kinderkleren haken

Boho vest haken

Van de week kwam mijn dochter uit school met een vriendinnetje. Haar vriendinnetje had een boho vestje aan. Stond heel leuk. Mijn dochter zei tegen mij: “Mam? Zoiets kan jij toch wel haken? Wil je dat voor mij maken?”. Yes. Natuurlijk! Graag zelfs. Dus gisteren hebben we samen wol uitgekozen en ben ik samen met haar het vestje gaan ontwerpen. Een paar uurtjes haken en klaar was het vestje al. En het is zo leuk geworden, dat ik ook een patroon ervan deel.

Wat heb je nodig?

 • 2 bollen katoengaren (ik gebruikte Coton crèmekleur van Zeeman. Je redt het NET niet met één bol, tenzij je minder franjes doet. Anders dus 2 bollen halen)
 • Haaknaald 3
 • Stopnaald

Welke steken moet je kennen?

l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
st = stokje

Wat haak je het?

We haken het achterpand en voorpand uit één stuk. Mijn dochter heeft maat 110, dus ik heb hem in deze maat gehaakt. Mocht je het groter of kleiner willen hebben, meer of minder dan met 3 steken. Pak even een vestje erbij van je dochter dat goed zit en meet het achterpand op met de lossen. Doe daar aan de zijkanten nog een klein stukje bij (niet het hele vest, want het wordt een hesje, geen vest dat dicht gaat). Zorg ook dat dat deelbaar blijft door 3.

Het begin

Ik zette voor maat 110, 79 l (deelbaar door 3 + 1) op. We beginnen onderaan het vest.

Toer 1: 78 v. Haak 3l en keer je werk om.
Toer 2: 2 st *1 l, sla 1 steek over, 3 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 3: Haak allemaal st. 3 st op de st van de vorige toer, 1 st in de lossenboog. Herhaal tot einde van de rij. Eindig met 4 l en keer je werk om.
Toer 4: 1 st overslaan, 1 st, *1 l, 1 st overslaan, 1 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 5: Haak allemaal st. 1 st op de st van de vorige toer, 1 st in de lossenboog. Herhaal tot einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 6: Herhaal toer 5 nog een keer. Eindig dit keer met 4 l en keer je werk om.
Toer 7: 1 st overslaan, v, *5 l, 3 st overslaan, v*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 8: 3 l, v in 4 lossenboog. *3 l, v in 5 lossenboog*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 3 l en haak een v in de 3e l van de eerste 4 l van toer 7. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 9: Haak allemaal st. Begin met 2 st. Haak er 3 in de 3 lossenboog, 1 st bovenop de v van de vorige toer. Eindig met 1 st in de laatste lossenboog en 1 st op het einde. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 10 t/m 14: Herhaal toer 2, 3, 4 en 5.

Voorpand

Ga gewoon verder waar je gebleven was, we gaan nu alleen niet meer de hele rij afhaken.

Toer 15: Haak 10 st. Haak 4 l en keer je werk om.
Toer 16: 1 st overslaan, v, 5 l, 3 st overslaan, v, 3 st overslaan, v. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 17: v in lossenboog, 3 l, v in 5 lossenboog, 3 l, v in 5 lossenboog, v op de 3e l van de eerste 4 l van de vorige toer. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 18: Haak 10 st. 3 st in de 3 lossenboog, 1 st op de v. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 19: 2 st, 1 l, 1 st overslaan, 3 st, 1 l, 1 st overslaan, 3 st. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 20: Haak 10 st. 3 st op de 3 st van de vorige toer, 1 st in de lossenboog. Haak 4 l en keer je werk om.
Toer 21: 1 st overslaan, st, *1 l, 1 st overslaan, st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 22: Haak 10 st. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 23: Haak 10 st. Haak 4 l en keer je werk om.
Toer 24:  1 st overslaan, st, *1 l, 1 st overslaan, st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Hecht af,  maar laat een lange draad over voor het aanhechten.

boho-vest-haken-1

Zo ziet het er nu uit. Haak nu aan de andere kant van het vest ook een voorpand. Hecht de draad dus aan helemaal aan de andere kant en haak de toeren 15 t/m 24 nog een keer.

