Dameskleren haken

Lang vest haken

Zo. Het was even wat stiller hier. Had het afgelopen weken erg druk en totaal geen energie om wat te maken. Maar, we hebben inmiddels meivakantie en ook meteen weer wat meer energie. En zo had ik ook gelijk zin om weer eens te gaan haken. Dit keer een lang vest. 

For English, click here!

Wat heb je nodig?

 • haaknaald 4
 • 5 bollen wol (ik gebruikte Royal kleur Petrol van Zeeman)
 • stopnaald
 • schaar

Schelppatroon

Het hele vest wordt gehaakt in hetzelfde patroon. Ik noem het, het schelppatroon, omdat ik de vijf stokjes in één vaste vind lijken op een schelpje. Hier hoe het patroon werkt:vest-lang-haken-motief

Niet zo moeilijk, de eerste twee rijen herhalen zich constant, het hele vest lang. En hier gaan we dus mee werken.

Achterpand en voorpanden:

We haken het achterpand en de voorpanden tegelijkertijd. Dit scheel aan elkaar naaien en het geeft een mooier resultaat. De maat die ik hier deel is een maat 36. Mocht je hem groter willen, maak dan het aantal lossen in het begin wat meer. Trek het gewoon om je lichaam heen (we beginnen aan de onderkant, dus doe dit op je heupen) en kijk hoe het voelt (of het groter of kleiner moet). Houd er wel rekening mee dat er nog een rand omheen gehaakt gaat worden van 5 cm (aan beide kanten). Maak hem in het begin dus net iets kleiner (en korter) dan je wil dat hij wordt. Zorg wel dat het aantal steken dat je erbij doet of eraf haalt deelbaar blijft door zes + 3 l voor het begin, anders komt je motief niet uit.

Zet 105 l op.
Toer 1 t/m 37: Haak het schelppatroon.

Nu gaan we een voorpand maken. Haak gewoon verder zoals je al deed, maar stop eerder.
Toer 38: Haak het schelppatroon, maar stop na drie schelpjes. Eindig met een stokje bovenop de schelp van de vorige toer. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 39 t/m 48: Minder elke toer 1 st aan de buitenkant van het vest. De binnenkant mag gewoon recht blijven. Het maakt niet zo heel erg veel uit hoe je precies mindert (mocht je het idee hebben dat het niet precies gaat zoals ik het doe), als het maar wat schuin gaat aflopen, zodat het niet zo recht in je nek aan de voorkant gaat zitten. De rest wordt toch afgewerkt met een rand. Hecht als je klaar bent af.

Hecht de draad opnieuw aan aan de andere kant van het vest aan de buitenkant. Haak nog een voorpand, net zoals aan de andere kant. Als het goed is ziet het er nu zo uit:

vest-lang-haken3

Nu gaan we het achterpand maken. Hecht de draad opnieuw aan, 9 steken verder dan het voorpand. Zodat er dus een gat tussen het voorpand en het achterpand ontstaat. Hier komen straks de mouwen te zitten. Stop ook 9 steken eerder. Om je een beeld te geven van wat ik bedoel, dit:

vest-lang-haken4

Haak daar dus gewoon heen en weer met het schelppatroon, ook 11 rijen lang. Het wordt dus net zo lang als het voorpand. Hecht de draad af en werk eventueel al alle draden weg. Naai de bovenkanten van de voorpanden vast aan de buitenkanten van het achterpand. En tadaa, je ziet nu al een vest ontstaan.

vest-lang-haken2

De rand:

We gaan nu de rand haken. Die haken we met een boordsteek. Misschien herinner je de steek nog van het rokje dat we vorige keer hebben gemaakt. We maken het weer op precies dezelfde manier. Zo dus:

Hecht de draad ergens aan. Aan de buitenkant van het vest. Waar maakt niet zoveel uit. Haak eerst een rij helemaal rondom met hst (3 hst op de hoeken), haak daarna 7 rijen de boordsteek. Eindig met een hv en hecht af. Klaar is je rand.

Mouwen:

Haak 30 l. Sluit met een hv tot ring.
Toer 1: 2 l. 29 hst
Toer 2 t/m 8: 2 l. haak boordsteek. Eindig met een hv.

mouw-haken

Toer 9: 3 l. Haak nu het schelppatroon. Het enige verschil met het achterpand/voorpand is dat we nu in het rond haken en niet heel de tijd het werk omkeren. Gelukkig zie je met dit patroon het verschil niet als het klaar is. Begin het patroon net zoals net, met 2 st naast de eerste 3 l. Eindig aan het einde van de toer alleen met 2 st in dezelfde v en sluit de toer met een hv bovenop de eerste 3 l van de toer (je hebt nu dus eigenlijk weer een hele schelp gemaakt).
Toer 10: Begin met 3 l en ga dan de schelp maken op het stokje ernaast (oftewel de eerste 3 l zijn dan het stokje bovenop de schelp). Eindig met een hv in de 3e l van het begin van deze toer.
Toer 11 t/m 23: Herhaal toer 9 en 10 steeds om en om.
Toer 24: Haak 4 l, 1 st in de eerste l van deze toer. Haak schelppatroon.
Toer 25: Haak 4 l, 1 st in de eerste l van deze toer. Haak schelppatroon. Eindig met 4 st in 1e l van deze toer en een hv in de 3e l van de eerste 4 l.
Toer 26 t/m 49: Haak schelppatroon
Toer 50: haak 3 l, keer je werk om. Haak het schelppatroon en begin met 2 st in de 1e v.  Haak in totaal vijf schelpjes. Eindig met een stokje.
Toer 51 t/m 58: haak 3 l, keer je werk om. Haak het schelppatroon, maar minder elke toer 2 st aan het begin van de rij. Ook hierbij geldt: Het maakt niet zo heel erg veel uit hoe je precies mindert (mocht je het idee hebben dat het niet precies gaat zoals ik het doe), als het maar wat schuin gaat aflopen, zodat het minder wordt. Pas het anders even om je arm met een shirt aan en kijk of hij langs de randjes loopt van je shirt (want op die manier ga je het ook aan je vest aannaaien).

Hecht af, maar laat een lange draad over (voor het aanhechten). Haak nog een zelfde mouw. Naai de mouwen met een naald vast aan het vest en werk de draden weg.

Zakken:

Je kan deze stap ook weglaten als je geen zakken erop wil hebben. Ik ben erg fan van zakken in mijn vest. Ik vind het heerlijk om mijn handen erin te stoppen. Maar, als je hier niet zo van bent, kan je ze ook best weglaten. Wat je wil.

Haak 27 l.
Toer 1 t/m 4: Haak rijen het schelppatroon.
Toer 5: Haak het schelppatroon, maar stop na 2 1/2 schelp. Eindig met een stokje op de schelp van de vorige toer.
Toer 6: Haak 3 l, maar haak dit keer geen 2 st in de eerste v. Ga dit keer meteen verder met een st bovenop de schelp van de vorige toer. Haak verder het schelppatroon. Eindig wel met 3 st. In totaal heb je dan een halve schelp, een hele schelp en een halve schelp in deze toer.
Toer 7 t/m 13: Haak het schelppatroon.

We gaan nu een boordsteek haken, alleen langs de buitenkant van de zak. Zo dus:

zakken-haken

Toer 14: Haak 2 l. Haak hst tot het einde van de boog.
Toer 15 en 16: Haak een boordsteek. Hecht af, maar laat een lange draad over. Haak nog een zak.

Naai de zak in de hoek van het vest aan de onderkant. Naai alle kanten vast, behalve de kant waar de boordsteek zit. Dit is de opening van de zak. Werk alle draden weg en klaar is je vest. Dit is dan het resultaat:

vest-lang-haken

Het is even een werkje, maar het valt op zich ook wel weer mee. Het haakt lekker weg dit patroon. O, trouwens, zo staat ie aan:

vest-lang-haken1

Ik ben er blij mee! En dat voor vijf euro. Leuk toch? Veel succes met maken! Deel je een foto als je hem hebt gemaakt? Vind ik onwijs leuk om te zien!

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, kijk eerst even of je antwoord er bij de veel gestelde vragen tussen staat. Ook kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk

97 Reacties

 • Reageer kredit online 9 maart 2017 at 21:41

  Do youve got a spam issue on this web site; I also am a blogger, and I was asking yourself your situation; weve created some nice methods and we are looking to trade solutions with other individuals, be positive to shoot me an e-mail if serious.

