kinderkleren haken

Herfst kinderjasje haken

Het begint weer wat frisser te worden. Yay! Ik hou van dit seizoen. En ik heb ook meteen weer zin om van alles te maken. Mijn meiden konden wel een nieuwe jasje gebruiken voor buiten (herfst-jasje), dus ik besloot er gisteren eentje te ontwerpen en maken. Niet veel werk, je hebt hem zo af, maar met een heel leuk resultaat. En een heel blij meisje. Je kan het als jasje gebruiken (voor de herfst, voor de winter is ie te koud) en als dik wintervest. Het patroon lees je hier:

For English, click here!

Wat heb je nodig?

 • 3 bollen Julia wol van de Zeeman (ik had kleur roze)
 • haaknaald 4
 • schaar
 • stopnaald
 • naald en draad
 • 1 knoop

Achterpand + voorpanden

Zet 70 + 3 l op (dit is voor maat 104. Als je het groter wil hebben, meet het dan even op met een vest/jasje dat goed zit. Het wordt een wat wijder model, dus houd daar rekening mee. Zorg dat het deelbaar is door 2 en eindig met + 3 extra l). We beginnen onderaan met haken.

Rij 1: st. *sla 1 steek over, 2 st in zelfde steek*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Haak 3 l, keer je werk om.
Rij 2: *2 st in ruimte na de 2 st (en voor de volgende 2 st) van de vorige rij*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Eindig met een st in laatste st. Haak 3 l, keer je werk om.
Rij 3 t/m 19: Herhaal rij 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st) en 2 om en om.
Rij 20: Zoals rij 2, maar haak eerste en laatste 2 steken samen. Haak 3 l, keer je werk om.

herfstjas-haken-1

Rij 21: Haak eerste 2 steken samen. *Haak 2 st in ruimte na de 2 st (en voor de volgende 2 st) van de vorige rij*. Herhaal 7 x. Haak 3 l en keer je werk om.
Rij 22 t/m 24: Herhaal rij 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st) en 2, maar haak eerste en laatste 2 steken samen.
Rij 25 t/m 28: Herhaal rij 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st) en 2, maar haak alleen aan de buitenkant van het vest de eerste 2 steken samen.
Rij 29: Herhaal rij 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st). Hecht af.

Hecht de draad aan aan de andere kant van het jasje. Herhaal daar rij 21 t/m 29 nog een keer, alleen dan in spiegelbeeld.

Hecht de draad aan in het midden, 4 steken verder dan het voorpand. We gaan het achterpand nu haken.
Rij 21: Haak zoals rij 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st), maar stop ook 4 steken voor het volgende voorpand. Haak 3 l keer je werk om.
Rij 22 t/m 24: Herhaal rij 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st)en 2, maar haak eerste en laatste 2 steken samen.
Rij 25 t/m 29: Herhaal rij 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st) en 2. Hecht af.

herfstjas-haken-2

Naai de voorpanden aan de bovenkant vast aan het achterpand. Hecht de draad aan rechtonderin aan het jasje. Haak een rij v om het hele werk heen. 2 v per omhoogstaand stokje. Doe er 3 op de hoeken. Hecht af. Naai een knoop aan op rij 18 aan de linkerkant.

herfstjas-haken-3

Mouwen:

Zet 18 l op. Eindig met een hv tot ring.
Toer 1: 3 l. Sla 1 steek over. *2 st in zelfde steek, sla 1 steek over*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Eindig met 1 st in laatste st. Voeg het samen met de eerste 3 l met een hv in de 3e l van de eerste 3 l.
Toer 2: 3 l. *2 st in ruimte na de 2 st (en voor de volgende 2 st) van de vorige rij*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Eindig met een hv in de 3e l van de eerste 3 l.
Toer 3 t/m 7: Herhaal toer 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st) en toer 2 om en om.
Toer 8: 2 st na 1e st van toer 7. *2 st na de volgende 2 st van toer 7*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Eindig met een hv in de 3e l van de eerste 3 l.
Toer 9: Herhaal toer 2. Eindig met 2 st na de laatste 2 st van toer 8 en met 1 st in de 1e l van deze toer. Eindig met een hv in de 3e l van de eerste 3 l.
Toer 10: Herhaal toer 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st). Eindig alleen met 2 extra st waar de eerste 2 st ook zitten van deze toer.
Toer 11 t/m 21: Herhaal toer 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st) en toer 2 om en om.
Toer 22: 3 l. *2 st in ruimte na de 2 st (en voor de volgende 2 st) van de vorige rij* Herhaal het gedeelte tussen de ** 7x. Haak dan 3 l en keer je werk om.
Toer 23 t/m 27: Herhaal toer 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st) en toer 2 om en om, alleen haak de eerste en de laatste 2 steken samen.

Hecht af. Haak nog een mouw. Naai de mouwen aan het jasje.

mouwen-haken

En dat was dat. Klaar is het herfstjasje. En zo ziet het eruit:

herfstjas-haken-4

herfstjas-haken-5

Lief he? En zo staat het aan:

14355698_435772019926360_7111322301333398073_n

Je kan het nog aankleden met zakjes, een bloem of eventueel een capuchon. Mijn meid wilde dat niet en vond hem zo al helemaal geweldig.

Veel succes met haken! Maar dat gaat vast goed komen. Deze haakt zo makkelijk weg dat je hem in één dagje af kan hebben! Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, kijk eerst even of je antwoord er bij de veel gestelde vragen tussen staat. Ook kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk

19 Reacties

 • Reageer Annemiek 18 maart 2017 at 11:12

  18 losse bij de mouwen om te beginnen is dat wel goed. Is toch maar een kleine cirkel voor maat 104?

 • Reageer Agnita 25 januari 2017 at 23:59

  Voor welke maat is het patroon van het roze jasje?

 • Reageer Selina 18 januari 2017 at 14:01

  Wat een ontzettend leuk vestje! Ik ben voor mijn dochter een variant met dikker garen en haaknaald 5 aan het haken om met 82 opzetsteken op maat 134 uit te komen.
  Alleen nu loop ik vast bij de armgaten.. Heb het inmiddels 5 keer uitgehaald.

  Moet je de eerste ruimte overslaan waar de drie lossen aan vast zitten en dan de eerste 2 steken samen haken in de ruimte die na de volgende 2 stokjes komen?

  Groetjes Selina

  • Reageer Marietje 26 januari 2017 at 10:50

   Ik snap rij 20 helemaal niet. Hoe minder ik daar precies in het begin en aan het eind? Moet ik geen 3 lossen haken maar de 2 steken eerste samen haken is een vaste en dan pas op stokjes overgaan? Of moet ik de 2 steken ophalen en dan 1 stokje er van maken?

   Thanks!!

 • Reageer M. Oosterhof 12 januari 2017 at 16:38

  Wat ik. Niet begrijp je zet 70 + 31 steken op dus totaal 101 hoe Haak je dat dan

  • Reageer Creachick 12 januari 2017 at 16:41

   Er staat, 70 + 3. Dus je zet 73 steken op en de eerste 3 sla je weer over. Dat is je eerste stokje

   • Reageer M. Oosterhof 13 januari 2017 at 07:17

    Bedankt voor je reactie

 • Reageer Yootah 4 januari 2017 at 21:32

  Kun je mij advies geven als ik maatje 80 wil maken, het voor en achterpand kan ik denk ik wel meten misschieb, maar hoe moet het dan met de mouwen? Zit hier een handig foefje voor in?
  Je maakt erg leuke dingen trouwens 🙂

  • Reageer Creachick 12 januari 2017 at 16:41

   Even op een vestje leggen dat goed zit. Dan zie je precies hoeveel steken je nodig hebt. Dat is de beste truc die ik je geven.

 • Reageer Anneke Zoon 4 januari 2017 at 20:19

  Ik ben met het jurkje in de wavelsteek bezig maar het lijkt bij mij niet zoals op het filmpje. Volgens mij komt dit omdat ik het rond haak en het filmpje is een lapje. Hoe moet ik dit nu doen? Heb nu gewoon 2 dezelfde toeren gedaan en daarna het tegenovergestelde (snap je het nog?) maar ziet er dus anders uit.

  • Reageer Creachick 12 januari 2017 at 16:43

   Met de wafelsteek kan je niet in dezelfde richting doorhaken. Dan wordt het patroon inderdaad anders. Elke rij dus even afsluiten met een Hv en je werk keren.

 • Reageer Marleen Vromans 26 september 2016 at 17:21

  Wat een ontzettend leuke dingen maak je toch! Erg inspirerend, complimenten.
  Ik ben ook begonnen met het haken van het herfstjasje in maatje 104 voor mijn twee meisjes. Ik denk alleen dat ik heel strak haak, want ik kom uit op babyformaat. Ik heb heel het pand opnieuw gehaakt met 20 lossen extra, maar helaas weer veel te strak. Zou je voor mij de breedte en de lengte van het vestjasje willen opmeten? Bedankt alvast, dan kan ik weer aan de slag. Het resultaat zal ik showen! Groeten Marleen

  • Reageer Creachick 2 oktober 2016 at 10:39

   Dank je wel. Ja, dat zou kunnen. Iedereen haakt anders. Ik zal het binnenkort eens even opmeten en dan laat ik het weten. Ik zou als ik jou was gewoon een vestje/jasje van je kind pakken dat goed zit. Lossen opzetten en dan even dubbelgevouwen (als een vest dat dichtzit) neerleggen om te kijken of het dan even breed is als het jasje/vest is. Dan weet je zeker dat je goed uitkomt. Zo doe ik het ook altijd.

   • Reageer Marleen Vromans 3 oktober 2016 at 21:34

    Bedankt voor je reactie! Heb een grotere haaknaald gepakt en ben nu een heel eind goed op weg.

  • Reageer Eliana 13 oktober 2016 at 16:11

   Ik heb precies het zelfde Marleen! Dochterlief past er absoluut niet in 🙂 Heb jij nu 70 of 90 lossen gedaan met een grotere naald?

   Groetjes Eliana

 • Reageer Desiree 25 september 2016 at 19:39

  Super leuk! Ben aan de slag gegaan voor mijn meisje maat 116/122 maar helaas ik kom er niet uit..heb meer lossen op gezet. Maar vervolgens klopt de beschrijving voor en achterpand natuurlijk niet meer en dat krijg ik niet passend. Iemand een slimme truc?

 • Reageer Linda 20 september 2016 at 13:55

  Ik denk dat het allemaal wel duidelijk is en ik hier iets mee kan!!
  Maar om het te vergroten naar bijv. 116-122 is het wel makkelijk als ik even weet hoeveel centimeters jou vestje meet op mt 104. Dus zeg maar de breedte van oksel tot oksel en de lengte van schoudernaad tot onderaan. Zou je dat er nog bij kunnen zetten??? Dan weten de mensen die gewoon deze maat aanhouden ook meteen of ze een beetje goed zitten met hoe strak of los ze haken, naalddikte, andere wolkeuze etc.
  Bedankt alvast!!!

 • Reageer Natasja 20 september 2016 at 12:45

  Ik kan niet zo goed patroon veranderen. Wat moet je aanhouden voor maat 110?
  Kun je me dat uitleggen?

 • Reageer Nicetobeout 20 september 2016 at 10:46

  Knap gemaakt weer, nog even en je hebt een bymaris kledinglijn! 🙂 Wou dat ik het geduld had te haken, ik heb meerdere pogingen gedaan om te beginnen het te leren, maar ben er helaas niet voor gemaakt.

 • Laat een reactie achter