Achterpand: 

Hecht de draad aan, 13 steken verder dan het voorpand. Dus 12 steken overslaan. Haak 3 l.
Toer 15: haak allemaal st op de st van de vorige toer. Stop ook 13 steken eerder (dus haak niet helemaal door tot je bij de andere kant van het voorpand bent. Eindig met 5 l en keer je werk om.
Toer 16: sla 3 st over, v, *5 l, sla 3 st over, v*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 17: v in 5 lossenboog, *3 l, v in 5 lossenboog*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 2 l en een v onderaan de laatste 5 lossenboog. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 18: Haak allemaal st. 2 st in de eerste lossenboog, *3 st in 5 lossenboog, 1 st op de v*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 2 st in de laatste boog. Haak nog een st op de 3e l van de eerste lossen van de vorige toer. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 19: 2 st *1 l, sla 1 steek over, 3 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 20: Haak allemaal st. 3 st op de st van de vorige toer, 1 st in de lossenboog. Herhaal tot einde van de rij. Eindig met 4 l en keer je werk om.
Toer 21: *1 st overslaan, 1 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 22: Haak allemaal st. 1 st op de st van de vorige toer, 1 st in de lossenboog. Herhaal tot einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 23: Herhaal toer 22 nog een keer. Eindig dit keer met 4 l en keer je werk om.
Toer 24: *1 st overslaan, 1 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Hecht af.

boho-vest-haken-2

Zo ziet het er nu uit. En weet je dat je vest al bijna klaar is? Het is echt zo gemaakt eigenlijk dit kindervestje. We gaan nu de voorpanden aan het achterpand naaien met de stopnaald. Op deze manier doe je dat:

boho-vest-haken-3

Voorpand gedeelte 1 naai je aan gedeelte 1 van het achterpand. En voorpand gedeelte 2 naai je aan het gedeelte 2 van het achterpand. Keer je vest hiervoor binnenstebuiten.

boho-vest-haken-4

En zo is het dan als je klaar bent. Nu gaan we nog afwerken. Hecht je draad onderin aan en ga twee rijen  v haken helemaal rondom. Doe 3 v op de hoeken van het vest. Hecht ook je draad aan in de armsgaten en haak daar 1 rij v. Werk alle draden weg.

Hang onderaan het vestje franjes. Bepaal zelf hoe lang je ze wil hebben. Ik deed drie draadjes per keer tegelijk en sloeg tussen de franjes steeds twee steken over.

boho-vest-haken-6

En klaar is het vest. Het is echt zo leuk geworden, vind ik zelf. Echt, je hebt dit vestje in een middagje gehaakt. Ik vond het bijna jammer dat het al zo snel klaar was. Misschien moet ik er ook maar eentje gaan haken voor mijzelf 😉

boho-vest-haken-6

Zo staat ie aan. Lief toch? Je kan het vest ook langer maken. Haak de rijen dan in dezelfde volgorde nog wat langer door. Mijn dochter wilde het vest niet langer hebben dan dit.

Hoe dan ook, succes met haken!! Laat je weer een foto zien als je hem ook heb gemaakt? Vind ik altijd heel leuk om te zien!

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, kijk eerst even of je antwoord er bij de veel gestelde vragen tussen staat.

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk

46 Reacties

 • Reageer Op de naald 5 - Glim.org 31 mei 2017 at 05:30

  […] Dit Boho vestje voor Calista schiet al aardig op. Het is alleen nog even afwachten of het wel gaat passen. Ik geloof dat ik toch wat strakker haak dan Maris, van wie het patroon afkomstig is. Ik haakte op een 3.0 mm naald met Blue Sky Alpaca Dyed Cotton in de kleur 634 Periwinkle. Het patroon is (gratis!) te vinden op Creachick.nl […]

 • Reageer Will 11 mei 2017 at 17:42

  Super gaaf patroon, bedankt!

  Maar….

  Ik ben al een aantal keer begonnen, maar de onderkant is stuk strakker dan alles wat er boven komt, het gaat lubberen, komt dit nog goed of uithalen?
  Toer 1 met een grotere haaknaald gedaan en 2 kleiner, wat is het advies?

 • Reageer Ada 10 mei 2017 at 13:12

  Super! Jij maalt zulke ontzettend mooie dingen! Bedank voor t delen ervan! Ik ga m maken voor mn kleindochters, leuk voor van de zomer!!

 • Reageer Henny Giesen 10 mei 2017 at 11:03

  Hallo, hoe kan ik een patroon uitprinten??

 • Reageer Anja 21 april 2017 at 17:04

  Vraagje, de laatste 3 lossen telt dat als he’t eerste stokjen van de nieuwe toer of steekan je na het keren onderin het 1e stokje? Ik kom niet symmetrisch uit, maar dat is toch niet zo erg denk ik. Beetje smokkelen mag Wel?

 • Reageer A.M Vergeer 8 februari 2017 at 12:34

  Is er inmiddels al een patroon van het BOHOvestje voor volwassenen?
  Zou dit dolgraag willen hebben. groetjes, Anita

 • Reageer Wanda Peters 2 november 2016 at 23:00

  English????

 • Reageer Petra wens 6 oktober 2016 at 12:29

  Hoi hoeveel lossen heb ik nodig voor maat 128? Vind hem zo super leuk ?