 • Reageer Pam fowler 12 februari 2017 at 18:48

  I would really love this pattern but I only speak English can you translate to English for me please !!!!! Thanks pam

 • Reageer kredit raten rechner commerzbank 11 februari 2017 at 16:03

  Mi-e greu sa cred. Poate ti-au zis de Punerea in Functiune ca e gratis. Atentie, punerea in functiune nu inseamna si montaj, ci inseamna reglajele care se fac la final si pornirea centralei dupa ce aceasta a fost deja montata. Altfel eu nu iti recomand sa cumperi o centrala din magazine gen Bricolaj pentru ca pot avea centralele alea pe stoc de 2-3 ani si in afara de asta nici nu cred ca au service-ul lor, ci prin parteneri. Mai degraba te orientezi catre o firma care se ocupa numai cu instalatii si care are si trupa de service.

 • Reageer Mijn allereerste gehaakte vest – Cozy crochet 6 februari 2017 at 15:26

  […] opgedaan op de blog van een zeer creatieve Nederlandse dame, Creachick.  Kijk zeker eens even hier voor het oorspronkelijke (gratis) […]

 • Reageer Ellen 18 januari 2017 at 18:15

  Ik vind deze vest heel erg leuk alleen zal ik een maatje groter moeten haken alleen begrijp ik niet hoe ik dan moet meerderen … rekenen is echt een zwak punt. Met 105 lossen kom ik van zij tot zij …
  Kan iemand mij vertellen hoeveel ik erbij moet haken ?

  • Reageer Mineke 18 februari 2017 at 18:52

   Je moet elke keer voor 1 schelpje 6 losse erbij tellen ik heb maat 44-46 en ik heb er 72 losse bij gedaan dat zijn 12 schelpjes exstra

   • Reageer Jeannette koster 18 februari 2017 at 22:16

    Hoi,
    Heb je de armsgaten ook groter gemaakt of heb je die hetzelfde gemaakt daar kom ik niet helemaal uit. Alvast bedankt.

    • Reageer Mineke 25 februari 2017 at 16:56

     Vier toeren langer

  • Reageer Jeannette koster 19 februari 2017 at 00:21

   Hoi,
   Weet je inmiddels al hoe je m groter moet haken? Want ik ben zo benieuwd hoe je de mouwen dan in een grotere maat krijgt misschien weet je dat nu?
   Alvast bedankt.

 • Reageer Bea 12 januari 2017 at 23:09

  Dag Maris, bedankt voor je patronen.
  Heb jij van deze vest een patroon met de afmetingen?
  Groetjes, Bea.

 • Reageer Karin 1 januari 2017 at 15:35

  Tof patroon. Tnx!

 • Reageer alie 22 december 2016 at 15:43

  de mouwen meerderen hoe doe ik dat ,sorry maar ik zie het niet staan

  • Reageer Creachick 12 januari 2017 at 16:53

   Kijk even op mijn CreaChick hulpgroep op Facebook. Daar wordt het goed uitgelegd.

 • Reageer alie 22 december 2016 at 15:42

  de mouwen hoe ga je dan meerderen ?
  als ik niet meerder kan ik het niet om mijn armen

 • Reageer Ellie potemans 20 december 2016 at 16:24

  Ik vind jou patronen altijd geweldig maar ik zit nu met een probleem met de mouwen ik heb de boordsteken gedaan en ben nu met de schelpjes bezig maar ik moet meerderen om ook over mijn bovenarmen te komen en ik weet niet hoe ik in het patroon moet meerderen

  • Reageer Ellie potemans 20 december 2016 at 16:53

   Ik ben iets te snel geweest met reageren het is gelukt ziet er prima uit sorry het vest is super

  • Reageer Creachick 12 januari 2017 at 16:54

   Kijk even op mijn CreaChick hulpgroep op Facebook. Daar wordt het goed uitgelegd.

 • Reageer kreditrechner focus 7 december 2016 at 16:18

  Dupa ce ca a murit nici macar despre viata culturala din care a facut parte nu se vorbeste, ci din contra despre cati fii si fiice nelegitime are. Ce magari!

