Dameskleren haken

Kerstjurk haken

Ik liep laatst in de Wibra en ik zag zulke leuke garen liggen. Met glitters. Ik werd er helemaal blij van. Die moest ik meenemen, al had ik nog geen idee wat ik ervan kon gaan maken. Thuis bedacht ik me dat dit heel leuk zou zijn voor een kerstjurkje. Ik had nog nooit eerder een jurk gemaakt, maar dat wilde ik al zo lang. Dus ik besloot me er eens aan te wagen en er eentje te gaan ontwerpen. En het is gelukt! En, zoals gewoonlijk, deel ik weer een patroon met jullie! En moeilijk is ie dit keer ECHT niet!

For English, click here!

Wat heb je nodig?

 • 5 bollen wol (ik gebruikte garen van de Wibra, Saskia Lurex). Mocht je er een kerstjurkje van willen maken, ga dan dus wel op zoek naar wol met glitter erin. Anders wordt het een simpel jurkje (vooral omdat de steek ook al heel simpel is).
 • stopnaald
 • schaar
 • haaknaald 4

Hoe maak je het?

Begin met het opzetten van een aantal lossen. De hele jurk wordt gehaakt in halve stokjes. Het patroon dat ik hier deel is voor een maat M. Mocht je hem groter willen dan kan je hem zelf heel goed vergroten door gewoon meer lossen op te zetten. Het hoeft niet deelbaar te zijn, dus makkelijk aan te passen. Je begint net onder de oksels en werkt vanaf daar in een spiraal naar beneden toe.

Ik begon de jurk met 105 lossen. Sluit de lossenketting met een hv tot een ring.
Toer 1 t/m 13: haak allemaal hst.
Toer 14 en 15: Leg je werk plat neer. Zet op de buitenkanten even een klem / ander kleur draadje. Dat wordt het punt waar je die toeren gaat minderen door daar twee steken samen te haken. De rest haak je allemaal hst. (dus vb. 2 hst samenhaken, 50 hst, 2 hst samenhaken, 50 hst)
Toer 16 t/m 22: haak allemaal hst.
Toer 23 t/m 42: Leg je werk plat neer (net zoals net, zodat je mindert en meerdert op dezelfde plekken). Zet op de buitenkanten weer even een klem / ander kleur draadje. Dat wordt het punt waar je die toeren gaat meerderen door daar twee hst in dezelfde steek te haken. De rest haak je allemaal hst. (dus vb. 2 hst in zelfde steek, 50 hst, 2 hst in zelfde steek, 50 hst)

jurk-haken-1
Toer 43 t/m 60: haak allemaal hst.
Toer 61: Leg je werk plat neer (net zoals net, zodat je mindert en meerdert op dezelfde plekken). Zet op de buitenkanten even een klem / ander kleur draadje. Dat wordt weer het punt waar je die toer gaat minderen door daar twee steken samen te haken. De rest haak je allemaal hst.
Toer 62: haak allemaal hst.

Herhaal toer 61 en 62 tot je de gewenste lengte hebt. Ik deed in totaal 18 toeren op deze manier en dat was voor mijn 180 cm lengte lang genoeg. Eindig in ieder geval met een toer 62. Haak op het einde een v, een hv en hecht dan af. Werk alle draden weg.

jurk-haken-2

Voorpand:

Leg je werk plat neer, met de meerderingen en minderen naar buiten toe (zoals de foto hierboven). We gaan nu de bovenkanten van de jurk haken. We beginnen met de voorkant. Hecht de draad aan 3 steken verder naar binnen toe (zodat je een klein stukje overhoudt voor een arm). Elke rij eindigen we met 2 l en dan keer je je werk om. Let er op (aangezien je nu niet meer rond haakt, maar heen en weer) dat de hst wel allemaal aan de voorkant komen te zitten. Verstandig is om de rij op de terugweg (binnenkant van de jurk) in de achterste 2 lussen te haken en op de heenweg (voorkant van de jurk) door 3 lussen te haken.

Rij 1: 2 l. haak allemaal hst. Stop pas aan de andere kant van de jurk, maar zorg dat je daar ook 3 steken eerder stopt (voor je andere arm).
Rij 2 en 3: Haak eerste 2 steken samen, haak allemaal hst, haak laatste 2 steken samen.
Rij 4: Haak eerste 2 steken samen, 13 hst, haak 2 steken samen.
Rij 5: Haak eerste 2 steken samen, 11 hst, haak laatste 2 steken samen.
Rij 6: 11 hst, haak laatste 2 steken samen.
Rij 7: Haak eerste 2 steken samen, 10 hst.
Rij 8: 9 hst, haak laatste 2 steken samen.
Rij 9 t/m 19: 10 hst. Eindig rij 19 niet met 2 l, maar hecht daar af.

