Herenkleren haken

Heren kabelvest haken

Inmiddels heb ik redelijk wat voor mijzelf gehaakt. Ook de kinderen hebben een leuke garderobe inmiddels. De enige die hier in huis NOG NOOIT wat van mij heeft gekregen… is mijn eigen man. En nee, dat is niet omdat ik zo’n nare vrouw ben en dat niet voor hem wil maken hoor. Sterker nog, ik heb het zelfs al meerdere malen aangeboden. Maar hij hoefde het echt niet. Het was allemaal maar kriebelig, niet zo mooi en niks voor hem.

Maar toen hij het kerstjurkje zag, en laatst mijn binnenjasje, kwam er heel voorzichtig toch een vraagje. Of ik misschien ook eens een vest voor hem wilde maken. Nou ja, eigenlijk bracht ie het meer van: “Dat zouden je volgers nu ook wel een keer leuk vinden, een herenpatroon”. Nou, hoe het ook gebracht werd, dat hoefde ie geen twee keer te vragen. NATUURLIJK wil ik dat voor hem maken! Hij kwam meteen met heerlijke moeilijke voorbeeldplaatjes. Allemaal kabels. Maar ik ging de uitdaging aan. En de volgende dag had ik al wol in huis gehaald en gisteren is het vest afgekomen. 

For English, click here!

Wat heb je nodig voor een maat M?

 • 8 bollen wol (ik gebruikte Royal van de Zeeman, kleur donkergrijs)
 • haaknaald 4
 • stopnaald
 • schaar
 • 5 middelgrote knopen
 • naald en draad voor de knopen

Dit hele patroon wordt gehaakt in een maat M. Vergroten is wat lastig, omdat je dan wel wat kabels zal moeten toevoegen. Een beetje creatief mens zal dit best wel lukken. Mijn tip is, voor als je dat niet bent en hem net in een L wil hebben in plaats van in een M, om gewoon dikkere garen te gebruiken en een grotere naald. Sowieso vind ik dat met deze vesten helemaal niet verkeerd. Neem wel een uni kleur, dus geen gemêleerde wol, want dan komen de steken minder goed tot zijn recht.

Bij mij waren de onderdelen de volgende aantal cm:

Voorpand breedte (zonder boord): 25 cm per voorpand
Achterpand breedte: 53 cm
Boord voor de knopen breedte: 7 cm
Boord onderkant breedte: 6 cm

Welke steken moet je kennen?

 • l = losse
 • st = stokje
 • v = vaste
 • hv = halve vaste
 • rel st = reliëfstokje

Daarnaast maken we in dit vest gebruik van kabels. Ik maak onderscheid tussen twee soorten kabels. De kleine kabel (kk) en de grote kabel (gk). Hieronder kan je in een filmpje zien hoe dit werkt.

Voorpand 1

Zet 39 l op + 2 l. Je eerste 2 l zijn je omkeerlosse. Deze tel je niet mee als st. Elke rij sluiten we af met 2 l en dan keren we ons werk om.

Rij 1: st.
Het hele verdere voorpand wordt gehaakt met de kabels. We haken het volgende patroon:

st, st, rel st, rel st, st, kk, st, rel st, rel st, st, gk, st, rel st, rel st, st, kk, st, rel st, rel st, st, st. 

Omdat je waarschijnlijk nu al meteen schrikt, hier een foto om het wat duidelijker te maken:

dav

En hier een filmpje hoe je dit haakt:

Het is wel in het Engels, maar heel duidelijk te volgen (vond ik, want ik heb het ook hier vandaan). We haken het op dezelfde manier, het enige verschil is dat ik nog 2 rel st aan beiden kanten heb toegevoegd, omdat ik dit mooier vond staan. Neem dit dus niet zo van het filmpje over, kijk goed naar het patroon hierboven, anders wordt je vest te smal!

Rij 2: Haak het patroon dat hierboven staat.
Rij 3: Haak het patroon terug. Als je in de vorige rij een st haakte, haak je daar nu ook een st bovenop. Als je in de vorige rij een rel st haakte, haak je nu een rel st aan de achterkant, zodat ze netjes bovenop elkaar blijven (net zoals bij de boordsteek). De kabels haak je net zoals in het filmpje. Ook zoals ze komen, met rel st aan de achterkant. Haak zo de hele rij af.

Herhaal rij 2 en 3 t/m rij 41.