 • Reageer Monique van Dijk 31 oktober 2016 at 15:27

  Hallo Creachik,
  Ben het vest aan het maken maar loop vast bij toer 24/25 van de mouw
  Ben ik aan het meerderen in toer 25?
  Als ik verder ga met toer 26 klopt het schelpenpatroon niet meer?
  Help me aub.

  Mvg M. van Dijk.

  • Reageer yvonne 3 december 2016 at 22:19

   hier hetzelfde probleem. Alsof ik een steek ophaal, maar er blijft wel een heel gat. Je bent wel aan het meerderen, maar ergens gaat er iets fout. Snap het zelf ook ff niet meer.

 • Reageer Niam 24 oktober 2016 at 10:28

  Super patroon 😀 ben er blij mee.
  link naar je site heb ik op mijn blog genoemd 😀

  • Reageer Creachick 26 oktober 2016 at 10:49

   Leuk om te horen. En dank je wel 🙂

  • Reageer Dini 8 februari 2017 at 16:51

   heb hetzelfde probleem met toer 24 25

 • Reageer elsemiek 23 oktober 2016 at 19:08

  SUPER met hoofdletters! Dank je wel voor het patroon en de duidelijke uitleg. Ik haak nog niet zo lang, maar het is heel goed te vokgen. Precies doen wat je zegt…… Ik hoef alleen de mouwen nog te haken en dan is ie klaar!! Mijn eerste kledingstuk…… Mijn maat is iets groter dan de jouwe, dus ik heb goed gemeten en voortdurend gepast. En een lekker zittend vest als voorbeeld genomen. Ik ben er hartstikke blij mee.

  • Reageer Creachick 26 oktober 2016 at 10:49

   Wat super leuk om te horen. Dank je wel voor je reactie! Veel plezier met je vest!

 • Reageer yvonne 23 oktober 2016 at 00:33

  Hoihoi.
  Ik vind het een heel leuk patroon.
  Inmiddels klaar met de halfstokjes rand. Mag aan de boordrand beginnen.
  Maar! Ik ben een klein ding met maatje 36.
  En toch als ik naald 4 gebruik en het patroon netjes volg…. Wordt hij wel heel klein. Meer een grote kindermaat/maat 32 dan 36.
  Ik maak m af maar ben erg teleurgesteld. Als ik n naald 6 vind probeer ik t nogmaals. Maar nu is hij toch echt veel te klein. Sorry.

 • Reageer saarsmis 19 oktober 2016 at 10:33

  Heel mooi patroon, dankjewel voor het delen!

 • Reageer Florence 13 oktober 2016 at 02:19

  Dank je wel voor het mooie patroon. Ik snap alleen niet hoe je moet meerderen in de mouwen. Doe je dan gelijk een heel schelpje? Dank!

 • Reageer Carla 7 oktober 2016 at 13:27

  Hallo, ik wil graag dat lange vest haken, maar ik zou heel graag willen weten hoe de eerste twee toeren moeten. Ik ben een beginnende haakster. Zou je dit op willen schrijven. Alvast bedankt voor de moeite.

 • Reageer Nicole 7 oktober 2016 at 08:31

  Hallo Maris,

  Ben vorige jaar al aan je vest begonnen vond het super gaaf. Maar op de een of andere manier lukt t me niet om bij t voorpand te minderen.. ik snap ook niet echt hoe je dit gedaan hebt. Vorig jaar heb ik het na flink wat pogingen in de kast gegooid en er nu weer uitgehaald in de hoop dat het nu wel zou lukken maar helaas wederom het zelfde probleem. Misschien kun je me op weg helpen..

  Groetjes Nicole

 • Reageer Jessica 30 september 2016 at 10:14

  Hoi Creachick

  Wat een super mooi vest. Ik ben nu bij de toer dat ik halve stokjes moet haken.
  Hoe doe jij sat aan de randen van de stokjes? 1 halfstokje per gaatje?

  Groetjes Jessica

 • Reageer Jessica 27 september 2016 at 13:55

  Ik ben begonnen met deze prachtige vest.
  Nu lukt het mij tot toer 38. Vanaf toer 19 is het de bedoeling dat je aan de buitenkant steeds een steek mindert. Dit snap ik niet helemaal.
  Moet dit per rij bekijken? Als ik eindig bij de buitenkant van vanuit die rij een steek minderen. en dan bij de start van de nieuwe toer aan de buitenkant ook een steek minderen?
  Om precies te zijn snap ik de start van en toer aan de buitenkant dan niet zo goed.
  Is dit dan bij de start van een toer dan zo: 3 stokjes, volgende start van een toer 2 stokjes

  volgende start van een toer1 stokje en dan bij de volgende start een nieuwe schelp?

  Ik hoop dat je kunt helpen en hartelijk dank voor het delen van het patroon.

  • Reageer Jessica 27 september 2016 at 13:57

   Sorry toer 19 moet natuurlijk 39 zijn!

  • Reageer Sanne 29 september 2016 at 19:14

   Ik ben ook bij toer 38 en loop tegen hetzelfde probleem aan, ik hoop dat je kan helpen zodat ik dit mooie vest kan afmaken.

  • Reageer Creachick 2 oktober 2016 at 10:37

   Ja. Je mindert dus per rij. De ene keer minder je dus op de heenweg, de andere keer op de terugweg. Zodat 1 kant recht blijft en 1 kant schuin afloopt. De buitenkant van het vest is dus niet waar het armsgaatje komt te zitten, maar wat bij je nek zit.

   • Reageer Sanne 10 oktober 2016 at 20:06

    Bedankt! Ik ga het nog eens proberen.

 • Reageer Heleen 26 september 2016 at 12:09

  Hallo Maris, heb het vest nagemaakt in dezelfde kleur! Echt een gaaf patroon en er zijn al veel mensen geweest die vroegen waar ik het gekocht had, want dit wilden ook wel zo’n vest! Top dus, dank je wel. Groeten, Heleen

 • Reageer Wendy 20 september 2016 at 20:43

  Super mooie vesten haak je! Nu heb ik even een vraag. Ben net begonnen (ben bij toer 17 :-))
  Ik haak een grotere maat vest, maar moet ik vanaf toer 37 wel jou patroon aanhouden ivm verhoudingen? En de mouwen, moet ik die aanpassen?

  • Reageer Creachick 21 september 2016 at 15:57

   Ik denk dat je het vanaf toer 37 wel kan aanhouden. Ik zou alleen wel de voorpanden dan ook iets groter maken en de mouwen ook. Gewoon vaak passen tussendoor!

 • Reageer Wendy 20 september 2016 at 18:49

  Hoi, ben helemaal weg van je lange vest, maar nu heb ik de steken aan gehouden van jou patroon van de mouwen, die is heel smal en ik haak vrij los. Hoe kan ik meerderen met het schelppatroon?

 • Reageer annemieke smit 19 september 2016 at 19:37

  Ik ken helaas geen foto plaatsen of wel????
  Ik heb je vest gehaakt. Hij is echt super leuk en hij zit ook nog eens lekker. Ik ga hem voor de 2de keer maken. Hij is zo cool.

 • Reageer Eva 19 september 2016 at 10:56

  Misschien een diagram inplaats van patroon is voor een hoop mensen makkelijker

 • Reageer marijke de vroe 18 september 2016 at 15:05

  Ik wil je toch even bedanken voor het prachtige patroon. Heel duidelijk geschreven. Eentje voor mijn dochter klaar. Nu nog eentje voor mij. 🙂

  • Reageer Creachick 18 september 2016 at 15:06

   Dat vind ik leuk om te horen! Dank je wel 🙂

 • Reageer Marlies Latten 16 september 2016 at 13:37

  Hallo, ik ben Marlies Latten en wil graag mijn eerste vest gaan haken.
  Nu vind ik bovenstaand vest prachtig en mijn keus is dan ook hier op gevallen. Nu begrijp ik alleen niet zo goed hoe dit vest tot stand komt……bijv de foto waar bij staat : “haak hier een vierkantje”…ik kan me hier niet bij voorstellen hoe dat in zijn werk gaat….zou je me een beetje meer uitleg hierover kunnen geven? er staat ook hier komen de mouwen, sorry…ook dat zie ik niet…..
  Graag even je hulp, alvast bedankt.

