kinderkleren haken

Gehaakte tulejurk

Van een oude omslagdoek had ik nog bijna een heel bolletje wol over. Ik had net iets meer dan twee bollen gebruikt. Die wol, ik vind hem zo mooi. De kleurtjes. Het verloopje erin. Ik vond het zonde om die gewoon bij de rest van mijn wolverzameling te leggen, dus ik besloot wat met dit restantje te gaan doen. Sowieso is die verzameltoren aan wol inmiddels al zo hoog, dat ik daar denk ik bijna een hele deken mee zou kunnen maken, dat het helemaal niet zo’n stom idee is eens wat te gaan opmaken hiervan.

In de garage vond ik nog een grote lap lichtblauwe tule en hiermee ging ik aan de slag. Ik wilde heel graag kijken of ik hiervan nog een jurkje kon maken voor de meiden. Zoals je weet is het tegenwoordig hier Frozen voor, Frozen na. Die Disneyfilm. Perfecte kleur voor haar jurk. Ik zag op Pinterest al wat jaartjes terug van die jurkjes voorbij komen. Voor van die kleine meisjes. Met aan de bovenkant een lief gehaakt stukje en dan de onderkant met tule. Leek me toen al zo leuk om voor Emily haar dansles te maken, maar oooo… “Kon ik maar haken” dacht ik toen. Dat kon ik toen nog niet. Maar nu wel!

wol-en-tule

Ik pakte een hemdje van die meiden voor de maat aan de bovenkant (ze hebben inmiddels bijna dezelfde kledingmaat qua bovenkleding. Makkelijk). Ik haakte eerst een stuk gewoon recht in een rondje, met een shell stitch (60 steken opgezet en de laatste steek vastgemaakt aan de eerste, zodat het rond gaat. Vervolgens eerste rij gewoon vasten, daarna elke rij een shell stitch op elkaar). Zo maakte ik negen rijen, totdat ik het de lengte vond dat het bovenstukje moest zijn.

Ik wist niet zo goed hoe ik nou het beste de mouwen kon doen. Daar had ik nog niet over nagedacht. Waarschijnlijk had ik dat gewoon mee moeten haken vanaf het begin. Ik heb dat dus later apart eraan vast gehaakt. Gewoon een rij van shell stitches. Achter beginnen, zodat hij aan de voorkant meeloopt in het patroon.

Maar goed, toen kwam ik bij de rok. Daar had ik ook nog niet over nagedacht hoe ik dat wilde doen. Ik wilde het van tule. Verder kwam ik nog niet. Ik knipte dus eerst wat reepjes uit en zette die aan de onderkant vast als franjes, maar daar was ik niet zo happy mee. Het was VEEL te doorzichtig en de tule is best stug, dus alles ging in elkaar zitten als een grote knoop. Niet de bedoeling.

jurkhalf

Ik haalde het los, probeerde het nog met een donkerdere kleur tule dat ik had, maar ook dit gaf niet het resultaat dat ik wilde. In de tussentijd vonden de kindjes het bovenstukje met de kleine sliertjes eraan al prachtig. Die liepen er al mee rond. Ik ging maar koken en tijdens het koken zat ik na te denken hoe ik dit nou het beste op kon lossen.

Toen ze ‘s avonds op bed liggen ging ik er weer mee verder. Ik had nog best wel veel van het tule liggen, dus misschien kon ik het beter gewoon heel vaak dubbel doen en dan eraan vastnaaien. Ik wikkelde hem zes dubbel in een groot vierkant, maakte hem steeds dubbel geklapt aan de één na onderste rij van de jurk vast met spelden en naaide het vervolgens vast met een zig-zagsteek. Ook de zijkant van de tule.

jurkspelden

Ik had nog wat tule over toen ik klaar was. Dus ik pakte nog wat voor de sleep. Die maakte ik vast aan de bovenkant van het bovenstukje. Uiteraard aan de achterkant. Van oksel tot oksel. Onderaan even mooi rond knippen op de gewenste lengte en… klaar was de jurk. En wat zag dat er beter uit nu die tule gewoon wat vaker dubbel zat.

jurkhakenmettule

Craft Room wat opgeruimd en de kindjes helemaal happy gemaakt. Nu wil je hem natuurlijk nog aan zien. Snap ik. Mila trok hem vanmorgen meteen aan. Maar, helaas is zij (nog) niet het meest makkelijke model, aangezien ze er direct in ging rondrennen en dansen en mijn camera niet goed genoeg is om dat vast te leggen. Maar, Emily wilde hem natuurlijk daarna ook aan en die wilde wel even voor jullie poseren. Doet ze met liefde. Handig hoor, zo’n fotomodel als dochter.

Emily-Elsa

Lief hè? En dat van restantjes! Ik moet vaker de boel eens opmaken hier! Zijn de kindjes heel blij mee!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk