Haken

Hoe lees je een telpatroon?

Als ik mijn haakpatronen maak, dan schrijf ik over het algemeen alles uit. Sommige gedeeltes verwerk ik in een telpatroon. Ik merk dat er vaak mensen zijn die aangeven dat ze het lezen van een telpatroon lastig vinden of nog nooit hebben toegepast. De reden waarom ik een telpatroon in mijn patronen gebruik, is omdat je dan meteen kan zien hoe de steek eruit komt te zien als je het haakt en het duidelijker is dan dat je het helemaal uitschrijft. Om de mensen te helpen die nog nooit gehaakt hebben met een telpatroon, leer ik jullie vandaag hoe je een telpatroon moet lezen.

Voordat je kunt beginnen met het lezen van een telpatroon, zal je moeten weten wat de symbolen die gebruikt worden betekenen. Hieronder zet ik de symbolen neer die ik in mijn patronen wel eens gebruik, maar ik maak vooral gebruik van het symbool voor de losse, vaste, half stokje en stokje:

haaksymbolen telpatroon

Hoe je nu dan deze symbolen moet lezen in een daadwerkelijk telpatroon, leg ik je in deze video uit:

Ik hoop dat het nu duidelijk is hoe je een telpatroon moet lezen. Probeer het gewoon een paar keer uit en je zal zien dat je het uiteindelijk super snel kan lezen en het mist als het niet bij een patroon wordt toegepast. Het maakt het zo makkelijk om in één oogopslag te kunnen zien wat je gaat maken en meteen te zien wat het resultaat ervan wordt, dat er een wereld voor je open gaat als je dit even leert lezen. Lastig is het niet, je moet alleen even weten hoe en de symbolen onthouden. Maar dat moet goed te doen zijn en anders kan je het altijd hier nog even opzoeken!

Heel veel succes!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Tania 28 januari 2018 at 19:39

  Gele mooie kledingstukkenn

 • Reageer Jannie 24 oktober 2017 at 15:10

  Dankjewel, ik heb nog nooit een patroon gebruikt met een telpatroon/tekening. Ik hoop jou mooie uitleg te gebruiken voor het haken van kleedjes. In Indonesië zijn ze gek op kleedjes. Mijn collega reist vaak naar familie en ik wil de kleedjes dan mee geven, als verrassing.
  De boekjes van de jaren 60 en 70 liggen alweer op tafel.

  Heel erg bedankt, ik sloeg altijd gauw de bladzijden met telpatronen over, het leek zo ingewikkeld.

  Groetjes Jannie

 • Reageer Paula 20 oktober 2017 at 09:02

  Leuke video, of ik er nu met meer gecompliceerde teltekeningen ook uit zal komen weet ik niet maar ik weet in ieder geval een stuk meer. Tot nu toe haak ik voornamelijk dingen die uitgeschreven zijn.

 • Laat een reactie achter