Dameskleren haken

Gestreepte Luna trui haken

Ik was bezig met een nieuw vest, toen ik ineens een heel leuk idee voor een trui kreeg. En zowaar had ik niet zoveel zin meer om het vest af te maken, belandde het in een hoek en ging ik met de wol, die eigenlijk bedoeld was voor het vest, een trui haken. Want ik had zoveel zin om dit te gaan maken. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb. Voor dat vest had ik nog geen idee hoe of wat het moest worden, maar deze trui zag ik helemaal voor me. En hij werd ook precies zoals ik hoopte dat hij zou worden.

De Luna trui. Zo heb ik hem genoemd. Mocht je geen fan zijn van draadjes wegwerken, dan is deze trui misschien niet helemaal geschikt voor je… Maar mocht je, net als ik, helemaal gek zijn op blauw/wit gestreepte truien, dan heb je daar vast schijt aan en ga je toch beginnen! 🙂 Goed zo, zo hoort het ook. Oke! Komt het patroon:

For English, click here!

Wat heb je nodig voor maat M:

 • 3 bollen crème of wit kleurige garen (ik gebruikte Stylecraft Special DK, kleur Cream). Er gaan echt PRECIES 3 bollen in zitten, dus voor de zekerheid, en voor een maatje meer of lange mouwen, neem je een bol extra!
 • 1,5 bol blauwe garen (ik gebruikte Stylecraft Special DK, kleur Midnight).
 • haaknaald 4
 • stopnaald
 • 4 steekmarkeerders

Welke steken moet je kennen?

l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
hst = half stokje

YES! We gaan beginnen!

Body

We beginnen met de witte kleur. Zet een lossenketting op. Meet rondom je heupen of dit goed zit, zonder het uit te trekken. Zorg dat het deelbaar blijft voor 9. Ik begon met 126 l. We haken van beneden naar boven toe, rond, tot aan de oksels. Sluit je lossenketting met een hv tot een ring. Elke toer sluiten we met een hv, daarna haken we 2 l en keren we ons werk om, tenzij anders staat aangegeven. In plaats van opzetten zou je ook kunnen opzetten met hst. Hoe je dat doet, leer ik je hier:

Toer 1: Haak allemaal hst.
Toer 2 t/m 6: Haak boordsteek. Hieronder een filmpje hoe je deze steek haakt. LET OP! Draai bij deze toeren NIET je werk aan het einde van een toer. Haak in dezelfde richting door voor het mooiste resultaat.

De volgende toeren haken we op deze manier:

De opzetlossen hebben we niet nodig, omdat we doorhaken op boordsteek. We beginnen toer 7 dus zoals rij 1 van de kleine call the midwife steek (ik heb het zo genoemd, omdat ik de steek hiervan heb nagemaakt, alleen dan kleiner. Geen idee of het bestaat, maar ik vond het wel een passende naam). Herhaal het patroon van 9 net zolang als de rij is.

Toer 7 t/m 11: haak de kleine call the midwife steek. Eindig alleen toer 11 anders, namelijk met een hv, 1 l en keer dan je werk om.

Ga verder met blauw.
Toer 12: Haak allemaal v. Sluit met een hv, haak 1 l, keer je werk om.
Toer 13: Haak allemaal v.

Ga weer verder met wit.
Toer 14 t/m 18: haak de kleine call the midwife steek. Let op dat je de gaatjes van deze steek netjes boven elkaar krijgt met de toeren die je hiervoor hebt gehaakt in 7 t/m 11.
Toer 19 en 20: Zoals toer 12 en 13.
Toer 21 t/m 34: Herhaal toer 7 t/m 20.

Ga verder met wit.
Toer 35 t/m 37: Hst.

Ga verder met blauw.
Toer 38 t/m 42: Hst.

Ga verder met wit.
Toer 43 t/m 51: Hst.

Ga verder met blauw.
Toer  52 t/m 55: Hst.

De rest haken we verder met deze zigzag. Ook deze is deelbaar door 9 en herhalen we net zo lang tot we aan het einde van de toer zijn. Ook hier sluiten we elke toer met een hv en haken we 2 l en keren we ons werk om.

Ga verder met wit.
Toer 56 t/m 69: Haak CreaChick’s zigzag. Herhaal na rij 9 van het telpatroon eerst rij 5 en dan rij 1 t/m 4 nog een keer.

Ga verder met blauw.
Toer  70 t/m 74: Hst.

