kinderkleren haken

Poncho haken

Had van de week Emily haar nieuwe poncho die ik gehaakt heb al gedeeld. Ik kreeg veel de vraag hoe ik het nou gemaakt heb. Dus, vandaar dat ik nog even met een blogje kom hierover.

Ik begon met een poncho voor Emily. Ze had nieuwe bruine laarzen gekregen en het leek me wel leuk om een matchende poncho erbij te maken. En met een mooie bruine wol ging ik aan de slag. Ik wist nog niet hoe, maar kwam al snel dit duidelijke filmpje tegen:

Let niet op hoe ze het vertelt. Het lijkt echt alsof ze totaal geen plezier beleeft aan het haken zelf. Maar… haar filmpjes zijn wel altijd onwijs duidelijk. Vind ik tenminste. Zij maakt daar een poncho voor volwassenen. Die maat moest ik niet hebben, dus ik maakte hem wat kleiner.

Je moet ervoor zorgen dat je de totale maat mindert of meerdert met acht steken. Voor Emily haar maat heb ik acht groepjes gemaakt van acht. 64 steken dus. Ze heeft in het echt maat 104 en 64 steken zitten bij haar perfect. Daarna ging ik verder zoals in het filmpje uitgelegd wordt (kan het wel gaan proberen uit te leggen in mijn blog, maar dat kan zij veel beter dan ik).

poncho-haken

Na 16 steken en na 48 steken heb ik een lusje gedaan, dat is de plek waar ik vanaf daarna elke rij ben gaan meerderen (ook zoals uitgelegd wordt in het filmpje, alleen gebruikte ik twee lossen in plaats van één). In totaal heb ik 19 rijen gemaakt. Onderaan heb ik franjes gehangen en klaar was de poncho.

Emilyponcho

Voor Mila moest ik een maatje kleiner hebben. Met restantjes wol ging ik aan de slag en besloot een groepje van acht minder te doen. Mila heeft maat 92/98. Ik nam voor haar dus zeven groepjes van acht. In totaal dus 56 steken. Bij haar heb ik na 14 steken en na 42 steken een lusje gedaan, waar ik ging meerderen. In totaal heb ik bij haar vijftien rijen gemaakt en onderaan afgewerkt met fransjes. De kleuren veranderen heb ik gedaan op het moment dat ik een nieuwe ronde begon. Kwestie van haken met een nieuwe kleur en de twee draadjes vastknopen. Zorg er wel voor dat ze aan de binnenkant van de poncho komen te zitten.

Milaponcho

En dat was het. Het is helemaal niet zoveel werk. Uurtje of drie en dan is het wel af. Leuke bezigheid dus. Mijn meiden zijn er in ieder geval HELEMAAL blij mee. Die zijn sowieso dol op handdoeken en dekentjes om hen heen. Als ze met een poncho naar buiten mogen, hebben ze het gevoel dat ze zoiets omgeslagen hebben. En ik vind het lief staan! Win-win dus!

Hoop dat jullie er wat mee kunnen! Succes 🙂

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk