Art journal

Art Journal

Iets dat ik heel erg leuk vind, maar eigenlijk veel te weinig doe, is schilderen. Ik maak wel eens schilderijen voor in huis, maar na een aantal schilderijen te hebben gemaakt hangt het huis toch echt wel vol. En dan schilder ik dus niet meer. Want op een één of andere manier kan ik het niet gewoon zomaar doen. Op een wit papiertje. Dat ik vervolgens weggooi of ergens moet bewaren. En daarom doe ik het helemaal maar niet meer. Best zonde, want ik vind het hartstikke leuk. Daarom bestelde ik van de week gewoon een leeg notitieboekje. Ik besloot een art journal te gaan beginnen.

Voor de mensen die niet weten wat een art journal is, het is eigenlijk niets anders dan een soort van dagboekje, maar dan met kunst. En dat kan zijn zoals je zelf wil. Want dat is het mooie aan kunst, het kan alles zijn, zolang jij het maar mooi vindt. En je er iets van jezelf in kan stoppen. En je mag erbij schrijven als je dat wil, maar het hoeft niet. Nogmaals, wat je wil is goed. Heerlijk, ik houd zo van dat soort regels voordat ik ergens aan ga beginnen 😉 Dus, dat leek me nou wel wat.

Dit werd de eerste pagina die ik maakte in mijn art journal. Ik vind hem heel erg leuk geworden, ook al is ie echt niet overal goed gelukt. Ik had wat ruzie met de tape die ik gebruikte, die het papier aan de zijkanten helemaal kapot scheurde na afloop *oeps*. En mijn papier begon wat te pillen toen ik aan de slag was met mijn waterverf. Maar ach, het resultaat is leuk en daar gaat het om. Er zullen nog wel meer dingen niet gaan zoals ik wil, daar leer ik van voor de volgende pagina’s.

Of niet… haha, want hier deed ik exact hetzelfde met die tape. Het was wel andere tape overigens. Ik dacht dat die minder goed bleef plakken dan die eerste, maar deze maakte het papier alleen nog maar meer kapot en trok zelfs de verf mee. Oeps again. Ik wil op elke pagina gebruik maken van mixed media. Dat betekent meerdere soorten matieralen. Dus dat het niet alleen maar een verf boek is, maar ook een knip en plak boek. En dus schilder ik alleen de achtergrond met verf (soms waterverf, soms acrylverf en soms zelfs een mix), maak de poppetjes op papier met aquarelpotlood en plak dat er vervolgens weer op.

Ik besloot maar niet meer die tape te gaan gebruiken. Ook al vind ik het resultaat van zo’n rand eromheen zo leuk. Als het alleen maar mijn papier kapot maakt kan ik het beter niet meer gebruiken. Ook hier wilde ik weer eens iets anders uitproberen, maar ik ontdekte al wel dat dit niet zo mijn stijl is. Ik plakte eerst allemaal oud papier op de achtergrond en ging daar dan overheen schilderen. Ook maakte ik de bergen van een ander papier. Maar ik vind het wat druk en rommelig worden ervan.

Deze pagina heb ik vandaag gemaakt in mijn art journal. En dit gaat al wat meer naar de stijl die ik leuk vind. Dat het toch meer een soort van schilderij is. Met een paar verschillende materialen, maar wel een rustig geheel.

Waar ik precies naartoe ga met mijn art journal, dat weet ik nog niet. Maar het is in ieder geval heel erg leuk om te doen en ook erg leuk om weer eens een nieuwe manier van werken te hebben. Want als ik een schilderij maak ga ik er niet overheen schrijven, of papier op plakken. En hierin wel. En dat is zo leuk om te doen, ook al ben ik nog erg zoekende. En het lijkt me ook ZO leuk om over een aantal jaar dit allemaal terug te kijken. Over hoe ik me voelde, wat ik dacht, wat ik deed, hoe ik werkte.

