Cupcakes / taarten

Chocolade cupcakes met bananenfrosting

De zomervakantie komt er bijna aan. En om de juffen van Emily te bedanken voor een leuk schooljaar, besloten we een klein cadeautje te geven (leuke kop met thee), met daarbij een zelf gemaakte cupcake. Een chocolade cupcake met bananenfrosting. Dat wilden we gaan maken. En wat zijn ze LEKKER geworden. De juffen hebben hem al gehad en vonden de cakejes ook heerlijk! En, omdat we deze echt wilden delen, krijg je hier het recept ervan:

Wat heb je nodig?

Voor de cakejes (12 stuks):

 • 125 gr roomboter
 • 125 gr kristalsuiker
 • 125 gr bloem
 • 2 gr bakpoeder
 • 2 (grote) eieren
 • 2 eetlepels melk
 • 4 eetlepels cacaopoeder
 • Cakevormpjes
 • Cakeblik

Voor de frosting:

 • 45 gr bloem
 • 240 ml melk
 • 200 gr roomboter
 • 200 gr poedersuiker
 • 5 ml vanille extract
 • 1 grote banaan
 • 1 tl limoensap

Hoe maak je het?

 1. Begin met het maken van de cakejes. Laat alles op kamertemperatuur komen (ook de producten voor de frosting). Zet een cupcake blik klaar met vormpjes erin.
 2. Snij de boter in kleine blokjes. Meng met een mixer.
 3. Gooi langzaam beetje voor beetje de suiker erbij. Meng nog even goed door tot een luchtige massa.
 4. Voeg nu één voor één de eieren eraan toe. Meng weer even door met de mixer.
 5. Gooi langzaam beetje voor beetje de bloem met bakpoeder erbij. Meng weer even door tot een gladde massa.
 6. Voeg de eetlepels cacao erbij en meng nog even door tot een egale massa. Verwarm de oven voor op 170 graden en vul de vormpjes met twee eetlepels (of met een ijsschep) voor 2/3. Bak ze in 20 minuten gaar. Haal ze uit de oven en laat ze staan tot ze volledig afgekoeld zijn.

Terwijl de cakejes in de oven staan, gaan we beginnen met de frosting. De eerste stap moet een uur afkoelen, dus begin meteen, anders moet je daarna heel lang wachten voordat je ze kan afmaken.

 1. Doe de bloem met de melk in een steelpannetje. Roer even door met een garde, tot het mooi egaal is. Zet het dan pas op het vuur. Wacht even tot het kookt, minder daarna snel je vuur tot een lage stand. Blijf roeren, totdat het een stevige dikke massa is en je garde bijna rechtop blijft staan erin.
 2. Haal het van het vuur, schep het in een kom. Dek af met vershoudfolie en laat het een uur afkoelen op het aanrecht tot kamertemperatuur.
 3. Klop in de tussentijd de op kamertemperatuur gekomen boter met een handmixer tot een luchtige massa (Let op: Dit kan wel 10 minuten duren voordat je dit effect hebt bereikt). Voeg aan het einde de poedersuiker erbij en klop nog even goed door.
 4. Als alles goed gemengd is, en goed op kamertemperatuur is, kan je de twee kommen mengen (let op: doe dit niet eerder, want dan gaat het schiften). Roer dus de bakmeel met melk door de botercrème. Mix het nog 5 minuten door tot een egale massa.
 5. Prak met een vork de banaan plat. Roer deze door de mix heen en mix nog even een minuut door.
 6. Dek de frosting af met vershoudfolie en zet 15 minuten in de koelkast. Vul daarna een spuitzak hiermee en versier de cakejes met de frosting. Versier eventueel nog naar wens met chocoladeballetjes/vlokken of iets anders. Wat je wil.

chocolade-cupcakes

Eet smakelijk! Bij mij waren de cakejes net wat minder mooi geworden, omdat mijn siliconen vormpjes besloten niet meer mee te werken, maar dat mocht alsnog de smaak niet bederven. Zeker maken dus! Ze zijn heerlijk en ook niet zo heel machtig.

PS. Je houdt trouwens, als het goed is, nog wel wat frosting over. Dit kan je gewoon een paar maanden bewaren in de vriezer. Lekker invriezen dus. Kan je als je volgende keer cakejes maakt ze zo weer versieren hiermee. Laat het dan wel eerst ontdooien en op kamertemperatuur komen.

 

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Malika 13 juli 2016 at 19:18

  Wat een leuk idee en wat zien ze er lekke uit!

 • Reageer Kimberley 12 juli 2016 at 09:27

  Wat lekker dat je de frosting ook zelf maakt! Ik was al een tijdje op zoek naar een goed frosting recept, dus deze bewaar ik even. De cupcakejes zien er heerlijk uit!

 • Laat een reactie achter