Tuin

Voortuin make-over

Toen wij hier anderhalf jaar geleden kwamen wonen wisten we al wel dat we best wel veel wilden gaan doen aan het huis. En ook aan de tuinen. Eigenlijk hebben we helemaal niet gekeken toen we hier de eerste keer waren naar wat mooi was en wat zo kon blijven. We keken alleen maar naar wat het kon worden. Want we wisten toch wel dat we het wilden maken zoals we het zelf wilden. De achtertuin zagen jullie laatst al, dit keer deel ik de voortuin. Want die hebben we ook al gedaan. 

Zo zag onze voortuin er vorig jaar rond deze tijd uit:

tuin-make-over-voor

We hadden nog een grote zak zand op de oprit liggen voor onze achtertuin die we aan het doen waren. Maar wat je ziet: vooral heel veel buxus. Moet je van houden. Ik ben er niet zo’n fan van. Ten eerste omdat het veel snoeiwerk is. Ten tweede omdat katten er ALTIJD tegenaan gaan sproeien. Omdat het lekker ritselt ofzo? En ten derde vind ik het gewoon niet zo mooi. Wel voor een groot landgoed. Of een zakelijk iets. Niet voor een tuintje in een straat. Maar dat is mijn mening hoor.

Dus ik zette deze foto op Marktplaats en schreef erbij: Gratis af te halen, wel zelf uitgraven. Drie uur later was alles eruit. Ja joh, mocht je van je tuinspul af willen, plaats het op Marktplaats, je bent het zo kwijt en je hoeft niets te doen! Ideaal. Rick en ik trokken later nog de laatste prikkelplanten eruit en zo zag het eruit:

tuin-make-over-leeghalen

Lekker kaal hè? Nee, ziet er niet uit zo natuurlijk. We zouden er ook wat aan gaan doen hoor, uiteraard. We hadden er toen alleen niet de tijd voor, aangezien we nog achter bezig waren. Alles op zijn tijd. Nu konden we wel mooi alle aarde, planten en stenen die achter over waren, meteen aan de voorkant neerzetten. We wilden ook niet veel geld aan de voortuin uitgeven. Want laten we eerlijk zijn. Het is een voortuin. Wat doe je daar nu echt mee? Konden we dan tegen die tijd wel eens kijken wat we met alle overige materialen eens konden doen.

oprit-leggen

In de zomervakantie gingen we dan eindelijk aan de slag. We begonnen met de oprit eruit trekken en weer opnieuw terugleggen. De oprit was best wel verzakt en Mila kon daardoor niet bij de deurklink vanaf buiten. Moest even opgehoogd worden. En we maakten hem meteen wat breder (de vorige bewoners hadden nog een plantenstrook naast de deur, maar daardoor paste er geen auto meer op. Vonden wij niet handig).

IMG_20150718_204752

De oprit was klaar, we hadden tegen het lege hek aan de zijkant wat klimop gezet en toen bleef het eigenlijk weer een tijdje liggen. We waren inmiddels weer in de achtertuin bezig en hadden ook niet zoveel zin om verder te gaan. Nou ja, beter gezegd, we wisten eigenlijk helemaal niet wat we wilden doen met die voortuin.

Maar na een maand of twee waren we die modderbende aan de voorkant zo zat (en überhaupt dat klussen in de tuinen steeds) dat we vroegen of onze meiden twee nachtjes bij opa en oma mochten logeren, zodat wij een weekend keihard door konden knallen. We wilden die tuinen af hebben. Weer eens ergens anders klussen in plaats van alleen maar buiten, maar we wilden eigenlijk niet overal tegelijk bezig zijn. Dit moest gewoon eerst af.

pad-aanleggen

Het was een bloedheet weekend, maar het kon ons niet schelen. Het moest gewoon gedaan worden. Hoe wisten we nog niet, maar we zouden dat ter plekke wel verzinnen. Er moest in ieder geval een pad naar de voordeur komen, dus we besloten daar maar te beginnen.

terras-aanleggen

Toen dat klaar was bleken we ineens nog best wat stenen over te hebben.  Ik bouwde een border onder het raam en er kon ook nog best wel een terrasje bij eigenlijk. Misschien ook wel leuk. Kan je aan de voorkant ook eens zitten.

terras-aangelegd

En aan het einde van de dag begon het ineens al iets minder een modderbende te zijn en iets meer vorm te krijgen. We kregen er ook weer langzaam zin in nu, nu we zagen hoe het werd. Nog steeds hadden we geen idee wat we met de rest van de ruimte zouden gaan doen, maar ook dat zouden we wel zien.

voortuin-makeover

Rick plaatste een hek rondom de tuin, omdat ik dat toch wel wat knusser vond dan zo open. Ook kwam er een hek naar de buren toe met klimop, net als aan de andere kant. Is het overal maar hetzelfde. Omdat de stenen nu wel op waren maakten we een pad van grind naar het terras toe.

voortuin-makeover2

En omdat het al aan het einde van de zomer was, was er ook overal zoveel korting. We kochten voor een prikkie deze super grote, zware plantenpotten voor naast de voordeur. Ik ben er zo blij mee. Het staat zo gezellig.

tuinset

En deze tuinset kwam er ook nog te staan met een leuke korting. Lang leve einde van het seizoen!

zandbak-in-tuin

Omdat we het wel leuk vonden ook iets voor de kinderen in de voortuin te zetten, en om de ruimte ook “nuttig” te besteden in plaats van alleen maar te vullen met planten, besloten we een zandbak te plaatsen voor ze. Dat hadden we achter nog niet en Mila wilde dat zo graag (die is gek op zand).

tuin-makeover-nu

Zo bleef het nog even liggen, want inmiddels was het al herfst. Vandaag pas eigenlijk maakte ik het laatste gedeelte van de tuin af. Wat planten naast de zandbak en boom, opgevuld met worteldoek en schors (want al dat onkruid daar in de aarde weghalen was ik nu al spuugzat). Jammer van het droevige weer vandaag en de natte stenen. Onze boom is inmiddels ook iets kaler (hij is begin dit jaar geknot), maar begint gelukkig al wel weer uit te lopen. Misschien deel ik over een paar maandjes nog een foto, als de boom weer helemaal mooi uitgelopen is en alles er weer wat zonniger uitziet.

Maar goed, onze voortuin. Een flinke make-over. Als je bedenkt dat het er vorig jaar nog zo uit zag:

tuin-make-over-voor

We zijn heel blij met onze voortuin. We zijn er ook HEEL veel te vinden. Veel meer dan ik had verwacht. De kinderen spelen eigenlijk dagelijks aan de voorkant. De zandbak is ook zo’n succes daar. Ze vinden het zo mooi om zandtaartjes te verkopen aan alle voorbijgangers. En zelfs buurtkindjes duiken erin met ze. Ik zit ook heel vaak daar in het zonnetje erbij. Echt een heerlijk plekje geworden zo.

voortuin-spelen

Ook al wisten we echt niet wat we ermee wilden gaan doen, hadden we er niet eens zoveel zin in, toch vind ik onze voortuin goed gelukt! En dat met een klein budget 🙂

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk

14 Reacties

  • Reageer kIM 27 mei 2016 at 07:59

    Wauw, wat een verschil! Ik kwam bij onze voortuin niet verder dan al het bestaande spul en onkruid eruit trekken en er nieuwe planten voor in de plaats terugzetten. Alleen jammer dat deze bodembedekkers niet zo willen en nog steeds overruled worden door onkruid, wat hier echt uit de lucht lijkt komen te vallen ouzo, grr. Dus heeel veel respect voor jullie toffe zelfgebouwde tuin!

    • Reageer Creachick 29 mei 2016 at 16:20

      Ahh dank je wel. Ja onkruid is een drama. En bodembedekkers groeien inderdaad traag. Die bloembolletjes in onze tuin zijn ook bodembedekkers. Groeien nog voor geen meter haha! Succes met onkruid weghalen. Misschien tot die tijd ook schors of grind erop? Helpt al iets.

  • Reageer Insoon 27 mei 2016 at 07:41

    Wauw! Wat een verschil met hoe het was. De voortuin lijkt nu ook een stuk groter en heerlijk dat de meiden de zandbak zo leuk vinden. Echt een gezellig plekje geworden 🙂

    • Reageer Creachick 29 mei 2016 at 16:20

      Ja vinden wij ook, dat het groter lijkt. En het wordt ook veel beter benut. Veel fijner zo. Dank je wel 😀

  • Reageer Dinja 25 mei 2016 at 21:58

    Ziet er weer leuk uit zeg! Volgens mij hebben jullie echt jullie eigen droomhuisje 🙂 !

    • Reageer Creachick 29 mei 2016 at 16:21

      Dank je wel. Ja we zijn heel blij met ons huis. We zien onszelf hier niet zo snel meer weggaan haha!

  • Reageer Jessica 25 mei 2016 at 20:56

    Wauw wat ziet het er mooi uit! Echt heel gaaf geworden. Wij gaan binnenkort ook de tuin aanpakken, zowel achter als voor!

  • Reageer Leonie van Mil 25 mei 2016 at 20:31

    Wauw! Wat een verschil! Prachtig! En ook een leuk idee van die zandbak

  • Reageer Anita Willems 25 mei 2016 at 20:16

    Heel een leuk geworden met het zitje en de zandbak. En dat voor mensen die geen idee hadden wat ze wilden 🙂

    • Reageer Creachick 29 mei 2016 at 16:24

      Haha ja, wij waren ook verrast met hoe het werd. Misschien maakt dat het juist extra leuk. Gewoon beginnen en zien wat het wordt. Dank je wel 😀

  • Reageer Fleur 25 mei 2016 at 19:51

    Super mooi weer geworden! Wij zijn eindelijk met de achtertuin begonnen en deels geïnspireerd door jullie achtertuin hebben we nu bijna alles er uit getrokken ? Erg spannend wat het uiteindelijk gaat worden haha ?, ik blijf veranderen van plan.

    • Reageer Creachick 25 mei 2016 at 19:55

      O spannend! En leuk dat je door mijn blog geïnspireerd bent. Ben heel benieuwd wat jullie gaan doen. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik wel blij ben dat wij het grootste gedeelte nu gedaan hebben. We moeten nog 1 grote hoek in de achtertuin en daar moet ik ook echt weer even zin voor gaan maken haha (en geld voor hebben, zucht)

    Laat een reactie achter