kinderkleren haken

Kinderrok haken

Rokjes. Mijn dochters kunnen ze niet genoeg hebben. Of het nou spijkerrokjes, tule rokjes of gewoon een lapje stof om hun billen heen is, het maakt ze niet uit. Rokjes scoren altijd hoog. En aangezien ik weer eens zin had iets voor mijn meiden te maken, besloot ik dit keer een rokje voor ze te gaan haken!

Wat heb je nodig?

 • Haaknaald 3 of 4
 • 1 1/4 bol wol (ik gebruikte Bianca wol van de Wibra)
 • Bloem met brochespeldje (deze kwam ook bij de Wibra vandaan. 1 euro 50 geloof ik uit mijn hoofd)
 • Schaar
 • Stopnaald

Hoe maak je het?

Begin bovenaan bij het rokje, met de boord. Zet lossen op. Ik deed er 85. Dit was voor mijn dochtertje de goede maat. Mocht het groter of kleiner moeten, dan maak je gewoon meer of minder lossen. Het maakt voor het patroon verder niets uit. Meet dit dus even om het middel van je kind (of vergelijk het met een rokje dat ze goed past). Maak het niet te ruim, zorg dat het goed strak aansluit (anders blijft het niet lekker hangen). Sluit de lossen met een hv tot een ring en ga verder in het rond haken.
Toer 1: Haak 85 hst.
Toer 2 t/m 6: Haak een boordsteek. Doe dat op deze manier:

De boord is nu klaar. Nu gaan we het framewerk maken van de rok, dat straks opgevuld gaat worden met laagjes. Leg eerst je haakwerkje plat neer en bepaal waar de zijkanten van de rok zit. Op die plekken ga je elke ronde meerderen vanaf nu. Dit doe je door 1 st, 2 l, 1 st in dezelfde st te doen.
Toer 7 t/m 19: Haak 5 l, *sla 1 st over, 1 st, 2 l*. Herhaal tot einde (m.u.v. het meerderen elke ronde op de zijkanten). Eindig met een hv in de 3e l van de eerste 5 l.

Mocht hij langer moeten, maak dan +6 rijen extra (of -6 rijen korter).

rokhaken-1

Nu het framewerk staat, gaan we alvast de onderste laag eraan haken. Die maak je aan de hand van dit telpatroon. Je zet de 5 l vast in de 2 l boog van de vorige ronde. Sla in het begin alleen niet 3 v over, zoals in het getekende voorbeeld, maar een 2 l boog. Haak het patroon gewoon rond door. Hecht aan het einde van het tekenpatroon af en werk de draad weg.

kantpatroon

En als het goed is ziet het er dan zo uit:

rokhaken-2

Het ziet er nog wat gek uit, maar dit is alleen maar het framewerk (afgezien van het onderste randje). Daar zien we straks niks meer van. Hecht de draad nu aan bovenaan, direct onder de boordsteek, en haak vanaf daar op dezelfde manier als je onderste rand, weer een rand aan.

rokhaken-3

Nu begint het al langzaam op een rok te lijken hè? Haak op deze manier nog 3 randjes (voor deze maat. Mocht je meer of minder met het framewerk hebben opgezet, dan pas je de randen er ook op aan). Begin op de rij onder de andere rand, op de plek waar de rand het diepst is. Hier dus:

rokhaken-6

Waar je precies inzet, maakt niet uit. Je haakt het toch gewoon rond. Wat wel uitmaakt is dat je op die plek zorgt dat je daar het grote gedeelte krijgt. Dus beginnen met de boog en niet met de 5 l. Dit, zodat de boogjes niet allemaal recht onder elkaar vallen.

Hecht als je klaar bent alle draadjes weg, zet je bloem op de rok vast (naai eventueel nog een labeltje erin, wat ik altijd doe voor de kledingstukken voor mijn kinderen, zodat ze goed weten wat de achterkant is) en klaar ben je.

rokhaken-4

Leuk is het resultaat toch? Mijn dochtertje is er helemaal weg van. Zo staat ie aan (hij was hier op de foto trouwens nog niet eens af, want ik moest nog één rand, maar ze wilde hem al zo graag aan dat ik dat later pas gedaan heb. Maar daar kunnen jullie wel doorheen kijken toch?):

rokhaken-5

Met of zonder dat extra randje onderin, het staat haar onwijs lief. Ze voelt zich helemaal jarig in deze rok. Komt waarschijnlijk door de grote bloem. Hoe dan ook, lief. Geslaagd dus. En nu mag ik er nog eentje gaan haken voor mijn andere dochter. Mocht je hem gaan maken, succes! Ik hoop dat je eruit komt met deze uitleg. Zo niet, dan geef maar een gil. Misschien kan ik je dan helpen.

Liefs!

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, kijk eerst even of je antwoord er bij de veel gestelde vragen tussen staat. Ook kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk

19 Reacties

 • Reageer Diana 7 oktober 2016 at 09:44

  Wat een onwijs super gave site !! Al aantal dinoen gemaakt zoals de poef, boho vestje en ben nu bezig met het kinder rokje! Dankjewel voor de gratis patroontjes !!!

 • Reageer Lydia 2 april 2016 at 16:10

  Dan zou een filmpje op je nieuwe YouTube kanaal wel weer handig zijn…..hihi!

  • Reageer Creachick 3 april 2016 at 09:53

   Ja absoluut hoor. Ga ik denk ik ook wel even doen hiervoor!