  Groetjes Marlies Latten

  • Reageer Creachick 18 september 2016 at 15:15

   Sorry Marlies, maar ik kan het niet heel veel beter uitleggen bij dit patroon. Misschien kan je anders even opzoeken hoe mensen een vest naaien. En dan vooral een patroon ervan. Dan zie je precies hoe de vormen zijn en waar ze komen te zitten. Ik denk dat je er dan wel uitkomt. Succes!

 • Reageer Alice brinks 13 september 2016 at 13:11

  Hoi super gaaf patroon maar ik wil hem groter maken. Moet ik dan voor de armen wel stoppen naar drie schelpen of meer?

  Groetjes alice

 • Reageer Janny Reezigt 13 september 2016 at 12:34

  Helaas lukt het mij niet met dit vest! Heb normaal maat 38/40, en heb 3 schelpjes extra gemaakt, maar de armsgaten zijn echt veel te klein . Heb diverse pogingen gedaan om ze groter te krijgen, maar dan wordt het rugpand steeds smaller, ook geen oplossing! Ben met de boord begonnen, maarcgelaas is het vest veel te smal en zeker geen maat 38. Heel erg jammer, ik vind het zo’n mooi patroon, maar zie er nu geen gat meer in.

  • Reageer Manuela 3 oktober 2016 at 00:01

   Misschien moet je hem maken met een haaknaald groter. Doe ik namelijk ook. Want hoe groter de naald, hoe groter je werk word.

 • Reageer Tonia steijger 11 september 2016 at 19:26

  geweldig leuk vest bedankt daar voor
  ik heb alleen een probleem bij de mouw vanaf naald 24 vandaar word hij te strak bij mij

 • Reageer Wendy 10 september 2016 at 10:50

  Ik ben ook begonnen met deze te haken. maar ik haak wel heel veel strakker dan jij. Heb nu 37 toeren schelpjes gehaakt en kom net halverwege mijn buik. Zal zelf even moeten puzzelen en meten hoeveel ik nog moet doen. zeker het dubbele.

 • Reageer Janin 1 september 2016 at 07:34

  Wat ontzettend mooi! Ik denk dat ik hem ook ga proberen. Alleen nog even puzzelen met hoeveel ik moet beginnen met mt 42? Bedankt voor het delen!!

  • Reageer Chris van laar 5 september 2016 at 14:47

   Kan iemand mij helpen om het patroon in maat 46 om te zetten Vr Dank oma mies

 • Reageer Joke bakker 31 augustus 2016 at 20:43

  Wat mooi allemaal zeg. Kan ik dat vest gemakkelijk vergroten tm maar 46 denk je?
  Weer hebben toch echt dezelfde smaak, super.
  Mag ik het delen in mijn groep de patroonverslaafden?
  Ik wil dit niet zonder jouw toestemming doen uit respect voor de auteurs. Jullie maken het mogelijk dat iedereen kan handwerken ,??

  • Reageer Creachick 31 augustus 2016 at 20:52

   Dank je wel. Jaaa makkelijk aan te passen. Gewoon even bij een vest leggen dat goed zit en tussendoor vaak passen. Lukt je wel. En delen mag. Altijd. Lief van je.

  • Reageer Jessy vd made 1 september 2016 at 11:56

   Mooi gedaan heb het patroon opgeslagen. Ik ga hem ook zeker maken, dank je wel!

  • Reageer Chris van laar 5 september 2016 at 14:44

   Ik zou graag ook maat 46 willen haken Hoe veel moet ik op zetten gr oma mies

   • Reageer Creachick 12 september 2016 at 15:48

    Dat weet ik niet. Ik zou het gewoon even langs een vest leggen in die maat en dan kijken of wanneer je genoeg lossen hebt en dat ie ongeveer even breed is.

 • Reageer imke 31 augustus 2016 at 16:11

  hoi,

  Wat maak jij ontzettend leuke dingen. Ik heb eerder al in een reactie laten weten dat ik de winterjas voor mijzelf (en mijn moeder en zus) gehaakt heb. Dit vest staat dan ook al een tijdje op mijn verlanglijstje. Ik ben zelfs al een keer begonnen maar het garen kwam niet mooi uit in het patroon. Ik heb nu gekozen om het met de harmony van katia te gaan proberen maar heb moeite met hoeveel ik nodig zal hebben. Het zijn bolletjes van 50 gr. en 95mtr, op de royal van de zeeman zit 240mtr op 100gr. Ik heb nu 10 bollen, zou dit genoeg zijn?

