Naaien

Maxi jurk naaien

Als er iets is wat ik heel gaaf vind, maar ook heel eng vind om te doen, is het naaien. Je maakt er zulke mooie dingen mee. Maar, je kan het ook zo snel verpesten. Tenminste, dat idee heb ik altijd in mijn hoofd. Stof is niet super goedkoop. En het is niet zoals met haken: het gaat fout, je haalt het uit en je begint weer opnieuw (en opnieuw en opnieuw en opnieuw, net zolang tot het goed is). Je knipt erin, verkeerd is verkeerd, en helaas. Daar ging je idee om een jurk te maken. En aangezien ik nog best wat onervaren ben met die naaimachine, vind ik het dus altijd een hele grote stap om zomaar iets te gaan maken. Maar… omdat ik toch ergens moet beginnen, besloot ik me er toch maar weer aan te gaan wagen. Dit keer voor een maxi jurk. 

Want als er iets is dat ik niet kan kopen in de winkel, dan zijn het die lange jurken. Ze zijn, met mijn 1.80 meter lengte, ALTIJD te kort bij mij. Dan hangt het net boven mijn enkels. Dat vind ik dus niet mooi. Van de week was ik op de stoffenmarkt en ik vond echt een prachtig stofje. Voor maar 3 euro per meter. Nou. Mooi moment om weer eens aan de slag te gaan en dit keer een jurk voor mezelf te gaan maken. Zeker nu mijn naaimachine boven zo’n mooi plekje heeft gekregen. Een jurk die dan dus WEL lang genoeg wordt. Meteen twee meter gehaald. Mocht het dan mislukken, ach… dan had ik 6 euro verprutst, maar wel wat geleerd.

Op internet vond ik dit filmpje. Een lief meisje uit Nederland, die in het Engels uitlegt hoe je in 15 minuten een jurk maakt. Ik deed er een half uur over, maar goed, alsnog is dat niet lang natuurlijk.

maxi-dress-naaien

Ik klapte de stof dubbel zoals zij zei. Achteraf kwam ik er pas achter dat het makkelijker was om de stof binnenstebuiten dubbel te klappen. Dus mocht je hem gaan maken, doe het dan meteen andersom. Maar dubbelklappen dus. Oke. Dat moet lukken.

maxi-dress-naaien2

Vervolgens een jurkje erop leggen die goed zit. Ik had alleen een kort jurkje (aangezien ik dus NOOIT slaag voor een lange jurk), maar ik kon zelf wel bedenken dat hij vanaf daar gewoon rechtdoor naar beneden moest. Vervolgens er een centimeter omheen knippen.

maxi-dress-naaien3

En toen zag het er zo uit. Cool hè? Ik zie nu de vorm van de jurk er al helemaal in. Ik moest hier dus de stof gaan omdraaien en vervolgens gaan spelden aan de bovenkanten en zijkanten van de jurk. Aan de linkerkant van de jurk stopte ik halverwege, omdat ik een lange split aan de zijkant wilde hebben.

De randen naaide ik met een stretch steek (gewone garen). De onderkant, split en bovenkant van de jurk en zijkanten van de mouwen vouwde ik één keer om en deed ik met een gewone rechte steek. Alle draadjes even afknippen en toen was het al klaar. En dit is het resultaat:

maxi-dress-naaien4

Super blij ben ik ermee. Heerlijk voor de zomer. Ik heb ook EINDELIJK een lange jurk. SO HAPPY! En dat voor zes euro. Ja, echt, kind kan de was doen. Valt eigenlijk allemaal wel mee dit. Lijkt allemaal enger dan het is eigenlijk.

Las ooit in een naai-tutorial-filmpje dat ik keek op Youtube een spreuk aan het einde: If I can do it, sew can you! Prachtige uitspraak. Want zo is het in dit geval maar echt. Dit kan jij ook! Naaise 🙂

O. En alvast hele fijne paasdagen! ♥

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk

20 Reacties

 • Reageer Elisa 24 maart 2017 at 14:22

  Ik heb geen naaimachine. 🙁 Ik zoek ook het internet en winkels af naar een mooie lange jurk, maar je krijgt alleen lelijke pastelkleuren en vaak van die rare modellen. Kan dit ook zonder naaimachine gemaakt worden?