Rij 42: Haak patroon, haak de laatste 2 steken samen.
Rij 43: Haak eerste 2 steken samen, haak patroon verder.
Rij 44 en 45: Herhaal rij 42 en 43.
Rij 46 en 47: Haak patroon zoals het nu nog is na rij 45.
Rij 48: Haak eerste 2 steken samen, haak patroon verder.
Rij 49: Haak patroon, haak de laatste 2 steken samen.
Rij 50. haak eerste 3 steken samen, haak patroon verder.
Rij 51: Haak patroon, haak de laatste 2 steken samen.
Rij 52: Haak eerste 3 steken samen, haak patroon verder.
Rij 53: Haak patroon, haak laatste 2 steken samen.
Rij 54 t/m 62: Patroon. Hecht aan het einde van rij 62 af, maar laat een lange draad over.

Voorpand 2 

Herhaal alles van het vorige voorpand t/m rij 41. Daarna doe je alles in spiegelbeeld. Dus als je bij die toer daarna de laatste 2 moet samen haken, haak je nu de eerste 2 steken samen. Etc. Voor de rest volg je gewoon het patroon. Hecht af na rij 62 en laat ook hier een lange draad over.

cof

Achterpand

Het achterpand haken we in de weefsteek. Die gaat als volgt:

weefsteek

Veel mensen kennen deze steek ook wel als de granietsteek. Officieel klopt dat niet helemaal. De granietsteek werkt net iets anders dan de weefsteek. Hoe dan ook, het is een simpele steek, maar het resultaat is heel erg leuk. De hele achterkant wordt gehaakt met deze steek. Elke rij sluiten we af met een l en dan keren we ons werk om.

Zet 92 l op + 2 l.
Rij 1 t/m 66: Haak weefsteek (meet even of je nu net zo’n lang stuk hebt als bij je voorpand tot rij 41. De weefsteek is wat kleiner en fijner, dus daardoor zijn de rijen wat langer, maar ze moeten even lang zijn. Mocht dat nog niet het geval zijn, pas hier dus je rijen op aan. Ga dan nog wat langer met de weefsteek door, of haal juist wat rijen uit. Voor mij waren 66 rijen voldoende voor een zelfde lengte).
Rij 67 t/m rij 70: Haak de eerste 2 steken samen, haak weefsteek, haak de laatste 2 steken samen.
Rij 71 t/m 101: Weefsteek. Hecht aan het einde van rij 101 af.

Naai de voorpanden aan het achterpand vast. Naai de zijkanten vast tot aan de minderingen van rij 41. Naai de bovenkanten (bovenop de schouder) aan de buitenkant van het achterpand vast. Werk de draden weg.

Sorry voor de photo bomber. Ik kan nooit normaal een foto maken van een kledingstuk, want zodra ik het op de grond neerleg zit ons konijntje er METEEN bovenop en ik krijg hem ook niet weg (soms neemt ie het zelfs gravend mee en mag ik het honderd keer recht leggen). Dus op alle andere foto’s heb ik ook staan fotograferen met een konijntje onder mijn arm. Niet handig kan ik je vertellen. Omdat hij zo zijn best heeft gedaan om in deze blog terecht te komen laat ik hem dan maar op deze foto zitten.

Boord onderkant 

De boord haken we met een boordsteek. Hier in dit filmpje leg ik je uit hoe je de boordsteek moet haken:

Hecht de draad aan in de hoek van voorpand 1. We gaan nu via voorpand 1 naar de achterkant en dan naar voorpand 2 haken. Elke rij sluiten we af met 2 l en dan keren we ons werk om.

Rij 1: Hst.
Rij 2 t/m 7. Boordsteek. Hecht de draad aan het einde van rij 7 niet af, we gaan deze gebruiken voor het volgende onderdeel. De boord voor de knopen.

Boord voor de knopen

We gaan nu de binnenkant van het vest afwerken met een boord. Hiervoor gebruiken we weer de weefsteek, zodat de steek weer terugkomt. Haak 1 l en ga dan via de zijkant van het voorpand naar boven toe haken, achter de nek langs over het achterpand, via het andere voorpand naar beneden toe, totdat je uitkomt in de andere hoek van de boordsteek. Elke rij sluiten we af met 2 l en dan keren we ons werk om.

