Dameskleren haken

Stella vest haken

Mijn andere vest, het lange vest, ook wel schelpenvest genoemd, is heel veel gehaakt. En ook een moeder is dit voor haar dochter Stella gaan haken. Dit werd haar eerste kledingstuk ooit, maar haar dochter was er zo blij mee. Ze scheen er heerlijk in te kunnen dansen, wat ze graag doet. Omdat ze vaak danst, mocht moederlief nog een aantal van deze vesten haken, omdat ze vaak de was in gingen. En na een paar keer hetzelfde vest gemaakt te hebben, vroeg ze me of ik, als ik tijd over had een keer, een nieuw vest wilde ontwerpen. Zodat ze ook eens een keer een andere kon haken, in plaats van steeds hetzelfde. Ik beloofde dat ik het een keer zou doen.

Afgelopen weken heb ik een aantal keer een donatie gekregen van jullie en van dat geld heb ik wol besteld. En ik besloot dit keer dus niet zomaar iets te ontwerpen voor mezelf, maar vooral voor Stella en haar moeder die graag eens een ander vest wil haken. Het lijkt dus wat op het lange vest, maar dan net wat anders, met een iets andere draai eraan. Ik vind hem zelf erg goed gelukt en lieve Stella, ik hoop dat je in dit vest net zo lekker kan dansen als in die andere.

For English, click here!

Wat heb je nodig?

 • 6 bollen wol (ik gebruikte Stylecraft Special DK, kleur Gold). Mocht je het willen haken met Royal of Saskia, houd er dan wel rekening mee dat Stylecraft ietstjes dunner is, dus dat je vest dan waarschijnlijk iets groter uitvalt, tenzij je misschien heel strak haakt. Probeer dit even uit).
 • haaknaald 4
 • stopnaald
 • schaar
 • 2 steekmarkeerders

Welke steken moet je kennen?

l = losse
hv = halve vaste
hst = half stokje
v = vaste

De body

Het hele vest wordt op deze manier gehaakt:

optie2-vest-haken

We haken nu het gedeelte van het voorpand en achterpand tegelijk. We beginnen onderaan het vest met haken en werken zo als één grote rechte lap naar boven toe, richting de oksels. Het hele vest wordt gehaakt in een maat M. Maar het is makkelijk te vergroten of te verkleinen. Ik zal bij elk onderdeel opschrijven hoe je het moet aanpassen. Maar nu eerst het grootste gedeelte van de vest. Ik zette hiervoor 170 l + 1 op. Als je het aanpast, kan je gewoon meten rond je borsten. Ze moeten daar, als je de lossenketting niet oprekt, elkaar bijna raken. Zorg er in ieder geval voor dat de steken deelbaar blijven voor 2. Voor de rest maakt het niets uit. We beginnen met het haken van de boord onderaan en die haken we in een weefsteek. Dat werkt op deze manier:

weefsteek

Rij 1 t/m 10: Haak weefsteek.

We gaan nu verder in de volgende steek. Het heeft wat weg van de Granny stripe (daarom noem ik het kleine granny stripe), maar dan iets anders. We haken het met 2 halve stokjes, in plaats van 3 stokjes. Hieronder zie je hoe deze steek werkt.

De rij met opzetlossen uit dit patroon hierboven haken we nu niet, omdat we natuurlijk verder haken op de boord van het vest. Sla daarvoor steeds 2 steken over, zodat het mooi recht blijft. Haak het verder wel op de manier die hierboven staat.

Rij 11: 2 l. Haak kleine granny stripe rij 1, maar sla dus 2 steken over ipv 1. Herhaal het net zo lang tot je bij het einde van de rij bent. Eindig met 1 hst in de laatste steek. Haak 2 l en keer je werk om.
Rij 12: Haak kleine granny stripe rij 2. Herhaal het net zo lang tot je bij het einde van de rij bent.  Haak 2 l en keer je werk om.
Rij 13: Haak kleine granny stripe rij 3. Herhaal het net zo lang tot je bij het einde van de rij bent.  Haak 2 l en keer je werk om.
Rij 14 t/m 73: Herhaal rij 12 en rij 13 van de body om en om.

Als het goed is ben je nu aangekomen bij je oksels. Meet dit even op als je hem onder je oksels houdt. Dit wordt namelijk de lengte van je vest. Mocht je dit te lang/ te kort vinden, dan kan je wat langer doorgaan met rij 12 en 13, of juist eerder stoppen. Dit maakt voor de rest van het patroon niets uit. Kijk bij jezelf welke lengte gewenst is.

