Dameskleren haken

Jurk met kant haken

Mijn man zijn vest was nog niet klaar of in mijn hoofd had ik al een nieuw jurkje ontworpen. Ik kon ook niet wachten om te beginnen toen ik nog bezig was met zijn mouwen. Ik wist al precies hoe het moest worden. En toen van de week het vest eindelijk af was, ben ik meteen aan de slag gegaan. En blijkbaar had ik er zoveel zin in, dat ik keihard heb door gehaakt en de jurk alweer af heb. Oeps. Maar wat ben ik BLIJ met het jurkje, wat is ie gaaf geworden. Ik deel dus met heel veel plezier dit patroon met jullie. 

For English, click here!

Wat heb je nodig?

 • 5 bollen wol (ik gebruikte Casual van Zeeman, kleur zwart/wit)
 • haaknaald 4
 • haaknaald 5
 • stopnaald

De jurk

Ik heb maat M. Dat weten jullie inmiddels al. Ik haak dus in dit voorbeeld weer een maat M. Vergelijkbaar met het kerstjurkje, mocht je die ook gehaakt hebben. We beginnen ter hoogte van het grootste gedeelte van de borsten en werken vanaf daar naar beneden toe. De hele jurk wordt in een spiraal door gehaakt, tenzij anders vermeld staat.

Begin met haaknaald 4. Zet 102 lossen op. Sluit met een hv tot een ring.
Toer 1: Haak 2 l, haak allemaal hst.
Toer 2 t/m toer 3: hst.
Toer 4 en 5: Leg je werk plat neer. Zet op de buitenkanten even een klem / ander kleur draadje. Dat wordt het punt waar je die toeren gaat minderen door daar twee steken samen te haken. De rest haak je allemaal hst. (dus vb. 2 hst samenhaken, 50 hst, 2 hst samenhaken, 50 hst).
Toer 6 t/m 16: hst. Alleen de laatste toer eindig je met een v.

Ga verder met haaknaald 5. We gaan de boordsteek haken. Die haak je op de volgende manier:

Toer 17: 2 l. Boordsteek. Sluit niet met een hv, maar haak verder op het begin van de toer.
Toer 18 t/m 29: Boordsteek.

Ga verder met haaknaald 4
Toer 30 t/m 43: Leg je werk plat neer (net zoals net, zodat je mindert en meerdert op dezelfde plekken). Zet op de buitenkanten weer even een klem / ander kleur draadje. Dat wordt het punt waar je die toeren gaat meerderen door daar twee hst in dezelfde steek te haken. De rest haak je allemaal hst. (dus vb. 2 hst in zelfde steek, 50 hst, 2 hst in zelfde steek, 50 hst)
Toer 44 t/m 64: hst.
Toer 65: Leg je werk plat neer (net zoals net, zodat je mindert en meerdert op dezelfde plekken). Zet op de buitenkanten even een klem / ander kleur draadje. Dat wordt weer het punt waar je die toer gaat minderen door daar twee steken samen te haken. De rest haak je allemaal hst.
Toer 66: haak allemaal hst.
Toer 67 en 68: Herhaal toer 65 en 66.
Toer 69 t/m 74: hst. Eindig de laatste toer met een hv.
Toer 75: 2 l. Boordsteek. Sluit niet met een hv, maar haak verder op het begin van de toer.
Toer 76 t/m 80: Boordsteek. Sluit de laatste toer met een hv. Hecht af en werk alle draden weg.

Voorpand

Plaats in het midden van de voorkant van de jurk, dus echt in het midden tussen de borsten, een markeerder (zie foto hierboven, waar ik hem al voor jullie op de goede plaats heb gezet, zodat je het kan zien). Daar gaan we straks beginnen met de eerste kantsteek. Hecht aan onder de oksel, aan de rechterkant (als je hem draagt is het aan de linkerkant). We haken het voorpand met onderstaande tekening. Ik kan het wel helemaal uittypen, maar daar gaat het echt niet duidelijker van worden.

voorpand-kantjurk-patroon

Dit is exact zoals ik het gemaakt heb. De st, 3 l, st die je ziet hierboven in de tekening in rij 2, begint dus bij die markeerder die je hebt geplaatst. We haken rij 1 t/m 5 nog helemaal rondom, dus ook via de achterkant van de jurk, net zoals de rest van de jurk is gehaakt (dus alleen maar hst). Vanaf rij 6 gaan we heen en weer haken, en alleen aan de voorkant van de jurk (die niet meer achterlangs, dat gaan we straks ook met kant haken). Stop voor een mooie afwerking in de oksel 3 steken eerder dan dat je bij de oksel bent (leg het daarvoor even plat op de grond neer, zodat je goed kan zien waar die oksels zitten. Het zijn de buitenste punten als het dubbelgeklapt is). Doe dit ook aan de andere kant. Haak bij rij 7 de eerste 2 hst samen (voor de oksel) en ook de laatste 2 steken (voor de andere oksel).