Rij 1: v.
Rij 2 t/m 6: Weefsteek
Rij 7: We gaan nu de knoopsgaten maken. Haak hiervoor het volgende: Haak 2 x de weefsteek (dus een v en een l, 2 x), *3 l, sla 3 steken over, haak 6 x de weefsteek*. Herhaal het gedeelte tussen de sterren 4 x, zodat je in totaal vijf knoopsgaten hebt. Haak daarna gewoon de weefsteek tot je weer bent bij de andere hoek.
Rij 8: Weefsteek. Haak in de 3lboog (oftewel de knoopsgaten): 1 v, 1 l, 1 v, 1 l. Ga dan gewoon weer verder met de weefsteek zoals die komt. Herhaal dit bij elke 3lboog.
Rij 9 t/m 11. Weefsteek. Hecht aan het einde van rij 11 af en werk de draad weg.

Naai de knopen op de plek waar de gaten zitten, maar dan aan de andere kant van het vest.

Mouwen: 

Zet 40 l op. Sluit met een hv tot een ring.
Toer 1: Haak 2 l, hst tot eind. Sluit met een hv in 2e l van de eerste 2 l. Keer je werk niet.
Toer 2 t/m toer 8: Haak 2 l, haak boordsteek. Eindig met een hv in 2e l van de eerste 2 l, maar keer je werk niet.

Vanaf nu gaan we na elke toer 2 l haken en dan ons werk keren.
Toer 9: 2 l, st. Eindig met een hv in 2e l van de eerste 2 l.

Ook de mouwen haken we weer met een patroon, net zoals onze voorpanden. Het patroon hiervoor is als volgt:

*rel st, rel st, st, kk, st*. 

Dit herhaalt zich de hele toer, totdat je weer uitkomt bij de eerste steek. De eerste 2 l van elke toer tellen niet mee als een st.

Toer 10: Haak het patroon zoals hierboven staat.
Toer 11: Haak het patroon terug. Als je in de vorige rij een st haakte, haak je daar nu ook een st bovenop. Als je in de vorige rij een rel st haakte, haak je nu een rel st aan de achterkant, zodat ze netjes bovenop elkaar blijven (net zoals bij de boordsteek). De kabel haak je net zoals in het eerste filmpje. Ook zoals ze komen, met rel st aan de achterkant. Haak zo de hele rij af.
Toer 12 t/m 20: Herhaal toer 10 en 11.

Omdat de mouw wat breder moet worden gaan we nu beginnen met meerderen. Dat doen we door aan het begin extra st toe te voegen, zodat we uiteindelijk daar een nieuwe kk en 2 rel st van kunnen maken.
Toer 21 en toer 22: Haak 1 st extra in de eerste steek (daar waar je omkeerlossen begonnen). Haak patroon verder.
Toer 23: Haak 1 st extra in de eerste steek (daar waar je omkeerlossen begonnen). Haak patroon verder tot eind. Haak op het einde 4 hv over het begin van deze toer, zodat je goed aan het begin van je nieuwe st uitkomt voor de volgende toer.
Toer 24: Maak een nieuwe kk van de eerste 4 nieuwe st. Haak een st. Ga verder met het patroon. Meerder 1 st aan het einde.
Toer 25: Haak 1 st extra in de eerste steek (daar waar je omkeerlossen begonnen). Haak het patroon verder.
Toer 26: Haak het patroon. Haak op het einde 3 hv over het begin van deze toer, zodat je goed aan het begin van je nieuwe st uitkomt voor de volgende toer.
Toer 27: Haak 2 rel st, 1 st. Ga verder met het patroon.

We hebben nu dus een extra kk en 2 rel st toegevoegd, net zoals het in de rest van het patroon is. Omdat dit nog niet groot genoeg is herhalen we dit nog een keer.
Toer 28 t/m 35: Herhaal toer 21 t/m 27.
Toer 36 t/m 57: Haak het patroon.

Als het goed is, is de mouw nu lang genoeg. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je de rijen nog wat langer doorhaken, totdat je bij de oksel aankomt. We gaan nu stoppen met de mouw rechtdoor haken, we gaan nu alleen het gedeelte haken dat op de schouder zit. Haak nog steeds aan het einde van elke rij 2 l en keer dan je werk.
Rij 58: Haak het patroon, maar stop 5 steken eerder.
Rij 59 t/m rij 72: Haak eerste 2 steken samen, haak het patroon, haak laatste 2 steken samen. Hecht aan het eind van rij 72 af, maar laat een hele lange draad over. Daar gaan we straks de mouw mee vastnaaien.

Haak nog een mouw. Naai de mouwen vast in het vest. Werk alle draden weg.

En klaar ben je! Het is wat werk, vooral omdat het een vrij massieve steek is met al die reliëfstokjes, maar het resultaat mag er wezen hoor. Kijk nou hoe prachtig dit eruit ziet. Je zou toch bijna niet zeggen dat het gehaakt is?