Voorpand

We gaan nu het voorpand haken. Zoals je kan zien op de tekening hierboven, kan je niet langer in een rechte lijn doorhaken, aangezien we armsgaten moeten gaan creëren. We haken wel gewoon door waar we gestopt waren bij rij 73, dus je hoeft niet je draad af te hechten. Wel gaan we nu even bepalen waar de oksels komen te zitten. Pak daarom even je steekmarkeerders erbij.

Leg je vest plat op de grond en klap het dicht, zoals je uiteindelijk ook je vest gaan dragen. Dus de buitenste gedeeltes vouw je naar binnen toe, tot bijna het midden. Zet dan aan beide kanten een markeerder, zodat je weet dat daar je oksels komen. Trek het eventueel even om bij je lichaam en kijk of je ze goed hebt geplaatst. Tel ook even na of je aan beide kanten nu evenveel steken hebt zitten vanaf de buitenkant tot aan de markeerder. Zit alles goed? Oke, dan gaan we verder met haken!

We eindigen elke rij met 2 l en keren dan ons werk om, net als bij de rest van het vest. Het enige anders dan bij de body, is dat we de omkeerlossen nu niet meer gaan meetellen als een eerste hst als we aan het minderen zijn.

Rij 74: Sla de eerste ruimte waar je normaal in zou gaan haken over. Haak meteen 2 hst in de volgende ruimte. Haak verder zoals je ook bij rij 13 deed. Stop 3 steken voordat je bij de markeerder bent. Eindig met 1 hst.
Rij 75: Sla de eerste ruimte waar je normaal in zou gaan haken over. Haak meteen 2 hst in de volgende ruimte. Haak verder zoals je ook bij rij 12 deed. Eindig met een hst in de 2e l van de eerste 2 l van rij 74.
Rij 76: Haak deze rij zoals rij 13. Haak laatste 2 steken samen. De omkeerlossen laat je voor wat ze zijn.
Rij 77: Sla de eerste ruimte waar je normaal in zou gaan haken over. Haak meteen 2 hst in de volgende ruimte. Haak verder zoals rij 12.
Rij 78: Herhaal rij 75, maar eindig met 2 hst in de ruimte.
Rij 79: Herhaal rij 13.
Rij 80: Herhaal rij 12.
Rij 81: Herhaal rij 13.
Rij 82 t/m 90: Herhaal rij 78 t/m 81. Hecht af aan het einde van rij 90. Laat een lange draad over voor het vastnaaien aan het achterpand.

Herhaal het gedeelte van het voorpand nog een keer aan de andere kant van het vest. Zie tekening om te begrijpen wat er bedoeld wordt. Hecht de draad daar aan en haak eerst 2 l.

Mochten de voorpanden nou te kort voor je zijn, dan herhaal je rij 78 t/m 81 nog wat langer, totdat je bovenop de schouder uitkomt. Houdt er rekening mee dat je even telt hoeveel extra rijen dit zijn. Die moet je dan ook toevoegen aan het achterpand. Hetzelfde geldt voor het minderen van deze rijen. Minder ze dan ook bij het achterpand.

Achterpand

Dit gedeelte haken we in het midden van de lap. Dus het gedeelte tussen de steekmarkeerders. Hecht de draad 3 steken verder dan de steekmarkeerder aan (in totaal heb je nu 6 steken overgeslagen). Haak 2 l. Dit is je eerste hst. Elke rij sluiten we af met 2 l en dan keren we ons werk.
Rij 74: Herhaal rij 13. Stop met haken 3 steken voordat je bij de andere steekmarkeerder uitkomt. Eindig je rij met 1 hst.
Rij 75 t/m 90: Herhaal rij 12 en 13 om en om. Hecht aan het einde van rij 90 je draad af.

Voor de mensen die mijn patronen vaker maken. Jullie herkennen vast wel weer het konijn dat er altijd op moet zitten. Uiteraard was hij er weer en er niet af te krijgen.

Naai de voorpanden vast aan de buitenste steken van het achterpand (zie tekening).

Boord

Hecht de draad aan in de hoek van het vest, onderaan bij de weefsteek. Haak 1 l. We gaan nu de weefsteek helemaal rondom haken, via het voorpand, achter de nek langs, via het andere voorpand, naar de andere hoek van de boord onderaan. Pas daar keren we ons werk en haken we weer terug. Om de boord langs de rest van het vest netjes te krijgen, sla je steeds 1 steek over, overal. Mocht het toch gaan trekken, dan moet je op die plekken niet een steek overslaan, maar gewoon in de steek ernaast een v haken. Mocht het gaan golven, dan heb je te weinig steken overgeslagen. Speel hier met de eerste rij een klein beetje mee, voor het mooiste resultaat. Leg het dus na een steek of 15 even neer om te kijken of het recht gaat. Je ziet het effect van golven of trekken namelijk meteen.

Rij 1 t/m 20. Haak de weefsteek. Hecht aan het einde van rij 20 af en werk je draad weg.

mde

Mouwen

We beginnen bij de pols en werken vanaf daar naar boven toe. Zet een lossenketting op en meet even hoeveel lossen je nodig hebt zodat het lekker eromheen zit. Niet te strak, niet te los. Zorg er weer voor dat het deelbaar is door 2. Ik begon met 30 l. Sluit met een hv tot een ring. Elke toer eindigen we met 2 l en dan keren we ons werk om (maar let op: je haakt wel rond, dus het wordt al meteen een ronde mouw, geen rechte lap die je laten moet dichtnaaien).

Toer 1: Haak 2 l. Haak een hst in de eerste steek. *sla 1 steek over, haak 2 hst in de volgende steek*. Sluit met een hv.
Toer 2 t/m 22: hst in eerste steek. *sla 2 hst over en haak 2 hst in de ruimte tussen de hst van de vorige toer*. Sluit met een hv.

Omdat de mouw wat wijder moet worden, gaan we nu meerderen. Dat doen we door in het begin niet 1 hst te haken (met omkeerlossen zijn dat dus 2 hst, maar door er 3 te haken in de ruimte, in totaal dus 4 hst). Je creëert daardoor een nieuwe ruimte voor de volgende toer).  Mocht je deze meerdering vaker of minder vaak nodig hebben dan in het patroon, dan kan dat gewoon. Pas het en maak hiermee je eigen vorm. Ik zal je in de volgende rijen laten zien hoe je dit nou dus doet.
Toer 23: Haak 3 hst in de eerste steek. Haak verder zoals het gedeelte tussen de ** van toer 2. Eindig met een hv.
Toer 24: Herhaal toer 2. Haak op het einde 2 hst in het midden van de 4 hst van het begin van toer 23. Sluit met een hv.
Toer 25: Herhaal toer 2.

Dit is dus hoe je meerdert. Mocht je het vaker of ergens anders willen toepassen, dan herhaal je dus deze 3 rijen.

Toer 26 t/m 31: Herhaal rij 23 t/m 25.
Toer 32 t/m 36: Herhaal toer 2.
Toer 37 t/m 39: Herhaal rij 23 t/m 25.
Toer 40 t/m 60: Herhaal toer 2.

Nu gaan we niet meer in de rondte doorhaken, maar het gedeelte haken dat bovenop de schouder zit. Hier geldt ook alsnog: we sluiten iedere rij af met 2 l en keren dan ons werk om. De 2 l worden alleen niet meer gezien als een hst als we gaan minderen.
Rij 61: Herhaal toer 2, maar stop 6 steken voor het einde van de rij.
Rij 62 t/m 67: Sla de eerste ruimte over. Haak meteen 2 hst in de volgende ruimte. Haak verder zoals het gedeelte tussen de ** van toer 2. Haak de laatste 2 steken samen. De 2 omkeerlossen laat je voor wat ze zijn.
Rij 68: Herhaal rij 12 van de body.
Rij 69: Herhaal rij 13 van de body.
Rij 70: Zoals rij 62 van de mouw.
Rij 71 t/m 74: Herhaal rij 68 t/m 70 van de mouw.
Rij 75 t/m 77: Herhaal rij 62 van de mouw. Hecht af, laat een hele lange draad over voor het aanhechten aan het vest. Mocht je het voorpand en achterpand vergroot of verkleind hebben, pas dit dan ook aan. Maak van de schouderkop net zoveel rijen als je hebt bij het voorpand.

cof

Hecht de draad opnieuw aan aan de onderkant van de mouw, dus in toer 1, waar we begonnen. Hecht de draad aan aan de buitenkant van de mouw, dus mooi in het verlengde van de schouders.

Toer 1. Haak 1 l. *v in volgende steek, 1 l *. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde van de toer. Sluit met een hv.
Toer 2 t/m 8: Haak de weefsteek. Sluit iedere toer met een hv. Hecht af en naai met hetzelfde draad je mouw vast aan het vest. Klap het hiervoor even om, zoals je doet als je je mouwen omslaan. Zet alleen de buitenkant vast met 1 steekje. Mooiste is als je dit net even ietsjes hoger doet dan dat hij normaal zit als je hem omslaat. Werk de dragen weg.