Nog een dingetje om op te letten bij de hst. Let er op (aangezien je nu niet meer rond haakt, maar heen en weer) dat de hst wel allemaal aan de voorkant komen te zitten. Verstandig is om de rij op de terugweg (binnenkant van de jurk) in de achterste 2 lussen te haken en op de heenweg (voorkant van de jurk) door 3 lussen te haken.

Hecht aan het einde af en laat een beetje een lange draad zitten voor het aanhechten aan het achterpand.

mde

De bandjes naar boven toe zitten er hier op de foto nog niet aan

Achterpand

achterpand-kantjurk-patroon

Sla 4 steken over vanaf de oksel (in totaal zitten er tussen het voorpand en achterpand dus 7 steken). Begin bij rij 1 met haken (dit was rij 6 waar je net gestopt was met het voorpand). Stop ook 4 steken eerder vanaf de andere oksel (daar zitten dus ook in totaal tussen het voorpand en achterpand 7 steken). Haak het patroon dat je hierboven zit. Aan het einde hecht je af.

Naai de banden van de voorpanden vast aan de buitenkant van het achterpand. Werk de draden weg.

Boord

Hecht de draad aan in de nek. Haak hst rondom, voor een mooie boord. Probeer even hoe het het mooiste wordt bij jou. Bij mij werkte het goed om in de 5lbogen 4 hst te steken en de v ertussen over te slaan. Mocht het gaan trekken, dan gebruik je te weinig hst. Mocht het gaan hobbelen, dan gebruik je er teveel. Probeer dit even uit. Ga helemaal via de hals terug naar het begin van de boord. Sluit met een hv, haak 2 l en haak nog een rand, dezelfde richting op. Sluit weer met een hv en hecht af. Werk de draden weg.

Boord oksel

In de oksel doe je hetzelfde als in de nek. Hecht de draad aan, haak 2 l en vervolgens allemaal hst rondom. Hier werkt het hetzelfde als bij de hals, probeer even uit hoe het mooist komt bij jou. Sluit met een hv en hecht af. Werk de draad weg. Die hetzelfde bij de andere oksel.

En klaar is je jurk.

mde

cof

En zo staat het aan (zoals ik het draag, nu met een bolero eroverheen):

Ik vind dit jurkje echt zo leuk. Het is jammer dat het nu buiten nog zo koud is dat ik er wat over heen moet dragen, maar aan de andere kant maakt dat de jurk wel heel leuk ook. Nog even en we kunnen dit jurkje gaan dragen zonder bolero. Ik kan niet wachten!

Voor de mensen die hem ook gaan maken, heel veel succes. Het patroon is helemaal door mij bedacht, uitgetekend en uitgewerkt en natuurlijk gewoon weer lekker gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil), maar je mag ook altijd om mijn bankrekeningnummer vragen als je dat liever wil:

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

En nu weer op naar het volgende haakproject! Tot snel weer! Doei!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk

27 Reacties

 • Reageer Rebecca 14 juli 2017 at 16:34

  Hoi . Aangezien ik niet in Nederland woon en niet even bij de zeeman langs kan vroeg ik me af wat de dikte van de wol is die je gebruikt hebt?

 • Reageer Tanja 6 februari 2017 at 08:54

  Wat een mooie jurk heb je gehaakt. Prachtig. Ik wil deze gaan haken voor de zomer maar dan van katoen. Moet ik dan met dezelfde haaknld werken en met evenveel bollen. Ik heb maar mt 34/36

 • Reageer Elsbeth van Kralingen 3 februari 2017 at 17:36

  dag

  wat een geweldige jurk, erg leuk om te haken, ik ben voor onze tiener dochter aan het maken

  wat mij nu opviel,( ik ben met het kant van het achterpand bezig) en nu denk ik dat het tekenpatroon niet helemaal klopt, het is niet symmetrisch en ik denk dat dat op de foto van jou jurk wel te zien is en volgens mij is dat wel de bedoeling .

  • Reageer Maris 3 februari 2017 at 17:40

   Nee zo is het bij mij ook. Anders werd het te groot en kwam het niet uit. Als je een maat L hebt zou het dus perfect zijn. Maar zo is hoe ik het gehaakt heb.

 • Reageer Agnes Spaans 28 januari 2017 at 19:25

  Geweldig, dank je wel

 • Reageer Anja Schouten 28 januari 2017 at 13:49

  Leuk jurkje!!!
  Ik wil m maken voor mijn dochter. Maar heb wel een vraag. Wat bedoel je met in een spiraal doorhaken?

  • Reageer heika selling 29 januari 2017 at 10:54

   In het rond haken tot je op de gewenste lengte bent

  • Reageer Denise 4 februari 2017 at 20:59

   In spiraal haken sluit je niet iedere toer met een halve vaste en daarna 2 lossen om de volgende toer te beginnen, maar haak je gewoon door met je steek in dit geval dus halve stokjes.. Handig is dan wel om begin van de toer aan te geven met een stekenmarkeerder of een draadje.. Zo haak je dan in een spiraal..

 • Reageer Lizette 26 januari 2017 at 21:56

  Woooow, wat gaaf! En wat ga jij als een speer zeg, mijn complimenten.

 • Reageer Anita 22 januari 2017 at 12:33

  Wauw hij is echt super mooi☺

 • Reageer Gil 21 januari 2017 at 19:40

  Super bedankt voor al het werk en het delen…. Xxx

 • Reageer Jolanda 20 januari 2017 at 23:35

  Hoi, Ik ben er nu mee bezig, alleen kan ik nergens vinden hoeveel je moet minderen en hoeveel je moet meerderen.
  Kan je me dat vertellen ? Want dit is nu een beetje gok werk.

  • Reageer Creachick 21 januari 2017 at 09:10

   Gewoon 2 hst samen haken voor het minderen. En 2 hst in dezelfde steek voor het meerderen.

   • Reageer Jolanda 24 januari 2017 at 19:58

    Hoi, Ik weet hoe ik moet minderen en meerderen, maar ik kan de aantallen nergens vinden.
    Bv bij het gedeelte ; toer 4 en 5 marker plaatsen, dit wordt het punt waar je die toeren gaan minderen, maar bedoel je dan dat je in elke toer nummer 6 t/m 16 moeten minderen ?
    Ik kan het er niet uithalen, kan ook nergens het aantal steken na de mindering of meerderen vinden in je patroon.

    • Reageer aaltjelubbunge 4 maart 2017 at 22:55

     daar zit ik dus ook mee daar blijf ik ook steken moet je tot 50 blijven wat ik niet geloof maar ik weet ook niet tot hoeveel je wel moet minderen wie kan of wil helpen lieve groet aaltje lubbinge

 • Reageer Esther 20 januari 2017 at 18:26

  Zou voor maatje s een kleine haaknaald werken denken jullie?

  • Reageer Esther 20 januari 2017 at 18:27

   Ik bedoel haaknaald 3 en 4?

 • Reageer Maria 20 januari 2017 at 13:40

  Ik kan casual nergens vinden… heet het nu Anna of Sophia? Supergaaf jurkje!!!

  • Reageer sandra 24 januari 2017 at 18:32

   Casual kun je bestellen via de webshop van de zeeman. Niet alle winkels hebbe casual in de winkel liggen.

 • Reageer Heidi 20 januari 2017 at 13:09

  Hoi hoi. Wat een prachtig jurkje . Kan je deze ook maken in een xl en hoe gaat het dan met het kantpatroon. Snap dat je het jurkje dan maakt met meerdere halve stokjes maar het kantpatroon word dan niet groter toch ? Alvast heel erg bedank voor je reactie 😊

 • Reageer Linda dun 20 januari 2017 at 12:53

  Prachtig heb je misschien ook enig idee hoeveel steken ik moet opzetten voor maat xl en de rest van de minderingen enz.

 • Reageer Monica 20 januari 2017 at 12:47

  Wat een leuke creaties maak je. Heb pas het patroon voor de meisjesjurk gevonden. Hoop dat er in de toekomst meer van die geweldige creaties voor jullie dochters volgen, die wij dan als niet zo creatieve bedenkers mogen gebruiken. De patronen zijn heel duidelijk en goed te volgen beschreven. Daar maakt deze oma dankbaar gebruik van en is zeer zeker een donatie waard.

 • Reageer Liesbeth 20 januari 2017 at 10:52

  Hoi Maris,

  Wow, dit jurkje is inderdaad super leuk 🙂 Het staat je ook heel goed.
  Ik ga er zelf ook mee aan de slag. En donatie komt eraan!

  • Reageer Tonnie Swartjes 20 januari 2017 at 11:26

   Geweldig jurkje. Ben er helemaal weg van. Precies mijn smaak ook. Erg blij met jou. Deze jurk is wellicht ook mooi van katoen voor de zomer?

 • Reageer Thea 20 januari 2017 at 10:23

  Hallo Maris,
  Wat mooi dat er zulke mensen bestaan als jij. Andere (zoals ik, absoluut niet creatief) kunnen genieten van de dingen die jij bedenkt. Heel heel erg mooi, wat je nu weer gemaakt heb. Dank je wel daarvoor

 • Reageer Sebille 20 januari 2017 at 10:10

  Wat mooie is die vest en dat jurkje

 • Reageer Elly 20 januari 2017 at 09:47

  Prachtig weer !

 • Laat een reactie achter