 • Reageer Lien verhoef 22 augustus 2016 at 08:08

  Wat een mooie vest maar kan helaas geen patroon lezen het gaat om de schelpjes kan je mij daar alsjeblieft mee helpen heb het al een paar keer geprobeerd maar ziet er niet uit alvast bedankt groetjes lien

 • Reageer Mieke 10 augustus 2016 at 08:23

  Wat leuk! Net wat ik zoek. Meteen wol halen om te beginnen straks. Dank je wel!

 • Reageer Danny 9 augustus 2016 at 08:15

  Hoi, super mooi vest! Ben em ook aan het haken. Ik heb een grotere maat moet ik dan dat ” hempje” wat je eraan haakt aan het voor pant ook breder en langer maken?

 • Reageer Stephanie 10 juli 2016 at 20:25

  Sorry, nog een vraagje over de mouw: meerder je in naald 9 of 10? Ik zie wel iets staan over minderen maar daarvoor moet de mouw natuurlijk eerst wel breed genoeg zijn. Alvast bedankt! Groetjes Stephanie

 • Reageer Anja 26 juni 2016 at 08:36

  You did such a great job!
  Sadly I don’t understand the dutch language so good but now I have a reason to learn it so that I can read your pattern 🙂

 • Reageer Bieke 12 juni 2016 at 14:12

  hallo,

  ik en een vriendin zijn bezig met het lange vest te haken zeer leuk en mooi trouwens maaaar wij snappen de mindering niet echt? Alvast bedankt

  Groetjes Bieke en Céline

 • Reageer Steffi 10 juni 2016 at 22:11

  Ik snap niet echt hoe ik die vest moet maken. Het is mij onduidelijk.

 • Reageer Linda 22 mei 2016 at 09:39

  Hoi ik ben begonnen met het vest en heb 105 lossen gehaakt. Heb zelf maat 34 heb nu het vest zover af dat ik hem heb gepast maar zit wel erg krap..met hoeveel schelpjes ben je begonnen? Ik kom op 14

  • Reageer Elyse 22 mei 2016 at 10:15

   Ik heb precies hetzelfde probleem, hij zit erg strak en dan voornamelijk bij de oksels.

   • Reageer Creachick 22 mei 2016 at 13:36

    Misschien haak je strakker dan ik. Ik zou dan gewoon wat minder minderen of hem wat groter haken.

 • Reageer Marcellina van Eijk 20 mei 2016 at 11:05

  Hallo creachick ik wil graag het patroon van het lange schelpjesvest hebben,maar hoe kom ik daar aan.

 • Reageer Annet 14 mei 2016 at 07:11

  Wat ontzettend mooi!
  Je creaties zijn echt prachtig!
  Ik heb nog nooit een kledingstuk gehaakt, maar ga deze absoluut proberen.
  Weet je misschien hoeveel steken ik op zou moet zetten voor een maat 38?

  • Reageer Annet 17 mei 2016 at 20:07

   Ik zie het er net bij staan…sorry….iets te voorbarig.
   (Had de eerste keer al even mijn bril op moeten zetten haha)

  • Reageer Rolinda 20 mei 2016 at 07:44

   Wat een mooie dingen maak je,en je uitleg lijkt me zo duidelijk geen abacadabra taal super ga snel beginnen met iets van jou patronen

 • Reageer Nienke 10 mei 2016 at 13:02

  Oooh. En met zakken nog ook! Ja.. ook op de haaklijst. Verdorie. Ik moet weer eens ff hoognodig wol in gaan slaan 😉 superleuk Maris! Top! Ik moest ook even een paar keer kijken voor je uitleg, maar ik snap nu hoe je het bedoelt!