  • Reageer Tineke 8 augustus 2016 at 11:43

   idd een filmpje zou heeeel fijn zijn!! hier kom ik niet uit, frustrerend!!! 😉 ik kom niet verder dan de boord!

 • Reageer Lydia 2 april 2016 at 16:08

  Zo leuk, maar loop al vast bij het boord, de lossen gaan goed, de ring maken ook, maar dan…..moet ik keren en evt een keerlosse maken of haakje gewoon door?
  Waar steek je in bij de losse? Voor en achter of alleen voor?
  Is het een half stokje dat je maakt of hal je je opgepakte draad in één keer door de drie steken op je naald….
  Ben al uren bezig, maar kom er niet uit van de foto…..Helllllup?

  • Reageer Maria 2 april 2016 at 21:55

   Zie mijn antwoord onder mijn eigen reactie… Hoop dat je er iets mee kunt. Niets frustrerender dan niet verder komen met een haakwerkje ?.

   • Reageer Lydia 3 april 2016 at 08:38

    Dank je wel Maria, ik had nu het idee dat op de foto de draad die je ophaalt gelijk door de overige 2 steken moest halen (1/4 stokje haha) maar ik ga nu halfstokje proberen.
    Dus in de lossenketting gewoon de halve stokjes alleen in voorste lusje haken? Ik hanger gewoon weer proberen…

    • Reageer Lydia 3 april 2016 at 08:39

     Ik ga het gewoon weer proberen bedoel ik?

  • Reageer Red 12 maart 2017 at 22:16

   Ik ook niet maar dat komt omdat het gewoon niet klopt. Ik hou steken over of kom tekort maar lekker het patroon volgen zit er niet in.
   hoop dat het wel leuk wordt anders wordt het uithalen en een ander rokje haken, wordt vervolgd

   • Reageer Red 12 maart 2017 at 23:21

    Uithalen dus

 • Reageer Maria 1 april 2016 at 20:14

  Halen = haken, sorry…

  • Reageer Maria 2 april 2016 at 21:54

   Ik ben met het ‘frame’ bezig en heb dus de toer met halve stokjes en de toeren met boordsteek al gehad. Ik heb niet gekeerd. Om het eerste halve stokje te maken, kun je twee losse haken. Deze tellen dan dus als het eerste halve stokje. Bij een half stokje haal je inderdaad de naald/draad in een keer door de drie lussen. En insteken in een losse kan volgens mij maar op één manier, door het voorste lusje…

   De foto’s van de boordsteek heb ik maar op mijn eigen manier geïnterpreteerd: als reliefstokje. Ziet er prima uit, maar of het precies dezelfde steek is weet ik niet ?.

   Toch blijft mij nog onduidelijk of het uitmaakt hoeveel ‘blokjes’ je haakt in het frame. Ik meerder niet, omdat ik het rokje anders te wijd vind worden. Maar ik neem aan dat je voor de rand een veelvoud van een bepaald aantal steken moet hebben, omdat je anders niet uitkomt? In jouw geval, Creachick, verschilt door het meerderen het aantal blokjes/lossenbogen per rij. Hoe deed je dat dan met het aanhaken van de rand? Een beetje ‘smokkelen’, zodat je goed uitkwam?

   • Reageer Creachick 3 april 2016 at 09:52

    Ik vind dit plaatje ook niet zo duidelijk hoor. Duurde bij mij ook even voordat ik hem goed doorhad. Maar ik kon geen beter voorbeeld voor jullie vinden. Vandaar dat ik ook denk om zelf van die tutorial filmpjes te gaan maken, want dan kan ik het veel beter laten zien en uitleggen. En wat je zegt over de rand, dat klopt. Als je net niet uitkomt, kan je best wat smokkelen. Daar zie je niks van uiteindelijk.

    • Reageer Maria 3 april 2016 at 13:12

     Dankjewel! Het boord is volgens mij om en om een gewoon stokje en een reliefstokje? Zag ik later… Helaas, te laat, maar no problem ?.

     • Creachick 5 april 2016 at 09:32

      Heet dat zo? Je haakt gewoon een half stokje voorlangs en dan een half stokje achterlangs.

 • Reageer Maria 1 april 2016 at 20:13

  Superleuk rokje! Maakt, als je een andere maat rokje wilt halen, het aantal losse echt niet uit? In verband met het patroontje van de rand?

  Bvd!

  • Reageer Creachick 3 april 2016 at 09:53

   Misschien dat je met de rand net niet uit komt, maar je kan best wat smokkelen daar zodat je wel goed uitkomt. Daar zie je niks van. Gewoon een extra lossenboogje erbij ergens.

   • Reageer Maria 5 april 2016 at 23:13

    Hij is af hoor! Superleuk geworden… Gehaakt met Saskia van Wibra op naald 5, kleur mintgroen/licht petrol (moeilijk een naam aan die kleur te geven ?). Zelfde aantal steken aangehouden, heb alleen niet gemeerderd in het frame. Rokje is ongeveer maat 110-116 geworden en past mijn dochter perfect!

 • Reageer Manon 31 maart 2016 at 19:19

  Oh ik vind dit zó gaaf! Ik kan nog geen breinaald vasthouden, laat staan iéts begrijpen van wat je typt maar oke haha. Die aanfoto is zo lief!

 • Laat een reactie achter