Wat tips, mocht je ook willen beginnen aan een art journal:

 • Koop een notitieboekje dat GOED plat open kan. Vooral als je veel spreads wil maken. En neem er eentje met heel dik papier, zodat hij tegen flink wat verf kan. Ik gebruik zelf dit boekje, de Moleskine A5 sketchbook.
 • Gebruik Gesso op je bladzijden. Kan je gewoon kopen bij de Action. Dit is een soort van primer en zorgt ervoor dat de verf niet zo je papier in wordt gezogen.
 • Ga er vanuit dat je je eerste boekje totaal niet gaat maken zoals je in je hoofd hebt zitten. En dit is ook niet erg. Maak dit je oefenboek en ga lekker op zoek naar wat jij mooi vindt, lekker vindt werken en wat bij je past.
 • Doe wat inspiratie op. Op YouTube vind je hele leuke video’s waar je kan zien hoe zo’n hele pagina opgebouwd wordt.
 • Ga niet meteen teveel spullen kopen. Probeer gewoon eens te beginnen met wat je in huis hebt nog.
Vorige blog Volgende blog

8 Reacties

 • Reageer Kevin 5 februari 2018 at 22:33

  Hii CreaChick (Maris)
  Ik vind het echt hele leuke pagina’s geworden, ik kende je alleen maar van youtube en zag toen alleen die video’s van je art journal.
  Nadat ik bij je Live Q&A was geweest bedacht ik mij waarom ga ik niet eens een kijkje nemen op haar website, want je bent een hele grote inspiratiebron voor mij.
  En nu was ik zo aant rondsnuffelen en zag ik dat je allemaal dingen hier op plaats die niet allemaal ook op je youtube kanaal staan.
  Wat ik persoonlijk heel leuk vind.
  Je hebt mij ook geinspireerd om ook een website/blog te beginnen voor mijn bullet journal en anderen dingen, alleen vroeg mij af hoe heb je deze website gemaakt.
  xx Kevin

 • Reageer Petra 22 januari 2018 at 22:44

  Misschien kan je proberen om met grote post-its een wit randje om je pagina te maken. Deze laten in elk geval zonder schade los en dan heb je gelijk bescherming voor de achterliggende pagina’s. Ik zou het wel eerst uitproberen, het moet natuurlijk niet zo zijn dat de verf onder de post-it wordt gezogen. Succes!

 • Reageer Heidi 20 januari 2018 at 12:07

  Wat zijn het mooie tekeningen geworden….

 • Reageer Sandra Kuipers 13 januari 2018 at 13:22

  Wat maak je leuke filmpjes en leuke pagina’s.Een tip voor de tape plak de tape eerst een paar keer 3 keer of zo op je spijkerbroek en er weer af. Plak het daarna in je boekje voor een rand.De te grote plakkracht is er dan af.Veel mensen gebruiken gel medium om dingen op te plakken in een art journal.Dat vind ik ook fijn werken.
  Groetjes Sandra Kuipers

 • Reageer Myriam 12 januari 2018 at 14:04

  Amai, wat een prachtige pagina’s heb je al getekend & geschilderd. Op ’t einde zul je een prachtig boekje vol herinneringen hebben. Tof!

 • Reageer Dinja 11 januari 2018 at 20:31

  Ohh wat een leuk idee! Dit past veel meer bij mij dan zo’n bullet journal! Ik heb nog duizenden notitieboekjes dus ga eerst kijken wat ik daarvan kan gebruiken. Bedankt voor je leuke ideetje 🙂
  En jouw art journal is een heus kunstwerk geworden 😀

  • Reageer Maris 11 januari 2018 at 20:55

   Lief van je! Dank je wel! Ja, een art journal is heel leuk! Je kan het ook op zoveel manieren doen. Net zoals jij het fijn vindt. Ik zet zo een video op mijn YouTube kanaal waarin ik samen een pagina maak in mijn art journal. Misschien vind je dat wel leuk om te bekijken?

 • Reageer Laurie 10 januari 2018 at 18:43

  Wat ontzettend grappig. In november ben ik ‘begonnen’ met een bullet journal. Keek eindeloos veel moois via FB en interest. Maar kwam tot bijna niks.
  Het sloeg ahw mijn eigen creativiteit helemaal lam omdat ik steeds dacht oh dat wil ik ook kunnen maar kan ik helemaal niet…

  Eind december heb ik een boek gekocht waarin veel creatieve idee staan. De schrijfsters geven als tip om de creatieve opdrachten in een ‘Journal’ te maken.
  Kortom mijn bullet journal is spontaan veranderd in een art journal.
  Heerlijk creativiteit opnieuw ontdekken, gewoon doen.

 • Laat een reactie achter