 • Reageer Ellen 29 september 2016 at 10:18

  Ik ben begonnen aan het schattige vestje voor onze dochter.
  Ik begrijp alleen toer acht niet.
  In toer 7 haak je de boogjes, maar ik begrijp niet hoe ik verder moet. Kan iemand het me uitleggen?

 • Reageer Simone 24 september 2016 at 17:39

  Mijn oog viel op dit fantastiche vestje. Ik wil hem gaan maken voor mijn dochter van bijna 5. Ik heb het garen in huis gehaald en ging meteen aan de slag…ik kom alleen al niet uit toer 2 🙁 als ik start met 3 lossen en dan 2 stokjes haak in de volgende twee vasten, kom ik aan het einde uit met 2 stokjes…. Ik heb het ook nog uitgeprobeerd door in de steek onder de 3 lossen een stokje te haken en dan nog 1, maar dan maak ik er in principe een steek bij….heb heb ook uitgetekend en kom er echt niet achter wat ik verkeerd doe….ik hoop dat je me kunt/wilt helpen 🙂 B.v.d. Groetjes, Simone

 • Reageer Susan 21 september 2016 at 19:17

  Wat een super leuk giletje.
  Heb hem in een dag afgemaakt. Eenmaal begonnen kon ik niet meer stoppen.
  Benieuwd wat m’n dochtertje er morgen vroeg van zegt.

 • Reageer Diana 21 september 2016 at 08:31

  Leuk patroon helaas viel de mijne wat kleiner. Met haaknaald 4,5 kwam het kwa maat niet groter uit dan 80. Helaas geen 110.

  • Reageer Creachick 21 september 2016 at 15:56

   Dat kan. Misschien haak je strakker dan ik. Sommige mensen haken losser en dan valt ie juist weer te groot.

 • Reageer Maria 14 september 2016 at 08:32

  Wat een leuk patroontje.
  Ik zal het patroon wat groter moeten maken. Helaas ben ik dan niet zo handig in het berekenen van het aantal steken.
  Daarom de volgende vraag: moet ik ook het aantal steken voor de schouders en het rugpand meerderen? En laat ik er dan wel 12 steken tussen? Of moet ik dan meer dan 12 steken open laten?
  Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Reageer Creachick 14 september 2016 at 12:02

   Ja zou ik wel doen. En ook meer steken ertussen, want de arm is dan ook dikker. Even een vestje erbij pakken die goed zit. Kan je het zo opmeten. Succes!

 • Reageer aly prak 29 augustus 2016 at 19:32

  wat een duidelijke beschrijving . dit weekend er 1 gehaakt voor mijn kleindochter. op naar de volgende

 • Reageer Renata Pijnacker 26 augustus 2016 at 19:58

  Wat een leuk patroon op de cotton staat naald 4/5 klopt dat of heb ik een verkeerde bol gehaald

  • Reageer Creachick 29 augustus 2016 at 19:14

   Dat klopt, ik haakte het altijd liever met een 3. Maar als je het graag met 4 of 5 wil doen is dat ook goed hoor. Wat je wil!

 • Reageer L iza 22 augustus 2016 at 21:12

  Echt superleuk!
  Bedankt voor het delen.

  • Reageer Creachick 24 augustus 2016 at 19:10

   Leuk om te horen! Graag gedaan 😀

 • Reageer Sandra 21 augustus 2016 at 12:25

  Superleuk! Bedankt voor het delen van het patroon. Groeten, Sandra

 • Reageer Yara 8 augustus 2016 at 20:18

  Echt een super leuk patroon. Haak hem met veel plezier.
  Snap er alleen niets van ik heb al 12 losse meer opgezet en hij valt nu als een maat 80. Gelukkig heb ik ook nog een dochtertje die dat past, maar wilde hem eigenlijk voor de oudste maken. Snap er niets van. Ik weet wel dat ik vast haak. Ik moet het rugpand nog haken en ben al.aan de tweede bol begonnen.

  • Reageer Yara 9 augustus 2016 at 09:45

   Ik heb net de bollen van de zeeman gezien van het katoen en die is wel 100 gram en die van mij was 50 gram volgens mij.

 • Reageer Dini bleijenberg 6 augustus 2016 at 22:17

  Wat een leuk vest. Heb hem voor mijn jongste kleindochter gemaakt. Nu nog twee voor mijn andere kleindochters?. Dank je voor het leuke patroon.

 • Reageer attie 31 juli 2016 at 09:06

  Zou je het patroon, wat je voor jezelf hebt gemaakt willen delen ,ben niet zo’n ervaren haak ster ,kan ik kijken hoe je dit gedaan hebt?