 • Reageer Astrid 3 mei 2016 at 21:37

  Maris, ik ben bij de mouwen maar ik snap de mindering niet…. Is het mogelijk die te tekenen of te duiden? Ik kom er niet uit, sorry…

 • Reageer laura 2 mei 2016 at 11:41

  Super leuk vestje! Bedankt voor het delen. Ik ben hem nu aan het maken maar dan een paar maten groter. Moet je het voor en achterpand dan ook zo haken?

 • Reageer Maai 29 april 2016 at 18:09

  Heel erg tof weer en die kleur blijft prachtig, heb ik mijn vest ook in gehaakt 🙂

 • Reageer Shirley 28 april 2016 at 19:07

  Wat een mooi vest Maris!
  Ik zet ‘m meteen op mijn to-do lijstje, want ik heb nog eerst andere projectjes die af moeten…
  …ik kom gewoon tijd tekort, hihi.

  Groetjes, Shirley 🙂

 • Reageer Astrid 28 april 2016 at 10:33

  Ik begin nu!

 • Reageer Kimberley 27 april 2016 at 20:50

  Wat een leuk patroon! Ik ben hem inmiddels aan het haken alleen kom ik niet uit het stukje waar je moet mindere bij het voorpand. Zou je mij kunnen vertellen hoe je dat precies hebt gedaan?

  Groetjes kimberley

  • Reageer Creachick 28 april 2016 at 13:35

   Ik zou niet weten hoe ik het beter kan uitleggen dan ik het in de blog al heb gedaan. Sorry!

   • Reageer Astrid 3 mei 2016 at 21:39

    Oh ik zie nu dat kimberly het ook vraagt… Maak je schelpjes van 4, 3 en 2 steken en minder je ook in de 3 steken die een half schelpje vormen? Ik snap het niet en het komt niet uit… Ik kan het op de foto ook niet zien ?

    • Reageer Creachick 4 mei 2016 at 06:50

     Gewoon elke rij 2 stokjes minder in het begin. Dus als je normaal zou beginnen met 3 stokjes, doe je er die rij dus 1. En de volgende keer dat je daar weer bent haal je daar weer 2 af, dus dan begin je meteen met een nieuwe schelp (dat ene stokje valt weg en dan dus die bovenop de andere schelp). Snap je het?

     • Astrid 4 mei 2016 at 09:29

      Ik ga het proberen. Dankjewel. 2 steken zeg je nu? Er staat 1? Ik ga wel ff experimenteren. Hij moet ook 2 maten groter worden dus het is puzzelen ?

     • Creachick 4 mei 2016 at 09:34

      Ik dacht dat je de mouw bedoelde. Die is 2. Ach gewoon aanhouden wat in het patroon staat haha. Succes.

 • Reageer Kathy 27 april 2016 at 11:05

  Echt een heel mooi vest, staat je super mooi! En dank je wel voor het maken en delen van het patroon, ik denk dat dit mijn volgende haakproject gaat worden. Ik hou van vesten! De voortgang en het eindresultaat zal ik delen op instagram en jou erin taggen 🙂

  • Reageer Creachick 28 april 2016 at 13:35

   Dank je wel. Lief. En leuk dat je hem ook gaat maken. Succes alvast!

   • Reageer versicherungskennzeichen vergleich 22 oktober 2016 at 16:54

    I have observed that online diploma is getting well-liked because obtaining your college degree online has developed into a popular method for many people. Many people have definitely not had an opportunity to attend a conventional college or university but seek the raised earning possibilities and career advancement that a Bachelor Degree offers. Still some others might have a college degree in one training but want to pursue some thing they now possess an interest in.

 • Reageer Marina 26 april 2016 at 16:07

  Whauwwww super!!! Dank je dat je het patroon met ons wilt delen.

  • Reageer Creachick 26 april 2016 at 18:30

   Ahh dank je wel. Lief. Graag gedaan 🙂

 • Reageer krista 26 april 2016 at 15:12

  wauw.. ik vind het echt super super super dat je al je patronen met ons wilt delen. Ik hou je ook altijd in de gaten, groot fan van je. Heel erg bedankt!

  • Reageer Creachick 26 april 2016 at 15:45

   Ahhh leuk om te horen. Lief. Dank je wel! En graag gedaan hoor. Deel het graag!

 • Reageer Mia Janssen Wolters 26 april 2016 at 14:45

  Wat een mooi patroon

 • Laat een reactie achter