Hartstikke leuk toch? Manlief is ook super blij ermee. Leuk dat ik dit eens mocht maken. Ik vond het een hele leuke uitdaging zo. Ik heb er een hoop van geleerd. Want voordat ik aan dit vest begon had ik nog nooit eerder kabels gehaakt. Wel gebreid, maar niet gehaakt. Ontzettend leuk om te doen.

Voor de mensen die hem gaan maken, heel veel succes. Het patroon is helemaal door mij bedacht en natuurlijk gewoon weer lekker gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil), maar je mag ook altijd om mijn bankrekeningnummer vragen als je dat liever wil:

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

En nu weer op naar het volgende haakproject! Tot snel weer! Doei!

Vorige blog Volgende blog

29 Reacties

 • Reageer Hannie Sjoers 14 april 2017 at 09:59

  Wat een mooie haakpatronen, ik heb al 3 patronen gebruikt.
  Wel met wat aanpassingen maar erg tevreden.
  Graag wil ik wat overmaken. Kan je mij een mail sturen want via deze site lukt niet.
  Succes met het ontwerpen van nieuwe patronen
  Groet Hannie

 • Reageer Ingrid 8 maart 2017 at 20:24

  Oh wat leuk!!! Mijn man roept ook vaak dat ik nooit iets voor hem maak haha… Op een sjaal 6 jaar geleden na en een sleutelhanger :p Ik denk dat ik dit project aan ga!! Wat gaaf!! Ik ben helemaal weg van je patronen, en wat een lief uitziende dochtertjes zeg. Ik moet nog even een dekentje af haken, maar nu al zin in de volgende haak projecten!!! Bedankt xx!

 • Reageer Martine 16 februari 2017 at 13:33

  Moet je voor de boord onderaan de vest eerst een ketting maken van 160 lossen +2 l en dan 7 rijen boordsteek dat je nadien dan aan de vest naait of haak je de boord in eenkeer aan de vest.

 • Reageer denise 3 februari 2017 at 08:02

  Ik wil dit graag voor een jonge van 5 maken. Maar hoe kan ik dat het best doen?

 • Reageer Relinde 30 januari 2017 at 09:26

  Hoeveel steken heb je over bij toer 72 van de mouw? Want als ik twee steken samen haak hou ik een steek per keer over.

  • Reageer Creachick 30 januari 2017 at 11:09

   Dat klopt ook. Als je twee steken samenhaakt, maar je er dus 1 nieuwe steek van.

   • Reageer Relinde 30 januari 2017 at 12:32

    Ok dus dan houd je dus 23 steken over?

 • Reageer Marjolein 20 januari 2017 at 21:41

  Wat een heerlijk patroon! Ook de kabels vallen me 100% mee! Ik heb alleen een vraag: ik heb de eerste minderingen gedaan bij het armgat en ben nu bij de minderingen bij de kraag. (Rij 48) maar nu vroeg ik mij af hoe dat moet. Volgens mij moet ik beginnen met een mindering aan het begin van de toer en niet aan het einde klopt dat? Want anders wordt het armsgat steeds groter? Ik hoop dat je mij kunt helpen, want mijn man zit met smart te wachten 😃
  Groetjes Marjolein

 • Reageer Her 20 januari 2017 at 20:29

  Is de trui op de foto zoals ie zou moeten worden? Ik ben er aan begonnen maar mijn minderingen komen tot ergens in de grote kabel…, en dat is niet de bedoeling! Wat doe ik verkeerd?

  • Reageer Her 20 januari 2017 at 20:38

   Ahh, ik zie het al geloof ik…. mijn minderingen zitten allemaal aan dezelfde kant…. niet zo handig ! 😉
   Erg leuke kabel trouwens!

 • Reageer HaakMaaria 18 januari 2017 at 13:58

  Geweldig weer!
  Misschien een idee om een pdf download button te maken? Tegen vergoeding natuurlijk, ik denk dat heel veel haaksters dat wel willen. Ik maak er nu zelf steeds een pdf/iBook van.

 • Reageer Lizette 17 januari 2017 at 19:45

  Wauw wauw wauw, wat heb je dat weer ontzettend gaaf gemaakt!!! Tjee zeg, wat een werk maar wat tof dat het zo goed gelukt is en dat je je patroon nog met iedereen deelt ook! Ik weet niet of ik zo gauw dit zal gaan maken, maar ik hoop wel dat mensen die het gaan proberen jou ook een donatie doen. Dat heb je echt verdiend!
  Groetjes

 • Reageer Marit 17 januari 2017 at 14:11

  Ik wil het vest graag maken voor mijn zoon. Hij is 11jaar en heeft maat 164/176. Hoe zou ik het patroon het beste kunnen verkleinen?