 • Reageer Rebecca 27 juli 2016 at 21:19

  Hooi
  Super leuk vestje heb hem net gemaakt maar niet zo goed gemeten en nu is hij dus te klein:(
  Op hoeveel cm zou ik uit moeten komen aan de onderkant voor maat 110?

 • Reageer l verswyver 22 juli 2016 at 18:39

  is hiervan een goed patroon te vinden zo ja wil ik weten waar

  • Reageer Creachick 30 juli 2016 at 11:34

   Je reageert onder het patroon! Het staat hierboven in de blog.

   • Reageer Miriam 26 oktober 2016 at 21:22

    Hahaha.. goed punt ??

 • Reageer Hettie 20 juli 2016 at 10:33

  Wat een leuk vestje. Ik heb hem gemaakt als voorbeeld in onze wolwinkel. Met verwijzing naar jouw site. Zou je voor de duidelijkheid toer 4 nog willen aanpassen.?
  Groetjes Hettie

 • Reageer Dini van den Berg - van Reeuwijk 18 juli 2016 at 10:04

  Wat een schattig vestje, ik ga er vanavond aan beginnen, bedankt 🙂

 • Reageer Carolien 10 juli 2016 at 22:57

  Wat een leuk en makkelijk patroon. Ik ben er vanmiddag gelijk voor gaan zitten en heb het voor mijn kleindochter gemaakt. Bedankt voor het delen.

 • Reageer Renate Cerfontein 4 juli 2016 at 15:30

  Wauw!! Bedankt voor dit superleuke patroon!! Toevallig wilde ik een vestje haken voor mijn dochtertje en dit is gewoon hét perfecte vestje!
  Ik heb het gehaakt en je kunt het resultaat hier zien:
  http://renatehakenenzo.blogspot.nl/2016/07/ibiza-style-vestje.html
  Ik heb erbij vermeld wie het patroon heeft gemaakt (ere wie ere toekomt!!) en de link naar het patroon erbij geplaatst!!
  Nogmaals bedankt voor dit patroon!!
  Liefs van Renate

 • Reageer Joyce 30 juni 2016 at 14:46

  Dankjewel voor het delen van dit schattige patroon.
  Ik heb em voor mijn dochtertje gemaakt met rico creative cotton aran en naald 4.
  Past precies. Super leuk.??

  • Reageer Creachick 1 juli 2016 at 08:23

   Ahh super leuk dat je hem ook gemaakt hebt. Veel plezier ervan!

 • Reageer M.M. 30 juni 2016 at 10:46

  Toer 4 hoort denk ik anders. Want je eindigt met 4lossen bij toer 3. Dus ga ik ervan uit dat stokje en 1losse is en dan 1stokje overslaan. Klopt dat?

  • Reageer Creachick 1 juli 2016 at 08:24

   Toer 4 klopt gewoon hoor. Je begint door de 4 lossen inderdaad met een stokje en 1 losse. Dus je slaat meteen 1 steek over en gaat dan verder.

   • Reageer Tamara 15 juli 2016 at 10:43

    Ik denk dat M.M bedoelt of er in die toer steeds een stokje gehaakt moet worden en dan 1 losse? Er staat nu niet duidelijk bij of er een losse gehaakt moet worden. Ben m nu ook aan het maken 🙂

    • Reageer Creachick 15 juli 2016 at 10:49

     O ja ik zie het nu. Jullie hebben gelijk. Er moet een losse tussen steeds. Zal het even gaan aanpassen. Bedankt

 • Reageer Ingrid 28 juni 2016 at 05:30

  Goedemorge,
  Ik ben begonnen met dit leuke vestje
  Ik heb de breedte groter gemaakt kleindochter heeft maar 134/140 is het slim om de herhaaltt toeren 2,3,4,5 2x te doen om de juiste hoogte te krijgen wat denkt u?

  Ik hoop een reactie te mogen krijgen van uw kant hihihi
  Het is echt een knap werkje wat u heeft gemaakt/uitgeschreven en ja voor volwassenen zou ik me ook vereerd voelen om er 1 te haken

  Suc6 met alles gave inspiratiesite en leuke werkjes allemaal

  Liefs en xx oma inkie

  • Reageer Creachick 28 juni 2016 at 11:50

   Dank je wel. Ik had hierop al gereageerd op Facebook toch? Of was dat iemand anders met precies dezelfde vraag?

 • Reageer m(i)e 26 juni 2016 at 20:25

  Dat zou ik als kind ook graag gedragen hebben !

 • Reageer Tineke 26 juni 2016 at 16:49

  Jaaa eentjevoor jezelf haken en dan kunnen wij er ook eentje voor onszelf haken !?

 • Laat een reactie achter