Haak nog een mouw op deze manier. Naai allebei de mouwen vast in de armopening van het vest.

Werk overal alle dragen weg en klaar is je vest!

mde

En zo staat het bij mij aan:

Ik ben er zo blij mee. Ik denk dat ik deze HEEL veel ga dragen. En ik hoop Stella ook en dat ze hier heerlijk in kan dansen. En jullie natuurlijk. Want het vest mag uiteraard door iedereen gemaakt worden. Bedankt voor de donaties en dat ik hiervan een vest heb kunnen maken.

Dit patroon is helemaal door mij bedacht en uitgewerkt en natuurlijk gewoon weer lekker gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden en kan dit mooi weer gebruiken voor nieuwe projecten. Dus ook in jullie voordeel dus! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil), maar je mag ook altijd om mijn bankrekeningnummer vragen als je dat liever wil:

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

En nu weer op naar het volgende haakproject! Tot snel weer! Doei!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk

23 Reacties

 • Reageer Verleysen 21 oktober 2017 at 12:18

  Bij de mouw , 22 toeren, hoeveel cm is dat?

 • Reageer Hannie Snels 15 oktober 2017 at 14:34

  Wat is dit een supermooi vest. Ook ik ben het dus gaan maken, met hetzelfde garen alleen de kleur die ik heb gekozen is Mushroom.
  Ik heb inmiddels een flink stuk gehaakt met veel plezier en nu merk ik dat de bovenkant prima past maar de onderkant staat ver open. Dit vanwege mijn brede heupen. Help wat kan ik hier aan doen.
  Misschien uithalen ???
  Hopelijk weet jij een antwoord en kan mij helpen. Veel dank. xx

 • Reageer V. De Wilde 16 september 2017 at 11:47

  Hallo Maris,
  Wat een mooi vest is dit. Ik ben meteen begonnen toen ik het zag. Dank je wel dat je dit met ons wil delen.
  Ik ben begonnen met de boord. Daarna met de halve stokkjes. Moeten het hetzelfde aantal steken blijven? Bij mij wordt het wijder na de boord.
  Hoe kan dit dan.
  Vriendelijke groetjes van Virginie.

 • Reageer Lies de Kler 29 augustus 2017 at 12:26

  beste maris, dank je wel voor het patroon. Ik ben niet zo bekend met telpatronen. bedoel je met een plusteken een stokje en een rondje een losse? (voor weefsteek) en de kleine granne strips is dus 2 losse plus half stokje begin en dan 2 halve stokje in losse toch?

  alvast bedankt en sorry voor de domme vragen

 • Reageer Vera 14 augustus 2017 at 19:42

  Starten: lossenketting opzetten en meten rond je borsten ….ook als je op de heupen breder bent? Wordt het dan niet te strak??

 • Reageer louisa 27 juli 2017 at 06:03

  berenben beginneling en vind dit zoooo mooi maar denk nog moeilijk voor mij. toch ga ik het proberen.

 • Reageer Stella vest van Creachick.nl - Create-it 14 juli 2017 at 12:57

  […] Ik zocht een patroon voor een warm vest voor de zomeravonden en kwam toch weer uit bij Creachick.nl voor dit mooie patroon “Stella vest”.  […]

 • Reageer anja 23 mei 2017 at 20:47

  Kun je aangeven wat de stekenverhouding van het vest is? Ik heb een ander garen in mijn voorraad, wat er mooi voor gebruikt zou kunnen worden, maar zonder stekenverhouding weet ik niet welke naalddikte ik moet gebruiken. Of weet je het totaal aantal opgezette lossen, dan kan ik het ook wel terugrekenen.
  Alvast hartelijk bedankt! Ik vind het een mooi patroon, knap dat je dit zelf kunt ontwerpen. En als het vest af en naar wens is, volgt er uiteraard een donatie!

 • Reageer Rina veldman 29 maart 2017 at 15:25

  Hallo, heb de boord van Stella vest gehaakt maar nu ik verder haak wordt het wijder, wat heb ik fout gedaan?