Hecht de draad aan, aan de andere kant van de jurk, voor het andere gedeelte van het voorpand. Begin aan de buitenkant van de jurk. Herhaal rij 4 t/m 19.

Achterpand

Hecht de draad aan, aan de achterkant van de jurk. Sla weer 3 steken over vanaf de buitenkant (voor het armsgat). Eindig elke rij met 2 l en keer dan je werk om. Let er hier ook weer op (aangezien je nu niet meer rond haakt, maar heen en weer) dat de hst wel allemaal aan de voorkant komen te zitten. Verstandig is om de rij op de terugweg (binnenkant van de jurk) in de achterste 2 lussen te haken en op de heenweg (voorkant van de jurk) door 3 lussen te haken.

Rij 1:  2 l. haak allemaal hst. Stop pas aan de andere kant van de jurk, maar zorg dat je daar ook 3 steken eerder stopt (voor je andere arm).
Rij 2 t/m 5: Haak eerste 2 steken samen, haak allemaal hst, haak laatste 2 steken samen.
Rij 6 t/m 17: haak allemaal hst.
Rij 18: 13 hst.
Rij 19: Haak eerste 3 steken samen, 11 hst.
Rij 20: 9 hst, haak 2 steken samen. Hecht af.

Herhaal rij 18 tm 20 aan de andere kant van het achterpand. Begin aan de buitenkant. Naai de voorpanden aan het achterpand vast. Hecht de draad aan in de nek en haak een rij met v helemaal rondom de hals voor een nette afwerking.

jurk-haken-3

Mouw:

We beginnen onderaan de mouw en haken als een spiraal richting de schouder. Zet 36 l op (mocht dit niet groot genoeg zijn, dan mag je er gewoon meer opzetten. Kijk dan alleen niet naar de getallen hieronder die voor de hst staan, maar haak dan het aantal hst dat jezelf hebt opgezet). Sluit met een hv tot een ring.
Toer 1 t/m 8: 36 hst.
Toer 9: 2 hst in 1e hst. 35 hst.
Toer 10: 37 hst.
Toer 11: 2 hst in 1e hst. 36 hst.
Toer 12: 38 hst.
Toer 13: 2 hst in 1e hst. 37 hst.
Toer 14: 39 hst.
Toer 15: 2 hst in 1e hst. 38 hst.
Toer 16: 40 hst.
Toer 17: 2 hst in 1e hst. 39 hst.
Toer 18: 41 hst.
Toer 19: 2 hst in 1e hst. 40 hst.
Toer 20 t/m 29: 42 hst.
Rij 30: 38 hst. 2 l, keer je werk om. Let er vanaf de volgende rij ook weer op (aangezien je nu niet meer rond haakt, maar heen en weer) dat de hst wel allemaal aan de voorkant komen te zitten. Verstandig is om de rij op de terugweg (binnenkant van de jurk) in de achterste 2 lussen te haken en op de heenweg (voorkant van de jurk) door 3 lussen te haken.
Rij 31 t/m 40: Haak eerste 2 steken samen, haak allemaal hst, haak laatste 2 steken samen.  2 l, keer je werk om.  Eindig alleen de rij 40 niet met 2 l, maar hecht daar af. Laat een lange draad over en naai daarmee de mouw vast aan de jurk.

Haak nog een mouw op dezelfde manier en naai die ook aan de jurk.

jurk-mouw-haken

En dat was het al. Trek hem aan, doe er nog een leuk riempje omheen (al is dat niet eens nodig, want zonder is ie ook al erg af en mooi). Zo ziet je jurk er dan uit:

jurk-haken-4

Ik wilde een kerstjurk maken, maar ik denk dat ik hem nog veel vaker ga dragen dan alleen met kerst. Het zit heerlijk en ik ben er ZO blij mee.

Veel haakplezier, maar dat moet vast lukken. Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk

48 Reacties

 • Reageer Liesje 14 maart 2017 at 16:10

  Hoi,
  Weet iemand hoeveel gram die bollen zijn en hoeveel meter er per bol op zit?
  Super bedankt voor alle leuke patronen, Maris! Ze zijn echt heel mooi en duidelijk uitgelegd!