  • Reageer Nicole 19 januari 2017 at 14:13

   misschien hoef je niet gek veel te verkleinen als je dunnere wol neemt bv (super) soft van Z. Succes

 • Reageer Hanny 17 januari 2017 at 13:21

  Hardstikke mooi het vest wil hem wel kopen van u.ik kan niet breien en haken zodoende.

 • Reageer Iris 16 januari 2017 at 21:36

  Ik dacht: He, Maris is toch aan het breien geslagen! Niet dus. Heel erg mooi! Maar wat een werk zeg… Doe mij maar lekker een sjaal of een deken (ook veel werk, maar meer rechttoe-rechtaan).

  Complimenten!

  En bedankt nog voor je vriendelijke reactie op m’n mailtje. Leuk!

 • Reageer a 16 januari 2017 at 13:01

  super mooi ik heb van dit patroon een kussen gemaakt

 • Reageer Laura van Es 15 januari 2017 at 08:44

  Wauw wat een mooi vest. Het lijkt idd op een gekocht vest. Ik zal mijn man vragen of hij het ook leuk vind.
  Ik vind je konijn ook erg leuk hihi😀

 • Reageer Virginie 15 januari 2017 at 07:35

  Heel mooi!!! Ik heb alleen een opmerking over de sluiting,… Die gaat dicht als een damestrui, ik leerde altijd dat de sluiting voor de heren aan de andere kant is,.. Of kijkt men daar nu niet meer naar?

  • Reageer Creachick 15 januari 2017 at 11:43

   Je hebt gelijk hoor, dat was vroeger wel altijd zo. Ik heb dit vest nagemaakt van een vest dat mijn man heeft en daarop zit zijn sluiting ook gewoon deze kant op. Dus tegenwoordig is dat niet meer standaard zo. Of mijn man moet gewoon altijd in dameskleren lopen haha! Weet je ook waarom ze vroeger altijd alles andersom deden voor de man? Omdat de man aangekleed werd door de vrouw en dan was het niet handig als het verkeerd om zat. Dus hebben ze het voor de man aangepast zodat het van de voorkant beter aan te doen was. Maar tegenwoordig kleden mannen zichzelf gewoon aan, dus zouden de “vrouwensluitingen” eigenlijk logischer zijn voor de man nu.

   • Reageer Hanny 24 januari 2017 at 08:49

    Hallo zou het mogelijk zijn om dit vest te kopen van u.

 • Reageer Jessie Devereaux 15 januari 2017 at 00:24

  Wat ontzettend mooi, ik hoop dat ik het kan maken voor mijn zoons, wel even flink meten om tot een xl of xxl te komen maar dat is de uitdaging 🙂

 • Reageer anja 15 januari 2017 at 00:17

  Wat een prachtig vest! En wat ongelooflijk knap dat je dat helemaal zelf hebt ontworpen.
  Ik denk dat het in een andere kleur ook zeker een mooi patroon voor een vrouw is hoor.
  En je hebt gelijk, het ziet er helemaal niet gehaakt uit, het lijkt gebreid te zijn.

 • Reageer Marie 14 januari 2017 at 23:21

  Ik vind de kabels erg LASTIG! Het lukte niet met het filmpje. Nog maar flink oefenen.

  • Reageer Creachick 15 januari 2017 at 11:44

   Het valt echt heel erg mee. Er staan meer tutorials op YouTube van deze kabels. Ook in het Nederlands. Misschien is dat handiger voor je?

 • Reageer margriet 14 januari 2017 at 21:58

  Wat een prachtig vest, ga hem zeker een keer maken.
  Heb alleen wel een vraag over het reliefstokje, is die voor of achter
  Met vriendelijke groet margriet

  • Reageer Creachick 14 januari 2017 at 21:58

   Zelfde kant als die van de kabels. Bekijk het filmpje maar. Dan snap je het wel.

 • Reageer Francisca 14 januari 2017 at 21:34

  Gaaf vest! Vind hem voor mezelf ook leuk….

 • Reageer Ingrid Posthumus 14 januari 2017 at 21:27

  Prachtig patroon, ik wil het zeker graag een keer gaan maken. En ik vind je konijn prachtig. Leuk dat ie mee mag doen in het verhaal.

 • Laat een reactie achter