Ga ik nog excuses aanbieden voor het konijn dat er ALTIJD op zit? Neee, die hoort inmiddels al helemaal bij mijn patronen. Vinden jullie ook niet? Hij zat er weer hoor. Was er weer niet af te krijgen… Uiteraard! Volgens mij doet hij gewoon heel veel pogingen om beroemd te worden. Prima lieve Anna. Als je dat ZO graag wil 🙂

Maar goed.. we gaan verder!

Voorpanden

We gaan nu de voorpanden haken. Dit zit gewoon aan de trui vast hoor, je hoeft niet iets los van de trui te haken en later aan te naaien. We gaan alleen niet meer helemaal rondom haken, aangezien onze armen ook nog ergens doorheen moeten. Dus wat we tot dusver hebben gemaakt is het gedeelte van de heupen tot aan de oksels. We haken nu alleen het gedeelte dat dus voor de borst zit tot bovenop de schouders. We splitsen het voorpand meteen in tweeen aan de voorkant, omdat er een halsopening komt. Markeer hiervoor even de zijkanten van de trui. Tel hoeveel steken het zijn. Plaats twee markeerders in het midden van trui met 8 steken ertussen. Dit wordt de hals. Zorg dat je aan beide zijkanten evenveel steken hebt. Bij mij waren het er 26. Dus mocht je evenveel opzetlossen hebben genomen dan kan je dit ook aanhouden. Anders dus even op deze manier markeren:

De hele bovenkant haken we met deze steek:

Misschien herken je de steek nog wel van het Stella vest? We haken hier alleen de opzetlossen niet, omdat we doorhaken op toer 74 van de body. De plek waar je steeds met een hv sloot bij de body wordt nu de zijkant van het vest. Daar gaan we beginnen met haken. Elke rij eindigen we met 2 l en dan keren we ons werk om, tenzij anders wordt vermeld.

Rij 75: Hecht aan met wit. Haak kleine granny stripe tot aan de eerste markeerder in het midden. Haak daar 1 hst.
Rij 76: Sla de eerste ruimte waar je normaal in zou haken over. Haak kleine granny stripe verder.
Rij 77: Haak kleine granny stripe. Haak de laatste twee steken samen. Laat de omkeerlossen van de vorige rij gewoon voor wat ze zijn.
Rij 78: Herhaal rij 76.

Ga verder met blauw.
Rij 79: Haak allemaal v. Haak laatste 2 steken samen. 1 l, keer je werk om.
Rij 80: Haak eerste 2 steken samen. Haak verder allemaal v.

Ga verder met wit:
Rij 81 t/m 84: Haak kleine granny stripe. Eindig toer 84 met 1 l en keer dan je werk om.

Ga verder met blauw:
Rij 85: Haak allemaal v. 1 l, keer je werk om.
Rij 86: Haak allemaal v.

Rij 87 t/m 90: Herhaal rij 81 t/m 84.
Rij 91 en 92: Herhaal rij 85 en 86.
Rij 93 t/m 96: Herhaal rij 81 tm 84.
Rij 97: Haak v met blauw. Hecht af. Laat een lange draad over voor het aanhechten aan het achterpand.

Herhaal rij 75 t/m 97 aan de andere kant van de voorkant. Dus vanaf de zijkant tot aan de andere steekmarkeerder. Als het goed is heb je dan dit:

Achterpand:

Herhaal rij 75 t/m 93 van het voorpand. Je hoeft alleen niet te minderen. Begin in de steek meteen naast de steekmarkeerder aan de zijkant en werk helemaal via de achterkant langs naar de andere steekmarkeerder.
Rij 94: Tel je steken even bovenaan bij het voorpand. Haak met een kleine granny stripe nu net zoveel steken als het daar is. Haak in de ruimte erna nog 1 hst en 2 l. Keer dan je werk om.
Rij 95: Herhaal rij 76.
Rij 96: Herhaal rij 81.

Ga verder met blauw.
Rij 97: haak v. Hecht af.

Herhaal rij 94 t/m 97 van het achterpand aan de andere kant van het achterpand. Als het goed is heb je dan dit gemaakt:

Naai de voorpanden vast aan het achterpand. Bovenop de schouders. Werk alle draden weg.

Boord

Om de hals haken we een boord met de boorsteek, net zoals onderaan de trui. Hecht aan met wit, waar maakt niet uit. Let er weer op dat je in dezelfde richting blijft haken. Dus NIET je werk keren. Wel sluiten met een hv.

