twee keer. Niet heel egaal, want dat wilde ik ook niet. Daarom deed ik het met een kwast en niet met een roller. Goed laten drogen en dan verder met de volgende stap.

DIYtekstbord2

Daarna ging ik printen. Liggend op een A4, zo groot mogelijk. Ik koos voor een strak, simpel, lettertype. Sommige woorden maakte ik iets kleiner, andere expres groter en dikgedrukt. Geeft een leuk effect op het einde. Eenmaal gedrukt knipte ik de woorden uit, legde ik ze neer op de plaat om te kijken of het ging passen en of het leuk was hoe ik het had bedacht. Ik vond het leuk zo, dus ik ging verder.

DIYtekstbord3

Op de achterkant van de woorden ging ik met een potlood de lijntjes omkrassen. Best dik, zodat het er goed op zat. Eenmaal alle woorden gedaan plakte ik ze op het bord vast. Ik deed dit met een washi-tapje, omdat het iets minder goed plakt dan plakband en daardoor niet mijn verf mee trekt. En dan de lijnen van de woorden omtrekken. Met een net geslepen potlood. Makkelijkste is het om te doen met een liniaal. Krijg je mooie strakke lijnen. En je ziet, het geeft af aan het bord.

DIYtekstbord4

Als alles gedaan is, heb je als het goed is dit. Alle woorden netjes op het bord. En dan is het een kwestie van inkleuren. Met een permanente stift. Gebruik hiervoor weer een liniaal om het mooi strak te krijgen.

DIYtekstbord6

Dan nog even opschuren. Anders is het zo zwart/wit en zo strak. Dat hoort niet vind ik. Dus met een schuurpapiertje aan de slag. Doe dit met beleid. Als je te hard over alle letters tegelijk heen gaat kan je te diepe witte strepen krijgen en kan het zwarte vervagen en op het witte gaan zitten waar je het niet wil hebben. Mocht dit gebeurt zijn, dan kan je dit wel redelijk goed wegkrijgen met een natte doek, maar als het niet hoeft liever niet. Daarna nog even de randjes licht opschuren. Dat maakt het af.

DIYtekstbord5

En tadaa! Klaar is Kees. Het grote bord met tekst, precies zoals ik het wilde! Nou ja, klaar? Er mist natuurlijk nog een ophangsysteem, maar dat moet ik nog maken. Ik wil daarvoor een clipje gebruiken van een oud blikje. Las ik ooit op Pinterest. Gewoon het clipje in het onderste gaatje vastschroeven aan de achterkant van het bord en dan heb je het bovenste gaatje om het mee op te hangen. Maar dat moet ik dus nog uitproberen. Anders wordt het gewoon een touwtje aan de bovenkant, vastgezet met twee schroefjes.

Totale kosten… euhm…  In totaal was ik dus 1,33 euro kwijt voor het hout (aangezien ik er nog twee heb liggen). De kwast en verf had ik nog, dus dat reken ik niet mee. De stift had ik ook nog. En ook die schuurspullen had ik nog. Euhm, wat printkosten. Oke, als je alles nog moet aanschaffen, dan ben je wat meer geld kwijt natuurlijk, maar een beetje DIY’er heeft deze dingen wel in huis. En mocht je het wel aanschaffen, je kan er daarna nog HONDERDEN leuke dingen mee maken.

Laten we zeggen, dat ik al met al, maximaal twee euro kwijt was. Alsnog VEEL beter dan twintig euro dacht ik zo. Een absolute dat kan goedkoper. Al kost het wel wat tijd. Maar dat rekenen we ook gewoon lekker niet mee, want (bijna) elke DIY duurt langer dan het kopen! En we doen het natuurlijk niet alleen maar om de kosten te drukken 😉

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk