Accessoires haken

Call the midwife deken

Ik vind het heerlijk om te haken. En vooral wat lastige projecten die ik helemaal zelf bedenk vind ik onwijs leuk. Zeker als het ook lukt en ik helemaal happy ben met het resultaat. Maar soms is het ook gewoon heerlijk om wat te haken te hebben, zonder dat je hoeft te passen (of überhaupt echt hoeft na te denken). En aangezien ik al een lange tijd niet zo’n project meer had gehad, besloot ik weer eens aan zoiets te beginnen. Met een deken. Heerlijk! Ik kocht wol bij de Zeeman en ging aan de slag. En heb ook een patroon voor jullie ervan, want ik ben inmiddels alweer klaar!

Wat heb je nodig?

 • 3 bollen mintgroene garen (of een andere kleur naar keuze)
 • 3 bollen witte garen (of een andere kleur naar keuze)
 • 3 bollen lichtgrijze garen (of een andere kleur naar keuze)
 • 1 bol donkergrijze garen (of een andere kleur naar keuze)
 • stopnaald
 • schaar
 • haaknaald 4

Welke steken met je kennen?

l = losse
st = stokje
hv = halve vaste
v = vaste

Hoe haak je de Call the midwife pattern?

Mooie naam trouwens ook. Call the Midwife. Eerst snapte ik echt niet waarom dit zo genoemd werd. Hoe kom je erop je steek zo te noemen? Nieuwsgierig als ik ben heb ik wat gegoogled en toen kwam ik er dus achter dat het een Britse televisieserie is. En in deze serie gebruiken ze bij de pasgeboren baby’tjes altijd prachtige dekens. Die mensen na zijn gaan maken. En dat patroon heb ik ook gebruikt. Dat patroon heet dus “Call the Midwife” patroon. Vernoemd naar de serie. Logisch.

Maar goed, tijd voor de uitleg. Om dit patroon te gebruiken moet je zorgen dat het deelbaar blijft door 16 (het patroon zelf is precies 15, maar met randje tussen elk patroon is het 16). Zet dus een aantal lossen op. Haak zolang als je de deken hebben wil, als het maar deelbaar blijft door 16 + 3 extra l (dit wordt je eerste stokje + 1 extra l). Ik deed zelf 13 x 16 l. Meet even of je deze breedte goed vindt. Meerder of minder anders met 16.

In het filmpje hierboven laat ik zien hoe je deze steek voor de deken haakt. Hieronder de uitgeschreven versie en de rest van het patroon.

Hoe haak je dan deze deken?

Als je hebt bepaald hoeveel lossen je moet hebben kan je aan de slag.

Toer 1: sla 6 l over, 1 st in 7e l, *1l, sla 1 l over, 1 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 2: De 3 l van de vorige toer zijn steeds je eerste stokje. Haak nog 14 st (in totaal 15). 1 st in de lboog van de vorige toer, 1 in het st van de vorige toer. * Haak 1 l, sla 1 steek over. 15 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 3: 5 st op elke onderliggende st, 3 l, sla 3 st over, 6 st op elke onderliggende st, 1 l, sla 1 st over. *6 st op elke onderliggende st, 3 l, sla 3 st over, 6 st op elke onderliggende st, 1 l, sla 1 st over*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Haak bij het einde alleen de 1 l en 1 st overslaan niet. Eindig hier met 3 l en keer je werk om.
Toer 4: 3 st op elke onderliggende st, 3 l, sla de laatste 2 st van de vorige toer over en maak een v in de 3lboog van de vorige toer, 3 l, sla 2 st van de vorige toer over en haak 4 st op elkeonderliggende st, 1 l, sla 1 st over. *4 st op elke onderliggende st, 3 l, sla de laatste 2 st van de vorige toer over en maak een v in de 3lboog van de vorige toer, 3 l, sla 2 st van de vorige toer over en haak 4 st op elkeonderliggende st, 1 l, sla 1 st over*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Haak bij het einde alleen de 1 l en 1 st overslaan niet. Eindig hier met 3 l en keer je werk om.
Toer 5: 3 st op elke onderliggende st, 2 st in de eerste 3lboog, 3 l, 2 st in de volgende 3lboog, 4 st op elke onderliggende st, 1 l, sla 1 st over. *4 st op elke onderliggende st, 2 st in de eerste 3lboog, 3 l, 2 st in de volgende 3lboog, 4 st op elke onderliggende st, 1 l, sla 1 st over.*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Haak bij het einde alleen de 1 l en 1 st overslaan niet. Eindig hier met 3 l en keer je werk om.
Toer 6: 5 st, 3 st in de 3lboog, 6 st, 1 l, sla 1 st over. *6 st, 3 st in de 3lboog, 6 st, 1 l, sla 1 st over*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Haak bij het einde alleen de 1 l en 1 st overslaan niet. Eindig hier met 4 l en keer je werk om.
Toer 7: sla 1 st over, 1 st, *1l, sla 1 st over, 1 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Wissel van kleur voor het streepje tussen de rijen in.
Toer 8: *haak een v op elk st en in elke 1l boog*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Wissel weer van kleur.

call-the-midwife-blanket-2

Herhaal toer 1 t/m 8 de hele deken lang. Doe alleen toer 8 niet als je helemaal aan het einde bent aangekomen. Ik begon deze deken trouwens met mintgroen, dan wit en daarna lichtgrijs. De randen ertussen (dus toer 8) deed ik met donkergrijs. In totaal kwamen er van wit en grijs 6 rijen en van mintgroen 7 rijen. Werk als je klaar bent alle draden weg en ga dan de rand haken.

call-the-midwife-blanket-3

Voor de rand hecht je de donkergrijze draad aan waar je was gestopt en haak je 2 rijen helemaal rondom de deken van alleen maar v, met op de hoek 3 v. Hecht af en werk ook deze draad weg.

call-the-midwife-blanket-4

Klaar is je deken! Het patroon haakt HEERLIJK weg. Echt, je hebt de deken zo klaar. Lekker haken dus. Heel veel succes en ik ben heel benieuwd naar een foto van jouw deken als hij gelukt is.

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk

30 Reacties

 • Reageer Marieke 24 maart 2017 at 15:46

  Hoi Maris,

  Dank je wel voor dit mooie patroon. Ik ben er net aan begonnen voor een babydeken voor mijn zus die nu zwanger is van haar eerste. Zij is net als ik fan van de serie Call the midwife dus deze deken zal vast goed in de smaak vallen.

 • Reageer 25 februari: “Call the midwife”-blanket. | De waarde van de dag 25 februari 2017 at 19:01

  […] “Roep de vroedvrouw”-dekentje. Had ik gevonden op internet. Ben je benieuwd wat dat is? Klik hier >>> voor de website met de uitleg en […]

 • Reageer Kate 16 februari 2017 at 20:12

  Jouw blog deze week net ontdekt… Prachtig!!! Ik ben ook dol op haken en nu haken we met een aantal vriendinnen dekentjes voor het goede doel. Jouw duidelijke patroontje helpt me met het 1e dekentje heel erg vooruit :). Hoe groot was dit deken op de foto aub? Want wij haken babydekentjes… Ik wil maar gewoon inschatten hoeveel ik moet, want we hebben niet zoveel tijd. Bedankt!!!

 • Reageer Quirine 20 december 2016 at 15:15

  Ik heb een proeflapje gemaakt, call the midwife deken
  32 l + 3 extra l
  Mijn vraag is met welke zeeman garen heb jij gehaakt ?
  Ik met Royal garen.
  Bij jou is veel straker gehaakt,bij mij niet
  Wat doe ik anders ?

  • Reageer Creachick 12 januari 2017 at 16:55

   Ja ik haak ook met Royal. Zou kunnen dan jij losser haakt dan ik. Maakt op zich niet uit toch? Anders een haaknaaldje kleiner nemen als je dat niet mooi vindt.

 • Reageer Petra 20 november 2016 at 15:34

  Hallo
  Wat bedoel je in het patroon met dit tekentje * ?
  Gr

  • Reageer Creachick 20 november 2016 at 16:55

   Staat er altijd achter. Herhaal het gedeelte tussen de sterretjes staat er dan. Daarvoor gebruik ik het.

   • Reageer Petra 27 november 2016 at 20:52

    Oké dankje

 • Reageer Sophie 11 november 2016 at 18:21

  Heel tof dit! Mijn eerste rij van 8 toeren (bij mij donkerblauw) is af… maar… hoe maak je dat donker grijs zo als hier op de foto? dat het tussen de kleuren in zit… moet je in toer 8 dan elke losse in donker grijs doen? of na toer 8 met donker grijs gewoon vaste haken?
  Alvast bedankt want ik wil heeeeeel graag verder doen!

  • Reageer Creachick 15 november 2016 at 08:49

   Volgens mij had ik jou al antwoord gegeven op de Facebook hulpgroep toch?

 • Reageer Bianca 1 september 2016 at 14:08

  Wat een leuke deken en leuk en handig dat je er een video bij gemaakt hebt! Bedankt voor het delen!

  • Reageer monica 23 oktober 2016 at 13:56

   Hallo ik heb vierkantjes gemaakt van die deken Hoe zet ik ze aan elkaar wil een spel maken Dank je wel groetjes mijn postvak doet het niet mag via facebook

 • Reageer Iris 27 juli 2016 at 21:39

  Wat een mooie deken! Ik wil hem ook gaan haken, maar wil voor de hoeveelheid garen die ik moet kopen graag weten hoe groot jouw deken is, zodat ik het kan omrekenen naar de door mij gewenste grootte.

  • Reageer Creachick 30 juli 2016 at 11:33

   Het is de grootte van een eenpersoonsdeken. Succes

 • Reageer Trijnie 6 juli 2016 at 11:51

  Bedankt voor de uitleg van het patroon voor de mooie deken.
  Leuk om te haken. De groene kleur is bij mij rose. Ik moet alleen nog het lichtgrijse Royal garen van de Zeeman zien te krijgen. Op de website staat ie niet meer.

 • Reageer Herma 29 juni 2016 at 18:07

  Zow leuk! Ben hem ook aant maken in vergelijkbare kleurtjes in een baby formaatje, helemaal aangestoken door je mooie deken!

  • Reageer Creachick 29 juni 2016 at 18:23

   Ahh leuk om te horen! En ja, voor een babydeken is dit echt zo mooi! Succes met haken!

 • Reageer Lots 29 juni 2016 at 16:25

  Hoi!
  is deze gehaakt met de acryl van de zeeman? Dan kan ik even uitrekenen hoeveel wol ik van een ander ‘merk’ nodig heb!
  Alvast bedankt!
  Groetjess

 • Reageer Marije 29 juni 2016 at 10:28

  Hey, ik was al een eind op weg maar met wissel van kleur ging het fout. Kwam ik op de tweede rij met een gat te zitten door de 3 lossen. Wat bedoel je met op het einde 1l en 1 sr overslaan? ? Gewoon stokjes haken? Want dat heb ik niet opgevolgd .
  Groetjes marije

  • Reageer Creachick 29 juni 2016 at 18:28

   Ja stokjes haken, maar steeds 1 steekje overslaan dmv 1 losse. Dan krijg je dat leuke patroontje om de vakjes heen.

 • Reageer Linda 28 juni 2016 at 11:43

  Hoi Maris, wat een leuke deken weer! Mn wol is inmiddels binnen. Dus ik kan beginnen. Maar zie ik het goed dat je eerst 1 toer stokjes hebt gedaan en daarna pas met het patroon bent begonnen???
  Groetjes Linda

  • Reageer Creachick 28 juni 2016 at 11:48

   Dank je wel. Ja. Scherp ben je. Klopt. Maar ik vond het achteraf toch niet zo mooi. Vandaar dat ik dat uit het patroon heb gelaten. Kunnen jullie het wel in 1x goed doen 🙂 Succes met je deken!

 • Reageer Marijke 25 juni 2016 at 21:12

  Hoi Maris,een vraagje ..
  Ik had eerst 14×16 opgezet en ik kwam op het einde van rij 2 niet uit.
  Nu begon ik opnieuw met 16×16 en weer kom ik niet uit op het eind van rij 2..
  Als nochtans als ik tel zit ik telkens met 15 stokjes en 1 losse..15 stokjes en 1 losse..
  Wat doe ik fout?
  Grts,Marijke

  • Reageer Creachick 25 juni 2016 at 21:24

   hm wat gek. Als het goed is moet het uitkomen zo. Ik heb het ook op deze manier gedaan. Heb je het filmpje ook bekeken? Misschien dat je dan ziet of je iets anders doet? Hoeveel steken hou je over aan het einde?

   • Reageer Mirella 28 juni 2016 at 20:51

    Ik heb precies hetzelfde. Telkens kom ik ook niet uit met de laatste 15. Kom op 11 stokjes..:-(

   • Reageer Mirella 28 juni 2016 at 21:05

    Dind..dong..ik had opeens een helder moment. Was de +3 opzetlossen vergeten. Niks aan de hand dus. We gaan weer vrolijk verder! Dank je Maris..altijd leuke patronen! 🙂

    • Reageer Creachick 29 juni 2016 at 18:29

     Haha dat is niet handig. Fijn dat je nu verder kan 😀

 • Reageer Maai 25 juni 2016 at 13:33

  Wouw, echt heel mooi is hij. Mooie kleuren ook. Goed gedaan weer. Wie weet maak ik hem nog eens 😉

 • Reageer m(i)e 25 juni 2016 at 11:32

  da’s een heel mooike! Bedankt voor het patroon!

 • Laat een reactie achter