 • Reageer Selina 23 december 2016 at 22:01

  Wat een leuke jurk! Ik ben nu ook met de mouwen bezig maar op een of andere manier lijkt die opening kleiner dan de opening van de jurk. Ik kan wel een beetje smokkelen maar dan zit het eigenlijk wat te strak onder de oksels… Heb je enig idee wat ik verkeerd zou kunnen doen? De jurk komt ook wat korter uit bij mij terwijl ik het patroon precies volg, ook maat M heb en 1,80m ben hihi. Opzich haak ik ook niet strak. Wat een dilemma! Nog 1 dag voor kerst over om te haken…

 • Reageer Sua 20 december 2016 at 23:23

  Wat een leuk jurkje! Ik ben begonnen, maar begrijp niet helemaal hoe ik de halve stokjes terig moet haken. Had al een filmpje gezocht maar niets gevonden. Haak je terug gewoon vaste of hst? (Of begrijp ik dat drie twee lussen niet goed?)

  • Reageer Creachick 12 januari 2017 at 16:54

   Kijk even op mijn CreaChick hulpgroep op Facebook. Daar wordt het goed uitgelegd.

   • Reageer nel 21 februari 2017 at 15:58

    Goedemiddag Creachick ik heb een vraag ik ben met die jurk aan het haken maar nu moet ik de voorpand maar ik weet niet hoe ik trug moet is daar ook en filmpje ik heb dat nog nooit gedaan nog bedank

 • Reageer Tonny Pleijte 12 december 2016 at 21:55

  Allereerst mijn complimenten voor de geweldige patroontjes, helaas heb ik geen paypal.

  Mijn vraag is wat is de stekenverhouding van het kerstjurkje?

 • Reageer Laura 21 november 2016 at 13:24

  Hoi Maris, ik heb een vraag betreft het wol: Wibra, Saskia Lurex). ik kan niet vinden op de wibra hoeveel grams en hoeveel meter er per bol op zit… kun je mij dat misschien vertellen. heb namelijk nog heel mooi garen liggen maar twijfel of het genoeg is, zonde namelijk als ik tekort kom.. deze kleur heb ik al heel lang liggen en dit verfbad heeft de winkel niet meer.. Alvast bedankt als je het nog kunt vinden… Echt super mooi!

 • Reageer denise 18 november 2016 at 15:25

  Zou je een foto kunnen plaatsen van de achterkant…. zien we ook gelijk hoe dat eruit ziet…
  Ik kwam er niet uit met de achterkant namelijk

  • Reageer Creachick 20 november 2016 at 16:56

   O die heb ik inderdaad niet gemaakt. De achterkant is vrij simpel. Het is net als de voorkant, alleen hoger dicht. Alleen het laatste stukje bij de nek heeft een lichte inham. Maar je mag het ook gewoon recht maken.

 • Reageer Heleen 18 november 2016 at 12:45

  Hallo Maris, nadat ik al twee van je vesten gehaakt heb, ben ik ook nu weer razend enthousiast over deze jurk! Echt geweldig. Een vraag, denk je dat ik de jurk zou kunnen verlengen tot op de enkels met een split aan de zijkant? Of zou dan het materiaal te zwaar worden omdat het een vrij dichte steek is?
  Dank voor je reactie en succes met alle leuke dingen die je doet!
  Heleen

  • Reageer Creachick 20 november 2016 at 16:57

   Ja ik denk wel dat het dan te zwaar wordt. Ik vind hem nu al redelijk dik en zwaar. Maar je zou het gewoon kunnen proberen. Als het niks is kan je altijd nog uithalen! Succes.

 • Reageer Sarah 17 november 2016 at 15:53

  Leukleukleuk!!!!
  Dank je wel voor het uitzoeken en delen van het patroon!!

 • Reageer Gonny 17 november 2016 at 07:49

  Heel erg leuk, en super bedankt voor het delen!

 • Reageer Sisier 15 november 2016 at 11:03

  Wat leuk zeg! Ik ben benieuwd hoe het is als je het gaat wassen, gaat hij dan niet enorm pluizen?

  • Reageer Creachick 20 november 2016 at 17:00

   Al 2x gewassen, ziet er nog precies hetzelfde uit! Gewoon gewassen op een lang programma, met de rest van de donkere was mee, op 40 graden! Gaat prima!

 • Reageer Carolien van Koll 13 november 2016 at 23:47

  Prachtige jurk,die wil ik wel gaan proberen
  Wat bedoel je met de afkorting vb
  Groetjes Carolien

  • Reageer Creachick 15 november 2016 at 08:44

   Dank je. Ik bedoel daarmee voorbeeld.

 • Reageer Marijke 12 november 2016 at 11:54

  Super mooi weer!! Je naam ‘creachick’ is meer dan toepasselijk! Duizendpoot!

  Groetjes Marijke

 • Reageer Sylvia 11 november 2016 at 20:37

  Wat tof, staat je heel goed! 😀

 • Reageer Haken voor kerst – Cathy Crochet 7 november 2016 at 10:38

  […] Zoals ik in mijn vorige blog alreeds gepost had ben ik bezig met de kerstman CAL van PeggySew (deze week deel 3) en daarnaast ben ik ook bezig met de Sweet Snowman, eigenlijk was ik daarmee bezig, want hij is sinds gisteren klaar🙂 En natuurlijk ben ik ook nog bezig met het jurkje van CreaChick! […]

 • Reageer Herma 6 november 2016 at 15:29

  Hej
  Even een vraag zodat ik het hopelijk goed begrijp, maar de toeren 23 t/m 42 meerder je dus elke toer met in totaal 2 halve stokjes?

 • Reageer Willy 5 november 2016 at 19:48

  Sorry, ik bedoel natuurlijk halve stokjes haha

 • Reageer Willy 5 november 2016 at 19:36

  Wat een leuk patroon! Nu vraag ik me het volgende af, moet je elke ronde je halve vasten tellen en daar een markeerder plaatsen, of is een ronde af als je boven je begindraadje bent ( als je snapt wat ik bedoel)

  • Reageer Creachick 15 november 2016 at 08:52

   Nee gewoon ongeveer is goed genoeg. Als ze maar aan de zijkanten van je lichaam komen te zitten, zodat je niet ineens een bult op je billen of rug krijgt 😉

 • Reageer Tineke Porre 3 november 2016 at 21:19

  Weer een heel leuk patroon, super hoe je dat toch steeds weer doet xx

 • Reageer Verie 3 november 2016 at 17:35

  Wat een leuk jurkje en dat zelf gemaakt, ik ben dol op deze jurkjes en ga het eens proberen of het lukt om te haken. Bedankt voor het delen van het patroon, het staat je echt heel mooi en goed.

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  • Reageer Creachick 15 november 2016 at 08:54

   Jaaa ik ben dus ook gek op deze jurkjes. Staan ALTIJD leuk! Dank je wel. Succes alvast met haken. Moet vast lukken, want deze is echt redelijk simpel om te haken!

 • Reageer Lieke 2 november 2016 at 22:33

  Ik probeerde te doneren maar dan moet ik een email adres hebben.. of doe ik iets verkeerd??

  • Reageer Creachick 2 november 2016 at 23:02

   Wat super lief. Je moet het doneren met paypal. Heb je dat?

 • Reageer Herma 2 november 2016 at 22:16

  Oh wat prachtig!!
  Ik ga ook deze weer zeker proberen te maken.

 • Reageer m(i)e 2 november 2016 at 20:58

  ongelooflijk knap!!!!!

 • Reageer Suzanne 2 november 2016 at 19:48

  Hij is weer geweldig!!! Staat zeker weer op mijn lijstje om te maken ???

 • Reageer Tessa 2 november 2016 at 18:20

  Cool! Morgen gelijk naar de Wibra!!! Hoe lang heb je er over gedaan?

  • Reageer Creachick 2 november 2016 at 20:20

   Ik ben vorige week maandag begonnen, maar heb hem eigenlijk sinds vrijdag laten liggen. Vandaag heb ik de mouwen gemaakt.

 • Reageer Ellen van Ravenzwaaij 2 november 2016 at 18:18

  Wat een super mooie jurk! Die wil ik ook gaan maken. Mag ik vragen welke maat dit is?

  • Reageer Creachick 2 november 2016 at 20:20

   Dank je. Staat in de blog. Maat M.

   • Reageer Ellen 3 november 2016 at 21:34

    Mijn excuus, daar had ik over heen gelezen. Als ik maat S wil maken, moet ik dan minder lossen opzetten? Of een kleinere haaknaald gebruiken?

    • Reageer Creachick 15 november 2016 at 08:53

     Dat weet ik niet. Ligt aan hoe strak je haakt, hoe dik je garen zijn, hoeveel je nodig hebt voor je omtrek. Ik zou gewoon even een jurkje pakken dat goed zit en hem daar op leggen. Of tussendoor vaak aantrekken en kijken hoe het zit.

 • Reageer Céline 2 november 2016 at 18:11

  halo !
  ik wou even vragen hoeveel rijen je meerderd of minders van je kerstjurkje ?

 • Reageer Corry Osseweijer 2 november 2016 at 17:33

  Leuk ga de kerstjurk zeker maken! Bedankt Groetjes Corry

 • Reageer Debbie 2 november 2016 at 16:40

  Ooooo weer zn leuke. Die ga ik ook maken….super zeg weer van je. Het lijkt wel of je tovert. Dank je wel daarvoor. Je maakt leuke patronen. Gr debbie

 • Reageer Anja.koring 2 november 2016 at 16:16

  Super bezig

 • Laat een reactie achter