  Wat bedoel je met een stretch steek trouwens?

 • Reageer Kaatje 22 juni 2016 at 10:15

  Super leuk! (en leuk dat ik na twee jaar zelf niet bloggen je op deze nieuwe plek weer heb gevonden, heel inspirerend al die creadingen) Ik ben 1,81 dus zelfde probleem. Wil heel graag zo’n jurk! Eigenlijk wil ik hem als zwangerschapsjurk voor deze zomer, maar dat is ook wel te maken. Rond de buik iets wijder knippen en op die hoogte bij de zijnaad een stukje geplooid naaien, dacht ik zo. Nu nog een leuke betaalbare stof vinden…

 • Reageer Agnita 18 juni 2016 at 22:13

  Wat een super mooie jurk!! Ik ben ook opzoek naar zo’n soort jurk, alleen is bij mij alles te groot wat ik mooi vind.
  Is die stof online te koop wat je zo weet? Ik vind die stof super gaaf!

  • Reageer Creachick 20 juni 2016 at 08:08

   Dank je wel. Nee, ik weet niet of die online te bestellen is. Ik heb het gekocht op de stoffenmarkt, dus ik weet het niet.

 • Reageer Martine 4 april 2016 at 14:23

  Hoe TOF, en waarom zien dit soort dingen er bij jou altijd ZOOOO easy peasy uit 😉

  • Reageer Creachick 5 april 2016 at 09:30

   O dit kan jij ook! Het is echt niet moeilijk!

 • Reageer Dina 1 april 2016 at 17:54

  WAUW, echt heel mooi!

 • Reageer Shirley 28 maart 2016 at 14:22

  Superleuk Maris!

  De jurk is hartstikke goed gelukt en wat een mooi stofje zeg.
  Geniet er van…

  Groetjes, Shirley 🙂

 • Reageer Eveline 27 maart 2016 at 18:38

  Hij is gaaf geworden zeg!
  Wat voor een stof heb je gebruikt, is dat gewoon katoen of tricot? En wat is een stretch steek op een gewone naaimachine?
  Grtzz Eveline

  • Reageer Creachick 28 maart 2016 at 15:02

   Ja tricot stof inderdaad. En een stretch steek zit volgens mij wel op elke naaimachine. En anders gewoon zigzag gebruiken. Kan bij dit jurkje ook wel.

 • Reageer Dinja 27 maart 2016 at 14:43

  Ik moet ook eens mijn naaimachine weer gaan gebruiken. Meer dan een jaar niet gebruikt – oops!
  Je hebt er een leuke jurk van gemaakt, vind het patroon van het stofje ook echt super gaaf 😀

  • Reageer anouk 28 maart 2016 at 15:00

   Zeker leuk geworden!! Als ik mag gokken, dan is het tricot. Gewoon katoen rekt niet en dat is bij een jurk wel nodig als je hem draagt. In het boekje van je naaimachine staat vaak duidelijk welke steken je voor stretchstoffen kunt gebruiken

  • Reageer Creachick 28 maart 2016 at 15:02

   Jaaa doen. Dank je wel. Ben er ook heel blij mee

 • Reageer Swaen 26 maart 2016 at 20:44

  Dit lijkt zo simpel! En leuk! Ik ben zelf ook 1.80 en heb hetzelfde probleem, als ze lang genoeg zijn, zijn ze gelijk ook veel te breed. Ik ga dit ook proberen 🙂

  • Reageer Creachick 28 maart 2016 at 15:03

   Lastig he als je langer bent? Zeker maken. Het is zo gedaan.

 • Reageer Maai 26 maart 2016 at 20:35

  Zoiets ga ik van de zomer ook maken denk ik. Thnx voor de inspiratie, super leuk.

 • Reageer de DIY Diva 26 maart 2016 at 20:14

  Wat een geweldige stof! En zo goedkoop…

  • Reageer Creachick 26 maart 2016 at 20:23

   Ja he? Lang leve de stoffenmarkt 😀 Scheelt veel geld!

  Laat een reactie achter