Toer 1: 2 l, haak allemaal hst.
Toer 2 t/m 5: 2 l, boordsteek. Hecht af aan het einde van toer 5. Werk de draden weg.

Mouwen

Hecht aan, onderin in de oksel, met wit. We gaan de mouw meteen aan de trui vast haken. Sluit elke toer met een hv en haak 2 l, keer vervolgens je werk om. Tenzij anders staat aangegeven.

Toer 1 t/m 4: Hst. Het mooiste is om het deelbaar door 9 te doen. Mocht dit niet lukken, omdat het dan te strak of te wijd wordt, dan is dat niet heel erg. Zorg maar dat ie goed aansluit. Mijn mouw telt 45 steken. Maar pas het even hij je eigen arm na deze 4 toeren. Eindig toer 4 met een hv en haak dan 1 l en keer je werk om.

Ga verder met blauw.
Toer 5: v. 1 l , keer je werk om.
Toer 6. v.

Ga verder met wit:
Toer 7 t/m 11: Haak kleine call the midwife steek. Mocht je hem niet deelbaar door 9 kunnen maken, eindig de toeren dan gewoon met hst tot je er bent. Dit zit onder je arm en zie je niet heel erg. Let er wel op dat de kleine gastjes per keer mooi boven elkaar komen. Eindig toer 11 met 1 l en keer je werk om.
Toer 12 en 13: Herhaal toer 5 en 6.
Toer 12 t/m 39: Herhaal toer 7 t/m 13. Let er op dat de gaatjes van de steek weer goed boven elkaar komen te zitten.
Toer 40: hst.
Toer 41 t/m 43. Haak de boordsteek. Let hier weer op, keer je werk NIET. Hecht aan het einde van toer 43 af.

Haak nog een mouw op dezelfde manier aan de andere kant.

En tadaa 🙂 Je prachtige trui is klaar! Klaar voor wat mooie lente zonnetjes! Want dit is toch een heerlijke trui om de eerste lente dagen in naar buiten te gaan. Zonder jas! O, ik verlang er nu al naar! Zo staat de trui trouwens aan:

Voor de mensen die hem ook gaan maken, heel veel succes weer. Het patroon is helemaal door mij bedacht en uitgewerkt en natuurlijk gewoon weer lekker gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil), maar je mag ook altijd om mijn bankrekeningnummer vragen als je dat liever wil:

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen. Sowieso is het een heel erg gezellig groepje, dus gewoon even lid worden dus (tenzij je natuurlijk niet van gezellig houdt…)

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

En nu weer op naar het volgende haakproject! Tot snel weer! Doei!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk

24 Reacties

 • Reageer Cindy 13 september 2017 at 19:01

  Hoi Maris,

  Ik heb net een variant op je trui gehaakt. Het is niet volledig naar het patroon, maar wel grotendeels. Ik mag alleen geen links plaatsen op de fb groep waar ik lid van ben. Mag ik wel een foto plaatsen van de trui, met erbij dat ik deze gebaseerd heb op jouw patroon?
  Groet,
  Cindy

 • Reageer Nikkie 25 augustus 2017 at 15:56

  Hoi Maris,

  Wat een geweldig mooie trui. Ik heb meteen garen gekocht en ben enthousiast aan het haken gegaan. Erg leuk dat je de patronen gratis geeft.

  Heb wel een vraagje over het haken van de body. Hoe krijg je die trui iets getailleerd (zoals je ook op je plaatjes ziet) komt dat doordat er een strook vasten in zit?

  Groetjes,

  Nikkie

 • Reageer Saar 6 juni 2017 at 17:03

  Een vraagje: wat zijn de precieze afmetingen van de trui die je gemaakt hebt? Maat M zegt mij niet zoveel namelijk. Dan weet ik hoeveel wol ik ongeveer nodig heb (meer minder etc.)

 • Reageer Ria 6 april 2017 at 16:51

  Een hele leuke trui . Kun je me ook zeggen hoe de kleine call the midwife steek gaat . Ik zie ook niet in de getekende patronen om welke steken het gaat . Waaraan kan ik zien wat vaste halve vaste of half stokje is?