  • Reageer Inez 14 mei 2017 at 22:15

   heb je wel telkens twee steken overgeslagen voor je de twee halve stokjes haakt (een beetje misleidend als je patroontekening en tekst vergelijkt)

   • Reageer Els Dopper 15 december 2017 at 17:22

    doordat je 2 steken overslaat na de boord,krijg je dan geen minder steken ? bij mij werd het minder en moest het weer uithalen

 • Reageer Elena 29 maart 2017 at 10:25

  Hallo,
  Ik heb al meerdere van jouw patronen gemaakt ik vind ze allemaal supermooi!
  Momenteel ben ik bezig met de stella vest, ik gebruik dezelfde garen en dezelfde maten. Ik kom er alleen niet helemaal uit bij het haken van de voorhanden. Kun je mij misschien vertellen uit hoeveel steken het begin en het eind van de voorhanden bestaat? Alvast super bedankt.

  • Reageer Marlinda 29 juni 2017 at 15:47

   Hallo,
   Ook ik kom er niet uit met het voorpand. Ik kom er niet uit wanneer ik nou wel en wanneer geen omkeerlossen moet maken na een toer. In rij 76 staat dat je de omkeerlossen moet laten voor wat ze zijn. Is dat alleen in die toer of ook alle toeren er na?
   En als je de ruimte waar je normaal in zou haken moet over slaan, gewoon dat je bij rij 74 het eerste halve stokje van rij 12 overslaat en meteen in de volgende ruimte twee halve stokjes haakt? En dat je bij rij 75 bijvoorbeeld de eerste twee halve stokjes van rij 13 overslaat en meteen in de ruimte erna begint?
   In rij 74 moet je drie steken voordat je bij de markeerder bent stoppen. Zijn dat dan de drie ruimtes of echt drie steken, dus de drie laatste halve stokjes? Of bedoel je wat anders?
   Sorry voor al mijn vragen, maar heb het al een aantal keer opnieuw en weer anders gedaan, maar het komt er niet uit te zien, zoals op jouw voorbeeld. Het is ook de eerste keer dat ik een kledingstuk maak.

 • Reageer Elma van de Water 22 maart 2017 at 16:16

  Hoi maris,
  Ik ben nu bezig met de mouwen maar ik kom niet steeds niet goed uit.
  Ik heb het al 5 keer opnieuw gedaan en het gaat met name bij het minderen niet mooi, hoe kan ik dit het beste oplossen?
  Alvast bedankt,
  Elma

  • Reageer Helwig 29 maart 2017 at 13:40

   Hallo dit heb ik ook krijg de mouw er niet mooi in wat doe ik dan verkeerd?

 • Reageer Palmira da Silva 19 februari 2017 at 21:33

  Goedeavond, ik wil graag een advies van jou. Ik zie dat jij Royal van zeeman af aan toe gebruikt voor je vesten mijn vraag is krijg je van Royal niet veel pluisjes? Of blijft mooi na get dragen?
  Al vast bedankt
  Groeten
  Palmira

 • Reageer Annie van Giersbergen 12 februari 2017 at 10:29

  Ik vind het een geweldig mooi vest en zou hem graag willen maken maar in welke maat is de beschrijving?

  • Reageer Mariejelle 8 maart 2017 at 14:06

   Bovenaan in de beschrijving staat dat het vest gehaakt wordt in maat M …

 • Reageer Corien Jansen 10 februari 2017 at 15:06

  Mooi! Ik kan alleen nergens de maat vinden in de beschrijving. Wel goed om te weten voordat ik asn de slag ga.
  Groeten, Corien

 • Reageer Els van den Berge 10 februari 2017 at 14:01

  Wat een mooi vest, ga hem zeker maken. Dank je wel voor het plaatsen van het patroon,
  groetjes Els

  • Reageer Lenie 10 februari 2017 at 14:10

   hallo zeg wat een mooi vest zeg, er staat een klein typ foutje in je schrijft dragen wegwerken ik neem aan dat je draden wegwerken bedoelt. maar is niet erg. kan ik dit patroon ook uitprinten ? gr, Lenie

  • Reageer Charlotte Riesebosch 15 februari 2017 at 18:50

   In maat M word het vest gehaakt !

 • Reageer Nicole 9 februari 2017 at 14:18

  Ik weet niet wat ik moet zeggen….
  Ik vind dit zo vreselijk lief van je😘
  Stella maar ook ik zijn er zo blij mee en voelen ons vereerd dat je dit voor ons gedaan hebt. Morgen ga ik voor een keertje ook Stylecraft bestellen en proberen er een supermooi vest van te maken. Kan niet beloven dat ik het snel af zal hebben want zo goed ben ik nog niet in kledingstukken haken maar het vest zal er komen!!!
  BEDANKT👍🏼😘

 • Laat een reactie achter