  • Reageer Mique 15 april 2017 at 11:29

   ik had ook in eerste instantie ook problemen met het lezen van het patroon, maar als je de tekst goed leest en vergelijkt met het teken-patroon, leid ik daaruit af dat de rondjes lossen zijn, de tekens in de vorm van de letter T zijn halve stokjes. In de tekst van het patroon kan je ook lezen dat er alleen lossen, vasten (voor de blauwe stukjes) en halve stokjes gebruikt worden. De halve vasten worden uitsluitend gebruikt om een toer te sluiten, daarna moet je steeds keren (behalve bij de boordsteek). Ik hoop dat je hiermee geholpen bent.
   Het is trouwens een heerlijk patroon om te haken: ik ben nu met de 2e mouw bezig. Dank je wel Maris, voor dit leuke en eenvoudige patroon! Zo maak je veel mensen enthousiast om het ook te proberen!
   Groetjes,

 • Reageer jacqueline lagerwerf 20 maart 2017 at 22:21

  hoi Maris,

  Erg leuk hoe je alles vertelt en uit legt
  nu wil ik graag deze trui gaan haken maar jij hebt het over de kleine call the midwife steek alleen dit begrijp ik dus niet zo goed hoe deze dus gaat
  hopelijk kun je me dit uitleggen of een link ernaar toe

  • Reageer Ria 6 april 2017 at 16:40

   Ja hoe gaat die steek

 • Reageer Linda 7 maart 2017 at 10:53

  Zo knap van je om dit soort patronen elke keer te bedenken en uit te voeren! Beetje jaloers 😉! Als mijn twee dekens af zijn, ga ik deze trui echt proberen!

 • Reageer Monique 6 maart 2017 at 15:52

  Wat een super leuke trui!!
  Groetjes Monique

 • Reageer Tonny Pleijte 3 maart 2017 at 17:47

  Hoi Maris, zou je breedte in cm. en lengte in cm er bij kunnen zetten, i.v.m. stekenverhouding, ik haak niet zo los. en zo weet ik op welke naald ik moet haken, alvast bedankt

 • Reageer Nanny 2 maart 2017 at 19:49

  Prachtige trui! Ben dol op combi wit/ecru en blauw. En lieve Anna. Ze hoort er helemaal bij 😅. Ik ga zeker een poging wagen en hoop dat ie net zo mooi wordt.

 • Reageer Anita 2 maart 2017 at 19:15

  Hoi Maris,
  Super zijn die dingen die jij maakt…. echt top.
  Ik ga morgen meteen wol halen en dan aan de slag☺☺☺

 • Reageer Anja 2 maart 2017 at 17:14

  I really have to learn the dutch language to understand your patterns 🙂 but it will be worth it! You do sooo nice stuff 🙂 I love it!

  • Reageer Maris 2 maart 2017 at 17:16

   I’m working on the translation. Almost every pattern I make comes with an English translation. You can find it in the dutch pattern. Above. It says: for English, click here. The translation of this pattern will be coming soon. I hope tomorrow.

 • Reageer Berna ligter 2 maart 2017 at 16:12

  Even wat voor maat heb jij M ?

 • Reageer Berna ligter 2 maart 2017 at 16:03

  Wat super mooi en lief dat je hem deelt.
  Ga hem ook eens proberen.
  Bedankt liefs Berna.

 • Reageer Matty Maarhuis Klok 2 maart 2017 at 14:41

  Wat geweldig weer, Maris. 👍

 • Reageer viviane 2 maart 2017 at 12:02

  wauw je maakt leuke dingen en dat dan alles gratis patroon. ik ben een beginnende haakster, dus nog niet heel veel ervaring. Maar met een goed patroon lukt het me wel. Ben dus heel blij met je blog

 • Reageer Irene 2 maart 2017 at 11:57

  Hoi Maris. Wat e super trui v h voorjaar, echt mooi. Moet eerst maar eens heel goed je patroon enkele keren lezen zodat het echt duidelijk is. Ik vind het in ieder geval heel aantrekkelijk . Heb je bericht wel opgeslagen. Hartelijk dank v h patroon. Een donatie voor je ga ik zeker doen dat verdien je .

  • Reageer Maris 2 maart 2017 at 17:17

   Lief van je. Dank je wel

 • Reageer Barbara 2 maart 2017 at 11:43

  Hoi Maris,
  Wat een beaty. Knap dat je dat allemaal zelf ontwerpt.

 • Reageer Shirly 2 maart 2017 at 11:30

  Ha Maris,

  wat een leuke, grappig geschreven blog. En de trui heb je weer mooi bedacht en gemaakt! Dank je weer voor het patroon.

 • Reageer yolanda 2 maart 2017 at 11:22

  Wauw wat een leuke trui
  En bedankt voor het patroon

 • Laat een reactie achter